Boeken over persoonlijke ontwikkeling

Lezen is ontspannend, maar tegelijkertijd kun je een hele hoop leren. Over jezelf en over anderen. Aan de hand van de 6 boeken op deze pagina kun jij jezelf ontwikkelen door situaties beter te begrijpen en rationeel te handelen. Ontdek de beste boeken over persoonlijke ontwikkeling hieronder!

Boeken over persoonlijke ontwikkeling
Edith Eva Eger
De keuze

Aangrijpend verhaal met belangrijke levenslessen

De schrijfster van het boek laat in de keuze zien hoe je zelf voor vrijheid kan kiezen in je eigen gedachten. Dat doet ze door te beschrijven hoe ze als zestienjarige in 1944 naar Auschwitz werd gedeporteerd. Haar ouders werden daar direct naar de gaskamer gestuurd en ondanks alle vreselijke ervaringen in het kamp heeft ze deze tijd overleefd. Ze beschrijft daarna hoe ze leeft met deze trauma's.

Naast haar eigen verhaal deelt Eger de fascinerende verhalen van de cliënten die zij als psycholoog heeft geholpen. Ze helpt hen om zich uit hun eigen gedachten te bevrijden en te kiezen voor vrijheid. Onze collega Jessica Verhoof las het boek vol grote bewondering en doet er nog altijd haar voordeel mee.

Meer informatie en reserveren
Sandra De Clercq
De kracht van het enneagram

Toepasbaar op zowel zakelijke als privé situaties

Een toegankelijk geschreven en overzichtelijk boek over het Enneagram. Dit is een meer dan 3.000 jaar oude leer die uitgaat van negen basis persoonlijkheden, waardoor je jezelf en mensen in je omgeving beter kunt leren kennen en begrijpen. “Het leuke van dit boek en het enneagram is dat je het in allerlei situaties en op allerlei mensen kunt toepassen, zowel zakelijk als privé”, vertelt front office medewerker Jessica Verhoof. Na het lezen van dit boek, kun je jezelf en je collega's op het werk soms beter begrijpen en wellicht ook inzien hoe je beter kunt samenwerken. Het geeft daarnaast ook inzicht in waarom je met sommige familieleden niet goed door een deur kan. 

Meer informatie en reserveren
Lois P. Frankel
Nice girls don't get the corner office

Boekentip voor jonge vrouwen aan begin van carrière

Dit handboek bestaat uit 133 praktische adviezen. Het behandelt de meest gemaakte fouten van vrouwen op werk en hoe je grip krijgt op je carrière. Er komen zes thema’s aan bod: hoe je het spel speelt; hoe je je gedraagt; hoe je denkt; hoe je jezelf op de markt brengt; hoe je klinkt; hoe je eruitziet en hoe je reageert.

“Hoe cliché het ook klinkt, dit boek was een openbaring voor mij. Het heeft me een aantal goede tips gegeven over hoe ik professioneel kan overkomen en wat ik allemaal kan doen om een succesvolle carrière te maken”, vertelt Karlijn. Zeker interessant om te lezen als jonge vrouw die net aan haar carrière begint!

Meer informatie en reserveren
Jan Geurtz
Verslaafd aan denken

Theorie afgewisseld met waardevolle oefeningen

In dit fascinerende boek legt Jan Geurtz uit hoe de mens verstrikt kan raken in piekeren door zijn/haar eigen gedachten door deze te zien als realiteit in plaats van als waarnemingen van het brein. Het boek legt uit dat door de realisatie van de ‘non-dualistische aard'  je een 'vreugdevolle vrijheid' te beurt kan vallen, aldus Geurtz. In plaats van dat je je 'vast' denkt in een depressie of paniekaanval, zul je rust en afstand van dat soort gevoelens ervaren, omdat je je niet met je mentale waarnemingen identificeert.

Het is een behoorlijk taai geschreven boek, waarvan je zeker in het begin niet alles zult begrijpen wat er theoretisch staat geschreven, maar doordat deze theorie wordt afgewisseld met zogeheten contemplaties (oefeningen in gewaarzijn van je gedachten en waarnemingen) kan het toch heel leerzaam zijn en bepaalde inzichten geven. Dat deed het bij front office medewerker Jessica Verhoof in ieder geval wel. Echter raadt zij wel aan het boek niet als een roman te lezen, maar af en toe een hoofdstuk te lezen, de contemplatie te doen en dan de boel even te laten bezinken. Dan kan het je veel rust in je hoofd en zo in je hele zelf opleveren!

Meer informatie en reserveren
Stéphane Garnier
Doe en denk als een kat

101 korte verhalen met nuttige levenslessen

De titel van dit lekker makkelijk te lezen boekje, vat kernachtig samen waarover het gaat. Het is een bundeling van 101 korte verhalen over katten waarbij er in elk luchtig verhaal een leuke en nuttige levensles zit. Het is een zelfhulpboek met een knipoog. Uiteraard leuk voor kattenliefhebbers, maar ook voor mensen die gewoon lekker wat ontspannend willen lezen. Tegelijkertijd leer je ook nog extra ‘relaxregels’ voor het leven kennen. Net zoals onze front office medewerker Jessica. Zij vond het boek zó leuk, dat ze het cadeau deed aan haar collega. Dat zegt zeker wat over dit boek!

Meer informatie en reserveren
Vex King
Good vibes, good life

Eenvoudige tips en tricks voor een gelukkig leven

Dit boek staat op het ‘nog te lezen lijstje’ van onze collega Karlijn. Ze vindt het belangrijk om na te denken wat haar gelukkig maakt in het leven en daar zou dit boek je bij helpen. Vragen zoals ‘Hoe kun je leren echt van jezelf te houden?’, ‘Hoe kun je negatieve emoties omzetten in positieve?’ en ‘is het mogelijk om blijvend geluk te vinden?’ komen in dit boek aan bod. Dit boek schijnt goed te zijn, volgens BookTok. Daarnaast staan er ook veel positieve reviews over dit boek op Goodreads. Deze website is heel fijn om nieuwe boeken te ontdekken! 

Meer informatie en reserveren

Ook interessant...

Het ontwikkelplein voor jongeren

Het ontwikkelplein voor jongeren

Persoonlijke ontwikkeling voor jongeren.

Ontwikkel jezelf binnen jouw loopbaan

Ontwikkel jezelf binnen jouw loopbaan

Ben je geïnteresseerd in persoonlijke ontwikkeling en leer je graag van anderen? Kom dan naar het Ontwikkelcafé!

Ontwikkelplein

Ontwikkelplein

Dé plek om je te ontwikkelen.