Fijne prentenboeken om voor te lezen

Met lekker voorlezen begint een leven lang leesplezier. Voorlezen is bovendien goed voor de ontwikkeling. En het is ook nog eens hartstikke leuk om samen voor te lezen. Daarom leest driekwart van de ouders met kinderen tot zes jaar dagelijks voor. Maar welk boek lees je dan voor? 

Wij hebben een aantal prentenboeken voor je geselecteerd die goed in de smaak vallen bij onze collega's en in onze bibliotheek. Ontdek de mooiste boeken voor kinderen, met verschillende thema’s, hieronder!

Fijne prentenboeken om voor te lezen
Leo Timmers
De bril van Beer

Weer een geweldig prentenboek van Leo Timmers! 

Beer gaat op zoek naar zijn bril. Hij moet hem terugvinden! Misschien weet Giraf waar hij is gebleven? Onderweg naar zijn vriend ziet Beer allerlei dieren die er eerder niet waren. Een olifant, een krokodil, een flamingo, een hert. Hoe kan dat nu? En wie is die lange slungel met vlekken eigenlijk? Dat kan toch Giraf niet zijn? 

Een vrolijk makend prentenboek over je fantasie de vrije loop laten. Een grappig avontuur en herkenbaar voor brildragers. Leuk voor kinderen van ongeveer 3-6 jaar.

Meer informatie en reserveren
Donna Kroese
Niemand die ons ziet

Het debuut van Donna Kroese over verstoppertje spelen

Dit kleurrijke prentenboek is het debuut van Donna Kroese, nog maar net afgestudeerd aan de kunstacademie. 

Lotje en haar vriendjes spelen verstoppertje met oma. Waar ze zich ook verstoppen, oma weet hen snel te vinden. Lotje heeft een goed idee, ze gumt zichzelf uit en dan is er niemand die haar ziet. Maar als aap de gum te pakken krijgt, gumt hij bijna het hele huis uit! 
Kan Lotje dit oplossen voordat papa en mama thuiskomen? 

Een leuk prentenboek met artistieke kleurenillustraties. Voor kinderen vanaf ongeveer 4 jaar.

Meer informatie en reserveren
Susanne Strasser
De walvis gaat in bad

Een vrolijk stapelverhaal van Susanne Strasser

Wederom een vrolijk stapelverhaal van Susanne Strasser. Walvis gaat in bad en er komt steeds een dier bij. Tot het bad wel erg vol is.... Maar walvis heeft de oplossing! 

Een kleurig kartonboek over dieren en een alledaags onderwerp. Een vrolijk verhaal voor frisse badderaars! Voor kinderen vanaf 2,5 jaar.

Meer informatie en reserveren
Leo Timmers
Het monstermeer

Nog een monsterlijk boek van Leo Timmers

Vier eenden gaan op avontuur naar het grote meer in dit hilarische prentenboek. Een humoristisch boek over je angsten overwinnen. Vanaf ca. 4 jaar.

Meer informatie en reserveren
Annemarie van der Eem
Ik wil een leeuw!

Over het wensen en krijgen van een huisdier

Dit kleurig prentenboek gaat over de wens die veel kinderen zullen hebben: een huisdier krijgen. 

‘Ik wil een leeuw’ gaat over Sjuul die op een dag besluit dat hij een huisdier wil. Hij zet meteen maar hoog in en vraagt om een leeuw. Maar...mama is het daar niet mee eens. In dit boek is mama niet te zien, je ziet alleen het huisdier dat zij als keus geeft. In plaats van een leeuw: een wandelende tak, in plaats van een nijlpaard een goudvis, etc. Waar de pagina's met de dieren die Sjuul wil vol en wild zijn, zijn de pagina's met mama's dieren vrij leeg en rustig. Want wat een saaie huisdieren wil zij! Er wordt een poosje onderhandeld en uiteindelijk is het compromis een hondje, ''een klein braaf beestje''….maar of het een klein braaf beestje wordt? 

Mooi en groot, kleurig prentenboek over de vurige wens van veel kinderen: een huisdier krijgen. Leuk voor kinderen vanaf ongeveer 4 jaar.

Meer informatie en reserveren
Rachel Bright
Gekkie de gekko

Je kijkt je ogen uit!

Dit is een boek waar je vrolijk van wordt! Net zo vrolijk als Gekkie de Gekko in het verhaal zelf. Hij zingt iedere dag zo hard als hij kan, want hij wil een grote ster worden. Maar… niet iedereen op het eiland kan daarvan genieten. Je krijgt als lezer het gevoel op een tropisch eiland te zijn. De felle, heldere, kleuren geven een vrolijke en warme sfeer en het valse gezang van Gekkie de Gekko laat menig kind lachen. Voor kinderen vanaf circa 3 jaar.

Meer informatie en reserveren
Nastja Holtfreter
Meneer Leeuw wil kleur

Grappig verhaal met mooie boodschap

Meneer Leeuw wil kleur, want hij vindt zijn eigen kleuren niet bijzonder genoeg. Alle andere dieren in de jungle hebben namelijk de meest prachtige kleuren. De leeuw probeert allerlei kleuren uit en ontdekt zelfs hoe je kleuren kunt mengen. Alle fratsen die hij uithaalt om tot een andere kleur te komen resulteren in grappige momenten. Het verhaal is in een vrolijke stijl geschreven en heeft kleurrijke illustraties. Met als boodschap: iedereen is weleens onzeker, maar je bent goed zoals je bent! Voor te lezen vanaf circa 4 jaar.
 

Meer informatie en reserveren
Linde Faas
Ergens in de sneeuw

Winterse tekeningen en een zoet einde

Schitterend prentenboek voor de feestdagen. De winterse tekeningen geven je meteen het gevoel dat je rechtstreeks in het hoge noorden bent aanbeland. Het verhaal gaat over een meisje, Sofie, dat graag kerstmis wil vieren. Maar haar vader heeft het altijd te druk. Dus gaat Sofie naar buiten, op zoek naar wat magie. Ze komt buiten de stad een eland tegen die haar meeneemt naar een sprookjesachtig sneeuwlandschap, waar ze met de dieren een prachtige kerstboom optuigt. Het verhaal eindigt misschien een tikkeltje zoet, maar het geheel is zo mooi dat dat niet zo erg is. 

De schrijfster laat zien dat ze niet alleen in staat is om piekfijne illustraties bij een verhaal te maken, maar dat ze zelf ook een prima verhaal kan schrijven. Vanaf een jaar of 4.

Meer informatie en reserveren
Wina Eberhard
De bloemen van Juffie

Afscheid en rouw bespreekbaar maken

Pak dit boekje erbij als je verlies, dood, troost en afscheid nemen bespreekbaar wilt maken met je kindje. De juf van Muis is zo ziek "dat ze voor altijd thuis moet blijven." Muis gaat tekeningen maken voor Juf en Mama maakt er tekst bij. Net als Muis haar zesde brief klaar heeft, komt het bericht dat Juf is overleden. Mama troost Muis en op de begrafenis mag het laatste briefje in het herinnerings dekentje dat over Juf's kist ligt. De eenvoudige rustige tekst en de sfeervolle zacht gekleurde illustraties vormen een mooi geheel. Dit prentenboek is voor kinderen vanaf circa 4 jaar. 

Meer informatie en reserveren
Ross Montgomery
Alle pinguïns op een kluitje

Ideaal prentenboek voor de winter

Een doldwaas winterverhaal over pinguïns, dat is ‘Alle pinguïns op een kluitje’ absoluut. Het verhaal gaat over de pinguïns die iedere avond lekker warm op een kluitje gaan staan. Maar op een ochtend worden ze wakker en zitten ze allemaal aan elkaar vast gevroren! Niemand krijgt ze los.

Dus gaan ze op reis naar de grote stad. Ook daar krijgen ze veel hulp, maar komen ze ooit nog van elkaar? Het verhaal (op rijm) is voor te lezen aan kinderen vanaf een jaar of 4. Fijn verhaal met kleurrijke, vrolijke illustraties! Ook leuk om voor te lezen op school bij het thema winter.

Meer informatie en reserveren

Ook interessant...

Leren lezen met BoekStart

Leren lezen met BoekStart

Lees je kindje voor met de boekjes uit het gratis BoekStartkoffertje.

Voorleestips

Voorleestips

Bekijk een aantal tips om voorlezen nog leuker te maken!