Boekentips voor jongeren

Onze medewerkers selecteerden 10 boeken die je moet lezen als je tussen de 12 - 18 jaar bent. Een selectie met vlot geschreven verhalen, vreemde werelden en actuele thema’s. Ontdek onze boekentips voor jongeren hieronder!

Boekentips voor jongeren
Nicola Yoon
De zon is ook een ster

Bekend van BookTok!

De wegen van Natasha en Daniël (allebei ca. 18 jaar, afwisselend ik-figuur) kruisen elkaar in New York op de dag dat Natasha zal worden uitgezet naar Jamaica. Daniël probeert haar ervan te overtuigen dat ze een gezamenlijke toekomst hebben. 

Een psychologisch maar ook romantisch verhaal tussen twee tegenpolen. Dit boek laat je zeker nadenken over het lot en trekt je mee in het verhaal. Vanaf ca. 15 jaar.

Meer informatie en reserveren

BookTok hit met een reden

Dit was toch wel een meest populaire boek van 2022: It Ends With us van Colleen Hoover. Ook onze medewerker Odile heeft dit boek gelezen en werd niet teleurgesteld. Sterker nog: ze werd meteen verliefd. Odile is er zelfs achter gekomen dat Colleen Hoover een van haar favoriete schrijfsters is. Meer woorden hoeven we er niet aan vuil te maken, toch?!

 

Meer informatie en reserveren
BookTok hit met een reden

Vlot verhaal over actueel onderwerp

Tessel heeft het helemaal gehad met alles en iedereen. Als ze op tv een item ziet over een klimaatmars van Utrecht naar Brussel, besluit ze zich daarvoor in te schrijven zonder dat iemand ervan af weet. Tessel heeft helemaal niets met het klimaat, maar tijdens de wandeling leert ze er veel over en raakt ze steeds meer betrokken bij het doel.

Het is een vlot geschreven boek over een actueel onderwerp. Extra leuk: de klimaatmars komt door Raamsdonksveer en Oosterhout.

 

Meer informatie en reserveren
Vlot verhaal over actueel onderwerp

Natuurliefhebbers opgelet: deze boekentip is voor jullie

Ben jij een kind van de natuur? Hebben jouw ouders je iedere vakantie meegesleept naar de Alpen of beter nog, de Italiaanse Alpen? En ben je er stiekem van gaan houden? Dan is dit boek van Paolo Cognetti er een die je moét lezen.

De auteur neemt ons mee naar de Alpen van zijn jeugd. Hij laat Pietro uit Milaan vertellen over zijn vriendschap met Bruno, die in het kleine bergdorp Graines is opgegroeid en daar nog steeds woont. De twee totaal verschillende jongens worden vrienden. Eerst als kinderen. En later, wanneer ze beiden volwassen zijn, ontmoeten ze elkaar opnieuw in diezelfde bergen.

Dit boek is voor de lezer die houdt van de grote vragen van het leven. De titel De acht bergen slaat op een Nepalees verhaal dat Pietro aan Bruno vertelt. Het is een verhaal met een vraag. Wie heeft er een goed leven gehad? Degene die de hoogste berg heeft beklommen of degene die alle acht bergen heeft gezien? De berg en haar natuur is een personage op zich in dit boek. Fascinerend mooi en soms beangstigend gevaarlijk.

“Eind augustus begon het te regenen. Ook dat herinnerde ik me. In de bergen zijn dat de dagen die de herfst inluiden, want daarna, als de zon weer terug is, is het niet meer de warme zon van daarvoor, valt het licht schuiner en zijn de schaduwen langer.”

Meer informatie en reserveren
Natuurliefhebbers opgelet: deze boekentip is voor jullie

Boeken aanrader: zelfs als je niet van lezen houdt

Latino King is het waargebeurde verhaal van Castel, die door drugssmokkel als achttienjarige terecht komt in de gevaarlijkste gevangenis van de Dominicaanse Republiek. Geweld, bendes en drugs zijn daar de normaalste zaak van de wereld. Hoe moet je je als Nederlandse tiener staande houden in zo’n omgeving? Zijn verhaal is met vaart en humor geschreven door Bibi Dumon Tak.

Marjolijn heeft dit boek met verbijstering gelezen. Het was voor haar een totaal onbekende wereld. Bizar om te lezen wat er daar allemaal gebeurt! Het verhaal leest als een trein. Zelfs als je niet van lezen houdt, is dit een echte aanrader.

Meer informatie en reserveren
Boeken aanrader: zelfs als je niet van lezen houdt

Deze dichtbundel is ook te beluisteren

Misschien denk je dat gedichten saai zijn? Erik van Os bewijst het tegendeel. Hij heeft een dichtbundel gemaakt vol met onderwerpen die herkenbaar zijn voor jongeren. Bijvoorbeeld over school, verliefdheid, vriendschap en ouders. Van sommige gedichten is een liedje gemaakt. Deze kun je vinden op Spotify en YouTube.

Marjolijn Schuurmans, consulent jongeren, heeft om sommige gedichten moeten lachen, andere ontroerden haar. Als je nog niet zo veel poëzie hebt gelezen, is dit een leuke kennismaking. De illustraties passen heel goed bij de gedichten.

Meer informatie en reserveren
Deze dichtbundel is ook te beluisteren

Boekentip voor magie liefhebber

Houd je van magie en het gevecht tussen duister en licht, met een vleugje onmogelijke liefde? Dan is dit zeker een boek voor jou. Onze medewerker Gabriëlle vond het verhaal heerlijk weglezen. Niet al te moeilijk geschreven, met een verrassend einde. Je denkt te weten welke kant het opgaat, maar dat blijkt toch anders. “Voor mij was het genoeg om in te verdwijnen. Wanneer je net als ik fan bent van magie, dan zit je met dit boek goed. Het is lekker meeleven met Lena, die haar groeiende krachten probeert te beheersen, maar daar nog veel moeite mee heeft”, licht Gabriëlle toe. 
 

Meer informatie en reserveren
Boekentip voor magie liefhebber

Wereldwijde successerie voor jongeren

Dit is het boek waardoor Odile is begonnen met lezen. Je komt in een compleet andere wereld terecht. Ze werd meegenomen door het verhaal van Clary, die samen met haar moeder in New York woont. Wanneer haar moeder ontvoerd wordt, komt ook het familiegeheim aan het licht. De moeder van Clary behoorde ooit tot een groep demonenjagers (Shadowhunters). Clary komt in contact met Jace, die zelf een demonenjager is en haar verder helpt met de zoektocht naar haar moeder.

Odile las dit boek dagelijks na schooltijd, zittend in het favoriete hoekje van de bank. Ze omschrijft het verhaal in één woord: geweldig! 

Meer informatie en reserveren
Wereldwijde successerie voor jongeren

Indrukwekkend boek die je moet lezen

Je moet dansen op mijn graf is één van de boeken aanraders die Marjolijn je wil meegeven. Het verhaal van de vriendschap tussen Hal en Barry, een zinderende zomer en een bijzondere belofte: degene die overblijft als de ander overlijdt, moet dansen op zijn graf. Dit boek las Marjolijn voor het eerst toen ze een jaar of vijftien was. Het maakte veel indruk op haar als tiener en opnieuw toen ze het een aantal jaar geleden herlas.
 

Meer informatie en reserveren
Indrukwekkend boek die je moet lezen
Linda Dielemans
Het lied van de vreemdeling

Het lied van de vreemdeling

Het neanderthalermeisje Une gaat samen met een stamgenoot stiekem op jacht. Dit loopt helemaal verkeerd af, waardoor Une niet terug durft naar haar stam. Ze wordt gevonden door een stam van moderne mensen (Homo Sapiens), waartoe ook Nano behoort. Hoewel Nano en Une zeer van elkaar verschillen, voelen ze zich aangetrokken tot elkaar. De neanderthalers, die Une komen zoeken, worden met argusogen bekeken door Nano's stamgenoten. Ze zien er zo anders uit, zijn onverstaanbaar en hebben vreemde gebruiken. Samen leven is dan ook moeilijk. Pas als een vulkaanuitbarsting beide stammen minimaliseert gaan ze samenwerken en samenleven, want alleen samen kunnen ze overleven. 

Prachtig beschreven verhaal dat zich zo'n 41.000 jaar geleden afspeelt. Vlot leesbaar door redelijke korte zinnen, afwisselend verteld vanuit het perspectief van Nano en Une (beide ik-persoon). De auteur, ook als archeologe werkzaam, schuwt heftige gebeurtenissen niet (afhakken pink, mensenvlees eten, vulkaanuitbarsting) maar plaatst het uitstekend in de context van die tijd. Spannend historisch jeugdboek. Vanaf ca. 11 jaar.

Meer informatie en reserveren

Vijftien delig verhaal vol krachten van licht en duister

Het oog van de wereld is het eerste deel van een vijftien delig verhaal. Het draait om verschillende personages, die terechtkomen in een gevecht om het breken van de wereld te voorkomen. Meteen aan het begin van dit eerste boek val je in het verhaal van Lewis Therin, de man uit het verre verleden waar het ook in dit heden om draait. De reïncarnatie van Lewis Therin, zo zou je Rhand kunnen noemen, moet goed maken wat Lewis verkeerd heeft gedaan. Rhand weet in het begin van dit verhaal nog van niks, maar langzaam komt hij achter de waarheid. Wie hij is, welke keuzes hij moet maken en wie hij zal moeten zijn.

Deze wereld kan te gecompliceerd zijn als je niet houdt van meerdere personages en verhaallijnen. Geniet je juist van een vreemde wereld vol krachten van licht en duister, vol moeilijke keuzes en zoektochten naar bijzondere schatten? Dan is dit boek écht een aanrader voor je.

Gabriëlle is er gek op. Zelfs zo gek, dat ze alle delen in een paar weken heeft uitgelezen. Alle vijftien delen?! Ehh, ja, alle vijftien… Extra tip: Amazon heeft een prachtige serie van deze boekenreeks gemaakt. Maar, wees gewaarschuwd, want de serie wijkt flink af van de boeken. De aangepaste verhaallijn maakt het juist weer lekker spannend. 

Meer informatie en reserveren
Vijftien delig verhaal vol krachten van licht en duister

Nog meer boekentips van Theek 5

Boekentips

Boekentips

Altijd een boek op je verlanglijst dankzij de boekentips van Theek 5. Ontdek het hier!

Boekentips voor jongeren

Boekentips voor jongeren

Onze collega's hebben een aantal boeken voor lezers tussen 12 en 18 jaar voor jou op een rij gezet. Bekijk ze hier!

Boekentips voor Kinderboekenweek 2023

Boekentips voor Kinderboekenweek 2023

Duik in deze kinderboeken en ontdek de wereld om je heen. Leuk voor bij jou thuis en op school!