Duurzaamheid

Op deze pagina vind je informatie over duurzaamheid op het gebied van mensen, de aarde, welvaart, vrede en samenwerkingen en hoe jij ook zelf meer duurzame keuzes kunt maken.

Duurzaamheid

Duurzaamheid bij Theek 5

In 2015 hebben de Verenigde Naties 17 doelen opgesteld om de wereld een betere plek te maken in 2030. Ze zijn een wereldwijd kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis. Steeds meer organisaties omarmen deze 17 doelen en gaan ermee aan de slag.

De doelen richten zich op 5 P’s: People, Planet, Prosperity, Peace & Partnerships (oftewel: Mensen, Aarde, Welvaart, Vrede & Partners – maar in het Engels klinkt het net wat beter…).

Bibliotheek Theek 5 is sterk verankerd in de lokale gemeenschap. Tegelijkertijd is onze lokale gemeenschap onlosmakelijk verbonden met de rest van de wereld. Daarom ondersteunt Theek 5 deze doelen en kiest zij ervoor om deel uit maken van deze beweging.

Hoe doen wij dat?

Door samen met inwoners en samenwerkingspartners uitwisseling van kennis en ervaring te stimuleren over thema’s en onderwerpen die bijdragen aan die betere wereld in 2030. Zo ziet dat er bijvoorbeeld uit:

  • Inhoudelijke activiteiten (lezingen, workshops, debatbijeenkomsten etc.)
  • Informatie en collectie over belangrijke thema’s
  • Samenwerking met lokale initiatieven om deze bekend(er) te maken en uitwisseling van kennis te stimuleren
  • Actief mee-organiseren van de jaarlijkse ‘Week van de duurzaamheid’ in Oosterhout

De wereldwijde doelstellingen

Het is aan ons allemaal om samen te werken om een ​​betere toekomst voor iedereen op te bouwen.

SDG's

De 17 duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties geven richting aan. Die werelddoelen vertalen we naar lokale acties. 

SDG's

Thema's

Hoe groot is jouw voetafdruk?

Hoe groot is jouw voetafdruk?

Test hoeveel aardes er zouden moeten zijn als iedereen zo zou leven als jij.

Klimaatverandering

Klimaatverandering

Betrouwbare bronnen en boeken over de opwarming van de aarde.

Gratis online cursussen

Als lid van Theek 5 heb je gratis toegang tot ruim 160 uiteenlopende online cursussen en trainingen, waarmee je jezelf kunt blijven ontwikkelen.
Bekijk het aanbod
Gratis online cursussen