Top 100 meest uitgeleende boeken 2022

Stichting CPNB presenteert in samenwerking met Stichting Leenrecht en de Koninklijke Bibliotheek de 100 meest uitgeleende boeken in de openbare bibliotheken van Nederland in 2022.

Top 100 meest uitgeleende boeken 2022

Ieder jaar presenteert de CPNB een Top 100 met de meest uitgeleende boeken van het afgelopen jaar. Deze lijst is samengesteld op basis van uitleengegevens van alle Nederlandse openbare bibliotheken.

Deze boeken werden het meest uitgeleend in 2022:

Delia Owens
Daar waar de rivierkreeften zingen

Prachtig, puur en laat sporen na!

Met 29.000 uitleningen het meest uitgeleende boek van 2022

Kya Clark is in haar eentje opgegroeid in het moeras van Barkley Cove in North Carolina, afgesloten van de bewoonde wereld. Om zichzelf te onderhouden ruilt ze vis, en groenten uit haar moestuin voor andere levensmiddelen. Ze voelt zich er thuis, beschouwt de natuur als haar leerschool. Maar als ze in aanraking komt met twee jongemannen uit de stad ontdekt ze dat er ook een andere wereld is. Wanneer een van hen dood wordt gevonden, valt de verdenking onmiddellijk op Kya.

Meer informatie en reserveren
Lucinda Riley
De zevende zus Dl. 7

Leest als een trein

De zevende zus, het zevende deel in de Zeven zussen-serie van Lucinda Riley, gaat over de mysterieuze zevende zus. Ze was altijd onvindbaar, maar als Georg Hoffman onthult dat hij haar misschien op het spoor is, ontdekken Maia en Ally dat er twee aanwijzingen zijn. CeCe, die in Australië woont, gaat op onderzoek uit. Dat blijkt pas het begin van de zinderende zoektocht naar de zevende zus. Het wordt een race tegen de klok die de zussen de hele wereld over voert.

Meer informatie en reserveren
Marion Pauw
Vogeleiland

Verfrissende thriller met een uniek verhaal

Wat is er gebeurd met Marianne? Op haar vijftiende liep ze van huis weg om nooit meer iets van zich te laten horen. Jaren later kampt haar zusje Nicole nog steeds met het trauma van haar verdwijning. Ze besluit om alles achter zich te laten en naar Spanje te verhuizen. Maar ook daar kan ze niet aan het verleden ontsnappen. Een bijzondere verschijning doet de hoop dat haar zus nog leeft oplaaien en leidt haar naar het onbewoonde Vogeleiland.

Meer informatie en reserveren
Jeff Kinney
Wegwezen Dl. 12

Een vet gaaf boek!

Deel 12 van de populaire serie Het leven van een loser. De familie Botermans kan eindelijk op vakantie. Maar Brams vlucht is een ramp en eenmaal op het eiland blijkt het vakantiepark een nachtmerrie.

Wegwezen is het twaalfde deel in de megasuccesvolle en supergrappige graphicnovelserie Het leven van een Loser van Jeff Kinney.

Meer informatie en reserveren
Roxane van Iperen
't Hooge Nest

Een verhaal over moed, verraad en menselijkheid in barbaarse tijden

Het waargebeurde verhaal van twee joodse zussen in het verzet, een onderduikvilla in 't Gooi en het onvermijdelijke verraad

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de twee joodse zussen Janny en Lien Brilleslijper actief in het verzet in Amsterdam en Den Haag. Als het net zich rond hen begint te sluiten, moeten ze onderduiken. Ze komen terecht in 't Hooge Nest, een villa verscholen in de bossen van 't Gooi. Spoedig zal het huis onder hun leiding uitgroeien tot een van de grootste onderduikadressen in Nederland.

Meer informatie en reserveren
Andy Griffiths
De waanzinnige boomhut van 91 verdiepingen [Dl. 7]

Boordevol knotsgekke illustraties

Kom op bezoek bij Andy en Terry in hun waanzinnige, nóg grotere boomhut! Draai rondjes in de krachtigste draaikolk ter wereld, maak een reisje met een onderzeebootbroodje, spoel aan op een onbewoond eiland, kom lekker in een reuzenspinnenweb hangen, stap de tent van een waarzegster binnen en laat je toekomst voorspellen door Mevrouw Weetallesal, en besluit of je wel of juist niet op de geheimzinnige grote rode knop zult drukken…

Meer informatie en reserveren
Jeff Kinney
Ff offline Dl. 10

Sluit aan op de beleving van kinderen

Mevrouw Botermans voert actie om een weekend alle elektriciteit af te laten sluiten in hun woonplaats. Een regelrechte ramp voor Bram, die niet zo geschikt is voor de wereld van vroeger. Hij wil online zijn! Als opa komt logeren, groeit de spanning in huize Botermans. Zal Bram dit overleven? Of wordt de antieke wereld hem gewoonweg fataal? 

Meer informatie en reserveren
Lucinda Riley
De liefdesbrief

Gruwelijk spannend, vanaf de eerste pagina

In De liefdesbrief krijgt de jonge journaliste Joanna de opdracht verslag te doen van de uitvaart van Sir James Harrison, een wereldberoemde acteur. Na de begrafenis ontvangt ze een mysterieuze brief, met aanwijzingen die naar een explosief geheim lijken te leiden – een geheim dat de acteur zeventig jaar lang verborgen heeft gehouden. Met behulp van Sir James’ kleinzoon ontrafelt Joanna langzaam maar zeker het raadselachtige verhaal.

Meer informatie en reserveren
Jeff Kinney
Kopje-onder Dl. 15

Pompen of verzuipen

Op zoek naar avontuur reist de familie Botermans met de camper door het land. Maar wanneer ze stranden op een camperpark, niet echt een zomerparadijs, slaat de vakantiestemming om: een epische wolkbreuk en stijgend water… dat wordt pompen of verzuipen! Is de vakantie nog te redden, of wordt dit een nieuw dieptepunt? Gaat Bram kopje-onder?

Meer informatie en reserveren
Andy Griffiths
De waanzinnige boomhut van 130 verdiepingen Dl. 10

De boomhut wordt steeds waanzinniger

Andy en Terry hebben weer dertien verdiepingen toegevoegd aan hun boomhut! Er is een zeepbellenblazer, een GRIJPINATOR, een tijdverspilverdieping en een wc-papierfabriek.

Andy en Terry worden naar de ruimte ontvoerd door een gigantische vliegende oogbol. Daar moeten ze een planeet redden van een modderslurpende moeraspad!

Meer informatie en reserveren

Wil je de gehele Top 100 bekijken? Download dan de pdf.

Top 100 meest uitgeleende boeken 2022

Bekijk ook...

6 thrillers die je moet lezen

6 thrillers die je moet lezen

Boekentips voor iedereen die houdt van thrillers. Onze thriller experts selecteerden 6 spannende en pakkende boeken. Doe inspiratie op!

Boekentips voor jongeren

Boekentips voor jongeren

Onze collega's hebben een aantal boeken voor lezers tussen 12 en 18 jaar voor jou op een rij gezet. Bekijk ze hier!

Fijne prentenboeken om voor te lezen

Fijne prentenboeken om voor te lezen

Met lekker voorlezen begint een leven lang leesplezier. Maar welk boek kies je? Onze collega's hebben een paar prentenboeken voor je op een rij gezet.