Dit zijn de 6 beste fantasy boeken

Bij bibliotheek Theek 5 kunnen we maar geen genoeg krijgen van het Fantasy genre. De boeken in deze lijst zijn gelezen door onze collega’s Gabriëlle en Karlijn en zijn voorzien van een persoonlijke omschrijving en recensie. Geschikt voor fantasy- en science fiction fans, maar ook voor iedereen die op zoek is naar een meeslepende leeservaring. 

Dit zijn de 6 beste fantasy boeken
Jennifer Lynn Barnes
De erfenis Dl. 1

De sensationele Young Adult BookTok-trilogie

Avery Grambs is een normale middelbare scholier, maar op een dag komt ze erachter dat ze miljarden dollars erft van een willekeurige man en ze heeft geen idee waarom. Ze moet bij zijn onterfde familie wonen om haar erfenis te ontvangen. En die familie omvat 4 broers rond de leeftijd van Avery. Ze moet samen met de broers raadsels oplossen om erachter te komen waarom de erfenis aan Avery is nagelaten.

Het mysterie van de erfenis is zeker de belangrijkste plot, maar er is ook romantiek aanwezig. Karlijn las dit boek en zat de hele tijd op het puntje van haar stoel. Het boek eindigt met een cliffhanger waardoor je meteen het volgende deel wilt lezen.

Meer informatie en reserveren
Victoria Aveyard
Rode koningin

Een dodelijke superkracht die het machtsevenwicht dreigt te vernietigen

“Wow, dit was een geweldig boek!”, begint Karlijn. Ze wist dat veel mensen erg enthousiast waren om dit boek te lezen en teleurgesteld werden, dus daar had Karlijn rekening mee gehouden. Het verhaal was wel voorspelbaar op sommige punten, maar er gebeurde van alles en de plot was ook goed. Geweldig om Mare's kracht te zien en hoe ze die heeft leren beheersen!

De Roden zijn gewone mensen, maar worden in dit verhaal geregeerd door een Zilveren elite met goddelijke superkrachten. En voor Mare, een zeventienjarig Rood meisje uit het straatarme Stilts, lijkt het alsof er nooit iets zal veranderen. Totdat ze in het Zilverpaleis komt te werken. Omringd door de mensen die ze het meest haat, ontdekt Mare dat ze, ondanks haar rode bloed, zelf een dodelijke kracht bezit. Eén die het machtsevenwicht dreigt te vernietigen.

Het is een wereld vol verraad en leugens, waarin Mare aan een gevaarlijke dans is begonnen. Roden tegen Zilver, prins tegen prins, en Mare tegen haar eigen hart. Karlijn is erg benieuwd hoe het verhaal zich zal ontwikkelen in de rest van de serie. 

Meer informatie en reserveren
Leigh Bardugo
Schim en schaduw

Verlies jezelf in een mysterieus gefantaseerd Rusland

Heb jij seizoen 1 van de Netflix serie ‘Shadow and Bone’ gekeken? Dan moet je de Grisha Trilogie zeker lezen. Het is een niet al te moeilijk, lekker weg lezend fantasy ‘coming of age’ verhaal, met als belangrijkste hoofdpersoon Alina. Het is een meeslepende serie die zich afspeelt in een fantasiewereld die geïnspireerd is op het tsaristische Rusland. Gabriëlle, informatiemedewerker bij Theek 5, vindt het qua toon vergelijkbaar met de Twilight Saga, maar dan in een setting van een mysterieus gefantaseerd Rusland. Zo vertelt Gabriëlle: “Ik ben geen hele grote fan van al die romantiek. Maar als jij daar geen genoeg van kan krijgen, ga je hier zeker van genieten!”

De serie bestaat uit drie boeken: Schim en Schaduw, Dreiging en Duisternis en Val en Verlossing. Het eerste boek. Schim en Schaduw, is de favoriet van Gabriëlle. Het verhaal volgt Alina Starkov, een weeskind dat in het leger dient en ontdekt dat ze een Grisha is - iemand die de elementen kan beheersen. Alina is een zeldzame en krachtige Grisha die de sleutel kan zijn tot het verslaan van de Duisterling, de kwaadaardige leider die het land regeert. Samen met haar mentor, de knappe maar mysterieuze Grisha Darkling, en haar jeugdvriend Mal, gaat Alina op een gevaarlijke reis om haar krachten te beheersen en het land te redden.

Een van de sterke punten van deze serie is de wereldbouw. Bardugo heeft een rijke en fascinerende fantasiewereld gecreëerd die zich onderscheidt van andere boeken in het genre. De wereld is gebaseerd op de Russische cultuur en geschiedenis, maar Bardugo heeft haar eigen twist aan de folklore gegeven om zo een originele en verfijnde wereld te creëren.

Het plot van de serie is goed uitgewerkt en bevat veel onverwachte wendingen. Er is genoeg actie en avontuur om je geïnteresseerd te houden, en dus ook ruimte voor emotie en diepgang. De serie behandelt thema's als macht, vriendschap, identiteit en verraad. 

Meer informatie en reserveren
Suzanne Collins
De hongerspelen Dl. 1

Live op tv: een gevecht tot de dood

Dit boek blijft een klassieker. Evenals de films, waarin dit verhaal écht tot leven komt. De wereld waar de Hongerspelen zich afspelen is interessant: voorheen stond deze wereld beter bekend als Noord-Amerika. Tegenwoordig bestaat dit uit het Capitool dat wordt omringd door twaalf afgelegen districten, waaronder de natie Panem. Dit is de plek waar de zestienjarige Katniss Everdeen vandaan komt, samen met haar moeder en zusje.

Katniss is een stoer, strijdlustig en liefdevol personage. Ze is sterk, houdt zielsveel van haar zus en is manipulatief en sluw. Ze gebruikt het vooruitzicht van romantiek om zichzelf te beschermen. Ze deinst er niet voor terug om mensen te gebruiken en dat is prachtig aan haar. Dat is ook de reden waarom zij naar voren stapt om deel te nemen aan de Hongerspelen: een gevecht tot de dood. Live uitgezonden op tv.

Meer informatie en reserveren
Taylor Jenkins Reid
De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo

Deze BookTok topper is het lezen meer dan waard

'De zeven echtgenoten van Evelyn Hugo' is een meeslepende roman. De lezer wordt meegenomen op een emotionele reis door het leven van een iconische figuur in Hollywood. Het boek bevat een geweldige karakterisering, een intrigerend plot én behandelt thema's die je nog lang bijblijven. Een echte aanrader aan iedereen die op zoek is naar een meeslepend en ontroerend verhaal.

Het verhaal draait om de iconische filmster Evelyn Hugo. Ze was jarenlang een publiek figuur in Hollywood. Beroemd door haar schoonheid, charisma en talent. Nu, op haar oude dag, besluit ze om een boek te schrijven over haar leven en carrière. Daarvoor benadert ze de onbekende journalist Monique Grant om het boek voor haar te schrijven. Maar naarmate het verhaal zich ontvouwt, blijkt dat er meer achter het verzoek van Evelyn zit dan alleen maar een biografie. We volgen ook Monique's persoonlijke verhaal. Dat helpt om te ontdekken wat er echt achter Evelyn's verzoek zit.

Een van de beste aspecten van dit boek is het karakter Evelyn Hugo. Zij is een complex en boeiend personage, zowel charmant als manipulatief. Je begrijpt waarom ze zo'n iconische figuur was in Hollywood en waarom mensen haar zo fascinerend vonden. Haar verhaal is bovendien doorspekt met politieke en sociale kwesties die speelden in de jaren vijftig tot en met de jaren tachtig. Dit geeft de lezer een inkijkje in hoe het was om een vrouw te zijn in Hollywood in die tijd.

De onderliggende thema's in het boek, zoals liefde, verlies en het vinden van je ware zelf, worden op een subtiele en ontroerende manier behandeld, waardoor de lezer zich kan inleven in de personages en hun verhaal. De schrijfstijl is vlot en meeslepend, waardoor het boek gemakkelijk te lezen is.

Meer informatie en reserveren

Bekijk ook...

Top 100 meest uitgeleende boeken 2022

Top 100 meest uitgeleende boeken 2022

Bekijk het overzicht van de 100 meest uitgeleende boeken in de openbare bibliotheken van Nederland in 2022.

6 thrillers die je moet lezen

6 thrillers die je moet lezen

Boekentips voor iedereen die houdt van thrillers. Onze thriller experts selecteerden 6 spannende en pakkende boeken. Doe inspiratie op!

Boekentips voor jongeren

Boekentips voor jongeren

Onze collega's hebben een aantal boeken voor lezers tussen 12 en 18 jaar voor jou op een rij gezet. Bekijk ze hier!