Theek 5 doneert dankzij funding Cyrillische boeken aan Oekraïense vluchtelingen

Uit diverse gemeentes in het werkgebied ontving Theek 5 het signaal dat er behoefte was aan Cyrillische jeugdboeken bij Oekraïense vluchtelingen. Dit zijn boeken in het Russisch en Oekraïens. Theek 5 medewerkster Wikke van Dijk heeft samen met een Oekraïense vriend in New York, the Russian Children Studio Manhattan NYC en de Oekraïens-Russische gemeenschap aldaar een fantastische actie op touw gezet om Cyrillische jeugdboeken gedoneerd aan en bij Theek 5 te krijgen.

Ons gezamenlijke doel is om kinderen die uit de Oekraïne moesten vluchten voor het geweld en daar alles achterlieten, een fijn moment te bezorgen. Een moment van rust en vrede, het gevoel van ‘thuis’ met een boek in je eigen vertrouwde taal.

Momenteel zijn er 309 exemplaren van 95 titels Russische en Oekraïense boeken in ons bezit. Deze boeken worden verdeeld over diverse opvanglocaties en scholen in ons werkgebied. De totale collectie is ook te vinden en te lenen bij Theek 5 Oosterhout.

Hele klus

Dankzij de tomeloze inzet van het netwerk in New York, van Theek 5 medewerkster Wikke, die aldaar een fundingsactie onder de Oekraïens-Russische gemeenschap opzette, werden prachtige Russische en Oekraïense jeugdboeken besteld bij een boekhandel en uitgeverij in Letland en de Oekraïne. Russische en Oekraïense titels, want 95% van de Oekraïeners spreekt en leest ook Russisch.

Het transporteren van de boeken was een behoorlijke uitdaging, omdat de boeken deels uit het oorlogsgebied moesten komen. Een doos heeft zelfs erg lang vastgezeten in Kiev. Daarna werden de boeken, in Cyrillisch schrift dat wij niet kunnen ontcijferen, met behulp van het netwerk, een jonge vertaler en vele vrijwilligers van Theek 5 voorzien van Nederlandse titels, stickers en een barcode, waardoor ze ook daadwerkelijk via de bibliotheek geleend kunnen worden.

2197

Boeken op de juiste plek

De insteek van de actie is dat de boeken terecht moeten komen waar de nood het hoogste is. Plekken waar jonge Oekraïense vluchtelingen samenkomen, waar zij wonen of waar zij naar school gaan. In Raamsdonksveer en Dongen gaan de boeken naar de vluchtelingenopvang locaties. In de gemeenten Alphen, Baarle Nassau en Gilze en Rijen is een deel van de collectie te gebruiken in de bibliotheek waar groepen Oekraïense vluchtelingen de bieb wekelijks bezoeken. In Oosterhout is de gehele collectie te leen voor de grote groepen vluchtelingen die niet in opvanglocaties verblijven, maar bij families/particulieren etc. wonen. Daarnaast gaat er een deel van de collectie naar 6 scholen waarover alle Oekraïense kinderen uit die gemeente verdeeld zijn en naartoe gaan.

Alle (Oekraïense) kinderen die in onze gemeentes wonen, kunnen tot 18 jaar gratis lid worden van de bibliotheek en onze boeken lenen. Ze kunnen boeken lenen uit alle Theek 5 vestigingen. Ze worden zelfs voor niks van de ene vestiging naar de andere vestiging gebracht. Naast deze cyrillische collectie beschikt Theek 5 ook over een buitenlandse jeugdcollectie in het Pools, Engels en Arabisch.

“Wij zijn er trots op dat wij op deze manier, samen met vluchtelingenopvang, diverse gemeentes en scholen er voor kunnen zorgen dat zoveel mogelijk jonge Oekraïense vluchtelingen van deze prachtige collectie kunnen gaan genieten” aldus Paul Adels directeur-bestuurder van Theek 5.

 

Bekijk de collectie Oekraïnse jeugdboeken

Meer over het aanbod van Theek 5

Services library Theek 5 for Ukrainians

Services library Theek 5 for Ukrainians

Public Library Theek 5 will help you on your way. On this page you can read how we can help you and what services you can make use of in the library.

Aanbod bibliotheek Theek 5 voor Oekraïners

Aanbod bibliotheek Theek 5 voor Oekraïners

Bibliotheek Theek 5 helpt je graag op weg. Op deze pagina lees je hoe we je kunnen helpen.

Achtergrondinformatie Oekraïne

Achtergrondinformatie Oekraïne

De oorlog in Oekraïne houdt ons in de greep. Maar wat weten we eigenlijk over Oekraïne? We delen achtergrondinformatie en een aantal leestips.