Duurzaamheid

Op deze pagina vind je informatie over duurzaamheid op het gebied van mensen, de aarde, welvaart, vrede en samenwerkingen en hoe jij ook zelf meer duurzame keuzes kunt maken.

Duurzaamheid

Duurzaamheid bij Theek 5

In 2015 hebben de Verenigde Naties 17 doelen opgesteld om de wereld een betere plek te maken in 2030. Ze zijn een wereldwijd kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis. Steeds meer organisaties omarmen deze 17 doelen en gaan ermee aan de slag.

De doelen richten zich op 5 P’s: People, Planet, Prosperity, Peace & Partnerships (oftewel: Mensen, Aarde, Welvaart, Vrede & Partners – maar in het Engels klinkt het net wat beter…).

Bibliotheek Theek 5 is sterk verankerd in de lokale gemeenschap. Tegelijkertijd is onze lokale gemeenschap onlosmakelijk verbonden met de rest van de wereld. Daarom ondersteunt Theek 5 deze doelen en kiest zij ervoor om deel uit maken van deze beweging.

Hoe doen wij dat?

Door samen met inwoners en samenwerkingspartners uitwisseling van kennis en ervaring te stimuleren over thema’s en onderwerpen die bijdragen aan die betere wereld in 2030. Zo ziet dat er bijvoorbeeld uit:

  • Inhoudelijke activiteiten (lezingen, workshops, debatbijeenkomsten etc.)
  • Informatie en collectie over belangrijke thema’s
  • Samenwerking met lokale initiatieven om deze bekend(er) te maken en uitwisseling van kennis te stimuleren
  • Actief mee-organiseren van de jaarlijkse ‘Week van de duurzaamheid’ in Oosterhout

Duurzaamheidscafé

Het DuurzaamheidsCafé is een ontmoetingsplek om met elkaar in gesprek te gaan over de Duurzame Ontwikkelingsdoelen: de SDG's. Deze Sustainable Development Goals zijn werelddoelen voor duurzame ontwikkeling, om van de wereld een betere plek te maken voor iedereen in 2030. Theek 5 onderstreept dit gedachtengoed en wil dit graag uitdragen aan en delen met de lokale samenleving. Oosterhout omarmt de duurzame werelddoelen. Daarom zjin we vanaf oktober gestart met een maandelijks DuurzaamheidsCafé bij Theek 5 Oosterhout. Tijdens het café staan ontmoeting, filoseren en samen in gesprek gaan centraal, waarbij telkens een actueel en lokaal duurzaam onderwerp wordt uitgelicht. We werken samen met SDG Lokaal, gemeente Oosterhout en lokale initiatieven.

Tip: bezoek ook onze SDG thematafel bij Theek 5 Oosterhout met een interessante collectie vol boeken, informatie en tips over duurzaamheid en samen voor een betere wereld.

Open tea

Op 25 september jl., tijdens de SDG Action Day, lanceerde SDG lokaal bij Theek 5 Oosterhout een nieuw landelijk initiatief: OpenTea. OpenTea-bijeenkomsten vinden plaats op allerlei locaties in het land en staan open voor iedereen die actief wil bijdragen aan een duurzame toekomst. Bij de sessies gaat het over kennis delen en duurzaam doen. Onder het genot van een kop duurzame Nederlandse thee van LocalTea gaan ze in gesprek over de verduurzaming van de wereld en vooral ook van de lokale samenleving. Wat kun jij zelf doen? En hoe kun je anderen enthousiast maken om mee te doen. De 17 duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties geven de richting aan. Die werelddoelen vertalen we naar lokale acties. OpenTea-bijeenkomsten vinden de komende tijd plaats op allerlei locaties in het land

Open tea

Thema's

Hoe groot is jouw voetafdruk?

Hoe groot is jouw voetafdruk?

Test hoeveel aardes er zouden moeten zijn als iedereen zo zou leven als jij.

Klimaatverandering

Klimaatverandering

Betrouwbare bronnen en boeken over de opwarming van de aarde.

Gratis online cursussen

Als lid van Theek 5 heb je gratis toegang tot ruim 160 uiteenlopende online cursussen en trainingen, waarmee je jezelf kunt blijven ontwikkelen.
Bekijk het aanbod
Gratis online cursussen