De oorlog in Oekraïne

De oorlog in Oekraïne houdt ons allemaal in de greep. Maar wat weten we eigenlijk over Oekraïne? We delen hieronder achtergrondinformatie en een aantal interessante en pakkende boekentips.

De oorlog in Oekraïne

Zo kun je helpen

Veel Oekraïners hebben (nood)hulp nodig. Wereldwijd zetten landen, bedrijven en hulporganisaties zich hiervoor in. Maar dit kunnen ze niet alleen. Je kunt mensen uit Oekraïne op verschillende manieren helpen.

Geld doneren

Giro555 biedt hulp aan slachtoffers van de oorlog. Met het geld zorgen zij in Oekraïne en omringende landen bijvoorbeeld voor onderdak, medische zorg, eten en schoon drinkwater. 

Spullen doneren

Vluchtelingenwerk Nederland houdt bij aan wat voor soort goederen en kleding behoefte is en waar de inzameling plaatsvindt. 

Vluchtelingen helpen

Vluchtelingenwerk Nederland deelt daarnaast ook verschillende alternatieve manieren hoe je kunt helpen, bij welke organisatie je terecht kunt en wat de actuele situatie is. Je vindt er bijvoorbeeld wat je moet doen als je huisvesting aanbiedt, vrijwilliger wilt worden of als bedrijf zijnde werk wilt aanbieden aan vluchtelingen.

 

Informatie van het Ministerie van Buitenlandse Zaken

Steun vluchtelingen vanuit Nederland. Er zijn verschillende ervaren organisaties die naar grensgebieden reizen om mensen in nood te helpen. Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid.

Veelgestelde vragen voor iedereen die wil meehelpen

Wat doet Theek 5?

Theek 5 is druk bezig om, samen met partners, onze dienstverlening bekend te maken onder de Oekraïners die in ons werkgebied opgevangen worden om hen zo te helpen integreren. Daarnaast bekijken wij ook andere mogelijkheden zoals het doneren van prentenboeken, eerste leesboekjes en ook boeken in het Engels aan de opvanglocaties. Daarnaast organiseert de The Russian Children Studio of language arts en culture in Manhattan een inzamelingsactie om Russische en Oerkrainse boeken aan ons ter beschikking te stellen, die wij over onze vestigingen zullen verdelen.

We houden je op deze pagina op de hoogte van deze mooie actie en eventuele andere initiatieven. Heb je ideeen of tips voor ons, neem dan contact op via 085-7441052 of info@theek5.nl

De oorlog uitgelegd door het Jeugdjournaal

Op 24 februari 2022 begon vielen de Russische troepen Oekraïne binnen. Sindsdien is er een hoop gebeurd en de situatie roept veel vragen op. Het Jeugdjournaal ging met deze vragen naar Bob Deen. Hij is veiligheidsdeskundige en weet veel over de oorlog in Rusland. Bekijk de video hiernaast om de antwoorden op de meest voorkomende vragen te beluisteren.