Klimaatverandering

Het klimaat verandert en de gemiddelde temperatuur op aarde stijgt. Dit wordt ook wel het broeikaseffect genoemd. Klimaatverandering heeft grote, veelal negatieve gevolgen voor mens, natuur en milieu. Op deze pagina vind je informatie over de klimaatverandering en tips om zelf duurzamere keuzes te maken.

Klimaatverandering

Wat is klimaatverandering precies?

Doordat er steeds meer broeikasgassen (zoals CO2, waterdamp en methaan) in de lucht komen, verandert het klimaat. Daardoor warmt de aarde op. De temperatuur stijgt steeds sneller. Klimaatverandering is daardoor meer en meer voelbaar. Ook in Nederland merken we de gevolgen. Klimaat is iets anders dan weer. Weer gaat over de korte termijn, maar in klimaat zijn patronen te ontdekken. Iedere zomer is bijvoorbeeld steeds iets warmer dan de vorige. Het wordt dus steeds warmer in Nederland. 

De temperatuur is in de geschiedenis van de aarde al vaker sterk veranderd. Waarom is deze klimaatverandering dan zo negatief? Dat heeft vooral te maken met de snelheid waarmee de temperatuur op aarde toeneemt. Dat gaat naar verhouding namelijk ontzettend snel. 

Gevolgen van klimaatverandering

Een aantal van de gevolgen van klimaatverandering zijn bijvoorbeeld dat er meer hittegolven komen en we meer last hebben van droogte. Hierdoor kan bijvoorbeeld onze drinkwatervoorraad in gevaar komen. Door de opwarming, smelten ook de poolkappen. En dat zorgt er weer voor dat de zeespiegel stijgt en er steeds meer overstromingen komen. Bovendien sterven er een hele hoop planten en dieren uit omdat hun leefomgeving en -omstandigheden veranderen. Sinds 1970 zijn populaties wilde dieren met maar liefst 60% afgenomen.

Meer lezen over klimaatverandering?

Wil je meer weten over wat klimaatverandering is en wat de oorzaken en gevolgen zijn? Lees dan verder op de website van Milieudefensie.

Meer informatie

Duurzaamheid

Duurzaamheid

Leer hier hoe je duurzame keuzes kunt maken.

Hoe groot is jouw voetafdruk?

Hoe groot is jouw voetafdruk?

Test hoeveel aardes er zouden moeten zijn als iedereen zo zou leven als jij.

Boeken over klimaatverandering