Duurzaamheid

Op deze pagina vind je informatie over duurzaamheid op het gebied van mensen, de aarde, welvaart, vrede en samenwerkingen en hoe jij ook zelf meer duurzame keuzes kunt maken.

Duurzaamheid bij Theek 5

In 2015 hebben de Verenigde Naties 17 doelen opgesteld om de wereld een betere plek te maken in 2030. Ze zijn een wereldwijd kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis. Steeds meer organisaties omarmen deze 17 doelen en gaan ermee aan de slag.

De doelen richten zich op 5 P’s: People, Planet, Prosperity, Peace & Partnerships (oftewel: Mensen, Aarde, Welvaart, Vrede & Partners – maar in het Engels klinkt het net wat beter…).

Bibliotheek Theek 5 is sterk verankerd in de lokale gemeenschap. Tegelijkertijd is onze lokale gemeenschap onlosmakelijk verbonden met de rest van de wereld. Daarom ondersteunt Theek 5 deze doelen en kiest zij ervoor om deel uit maken van deze beweging.

Hoe doen wij dat?

Door samen met inwoners en samenwerkingspartners uitwisseling van kennis en ervaring te stimuleren over thema’s en onderwerpen die bijdragen aan die betere wereld in 2030. Zo ziet dat er bijvoorbeeld uit:

  • Inhoudelijke activiteiten (lezingen, workshops, debatbijeenkomsten etc.)
  • Informatie en collectie over belangrijke thema’s
  • Samenwerking met lokale initiatieven om deze bekend(er) te maken en uitwisseling van kennis te stimuleren
  • Actief mee-organiseren van de jaarlijkse ‘Week van de duurzaamheid’ in Oosterhout

Duurzaam Oosterhout week (2 tot en met 10 oktober 2021)

De Duurzaam Oosterhout Week is een week boordevol activiteiten over duurzaam wonen en leven. Met o.a. een lezing van The Ocean Cleanup oprichter Florian Dirkse, een kindermiddag, leuke workshops, een ondernemersevent en natuurlijk een wervelende Duurzaam Oosterhout Markt. Wij zijn er trots op dat wij met de overige initiatiefnemers; Rabobank, Oosterhout Duurzaam, Theater De Bussel, Gemeente Oosterhout en Oosterhout Nieuwe Energie (ONE) een dergelijke week mogen organiseren. Kijk hier voor het hele programma

 

Open tea

OpenTea-bijeenkomsten vinden plaats op allerlei locaties in het land en staan open voor iedereen die actief wil bijdragen aan een duurzame toekomst. Via het online platform van OpenTea wordt de verbinding gemaakt tussen locatiehouders, organisatoren en bezoekers en kunnen deze bijeenkomsten efficiënt worden georganiseerd.

Tijdens de OpenTea-ontmoetingen staan kennisdelen en duurzaam doen centraal. Deelnemers gaan met elkaar in gesprek over de duurzame toekomst van de wereld en de lokale samenleving. De 17 duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) die de Verenigde Naties hebben geformuleerd, geven daarbij de richting aan.
Het is dan ook zeker geen toeval dat de opening van de eerste OpenTea-locatie plaatsvindt op 25 september, tijdens de SDG Action Day. De opening vindt plaats bij Theek 5 Oosterhout, daarmee worden wij de 1e Open Tea locatie van Nederland.

Open tea

Thema's

Hoe groot is jouw voetafdruk?

Test hoeveel aardes er zouden moeten zijn als iedereen zo zou leven als jij.

Klimaatverandering

Betrouwbare bronnen en boeken over de opwarming van de aarde.

Gratis online cursussen

Als lid van Theek 5 heb je gratis toegang tot ruim 160 uiteenlopende online cursussen en trainingen, waarmee je jezelf kunt blijven ontwikkelen.
Bekijk het aanbod