12x de leukste boeken om te lezen voor de lijst

Moet jij binnenkort een boek lezen voor de lijst en weet je nog niet welke dat gaat worden? Lees dan snel verder. Onze collega’s van bibliotheek Theek 5 hebben namelijk 12 boekentips voor je uitgelicht die op de titellijst staan. Inclusief een korte recensie met wat ze van het boek vinden. De titels staan gerangschikt op niveau. 

12x de leukste boeken om te lezen voor de lijst
Ish Ait Hamou
Het moois dat we delen

Dit verhaal heeft me nog dagenlang beziggehouden

(Niveau 2)

Dit boek is leesconsulent Paulien gaan lezen op aanraden van een collega. Ze wist vooraf niet waar het verhaal over ging. “Ik dacht een liefdesverhaal op basis van de titel. Dat was het niet. Het boek blies me totaal van m’n sokken. Het is bepaald geen vrolijk verhaal, maar ik vond het een prachtig boek. Het verhaal heeft me nog dagenlang beziggehouden”, vertelt Paulien. 

Het verhaal gaat over de 27-jarige Soumia, die ongewild betrokken raakt bij een tragische gebeurtenis en daarvoor vijf jaar celstraf krijgt. Als ze haar straf heeft uitgezeten, probeert ze het gewone leven weer op te pakken. Ze gaat boodschappen bezorgen en komt zo in contact met Luc. Hij heeft zijn vrouw verloren en kan dit maar moeilijk loslaten. Soumia komt wekelijks de boodschappen leveren bij Luc en dit verandert voorgoed het leven van beiden. 

Meer informatie en reserveren
Roxane van Iperen
't Hooge Nest

Deze beschrijving van de Tweede Wereldoorlog komt dichterbij dan ooit

(Niveau 2)

In haar boek ''t Hooge Nest' vertelt Roxane van Iperen het waargebeurde verhaal van de Joodse zusjes Brilleslijper die zich tijdens de gehele tweede wereldoorlog actief verzette tegen de Duitse bezetter. Van Iperen woont met haar familie in villa 't Hooge Nest in 't Gooi. Dit huis functioneerde onder leiding van de gezusters Brilleslijper als onderduikadres voor tientallen joden. Het boek vertelt tevens de voorgeschiedenis van Lien en Janny tot aan de tweede wereldoorlog evenals de heftige gebeurtenissen die plaatsvinden nadat ' t Hooge nest wordt verraden. 

Het is een boek dat je grijpt en niet meer loslaat. Het voelt alsof je als lezer daadwerkelijk aanwezig bent in de tijd die wordt beschreven. Alsof je gespannen en hoopvol meekijkt en later medelijden hebt met hoofdpersonages Lien en Jannie gedurende de tweede wereldoorlog en de nazi-jacht op Joden. “Alles wordt zo treffend beschreven dat het voelt alsof je de fases en emoties zelf doormaakt; van de spanning van het onderduiken tot aan het steeds ondragelijkere bestaan in een kamp. Echt voelen hoe het was zullen we hopelijk nooit, maar deze beschrijving komt dichterbij dan ooit”, vertelt onze front office medewerker Jessica Verhoof.
 

Meer informatie en reserveren
Paulien Cornelisse
De verwarde cavia

Vrolijk verhaal waarvan je hardop moet lachen

(Niveau 2)

In de verwarde cavia neemt schrijfster Paulien Cornelisse ons mee in het karakteristieke en tegelijkertijd unieke (kantoor)leven van Cavia op de communicatieafdeling. In vlot geschreven en korte hoofdstukjes passeren zowel Cavia's eigen glorie- en gêne momentjes, zoals haar vergismails en verwaterde vacht, als die van markante collega's met hun tamagotchi's en vleesbomen de revue. 


Onze collega Jessica heeft dit boek gelezen en vertelt: “Het is een verfrissend en vrolijk verhaal met een tikje absurdisme: dit kan je zeker waarderen. De korte anekdotisch geschreven hoofdstukjes maken het boek makkelijk leesbaar en de collega's en situaties worden dermate beeldend beschreven waardoor het boek je hardop aan het lachen krijgt.” 

Meer informatie en reserveren
Dimitri Verhulst
De helaasheid der dingen

Het absurdisme maakt dat het je aandacht vasthoudt

(Niveau 3)

In dit autobiografische boek blikt de schrijver hoofdstuksgewijs terug op zijn leven.  De schrijver beschrijft op anekdotische wijze hoe hij opgroeit in Reetveerdegem bij zijn oma, zijn vader en ooms en hoe zijn opvoeding gekenmerkt wordt door zuipen, op vrouwen jagen en niks doen. Dit allemaal onder het motto 'God schiep de dag en wij slepen ons erdoorheen'. Later in het boek blijkt wat er later van deze jongen én zijn vader en ooms is geworden.

Jessica, front office medewerker bij Theek 5, heeft dit boek gelezen en vindt het een gemakkelijk boek met een zeer origineel en uniek onderwerp. Namelijk de unieke jeugd van de schrijver zelf. Ondanks dat de beschrijvingen van sommige gebeurtenissen wat langdradig en te gedetailleerd zijn, zit het boek ook vol humor. Met als voorbeeld de Tour de France voor drinkers, georganiseerd door nonkel Potrel. Iedere dag een etappe, waarbij vijf kilometer overeenkomt met één eenheid alcohol. Het absurdisme van het boek, maakt dat het je aandacht vasthoudt.

Meer informatie en reserveren
Sofie Lakmaker
De geschiedenis van mijn seksualiteit

Voor iedereen die van jongens en/of meisjes houdt!

(Niveau 3)

Wederom een debuutroman; dit keer een boek over (seksuele) identiteit. De geschiedenis van mijn seksualiteit is het romandebuut van Tobi Lakmaker, over een meisje dat liever een jongen zou willen zijn. En over een zieke moeder. Een boek dat geschreven is in begrijpelijke taal, bijna alsof je met Tobi in gesprek bent. Leest snel weg en is tegelijkertijd ook grappig. Voor iedereen die van jongens en/of meisjes houdt!

Meer informatie en reserveren
Erna Sassen
Er is geen vorm waarin ik pas

Aanrader voor als je verliefd bent op een docent!

(Niveau 3)

Dit verhaal gaat over de zestienjarige Tessel die volgens haar mentor een burn-out heeft. Ze gaat dus tijdelijk niet naar school. Haar moeder denkt dat dit door haar perfectionisme komt. Omdat ze zelfs vastloopt bij het maken van haar profielwerkstuk, vindt ze steun bij de moeder van de overleden Sanne. Hier wordt langzaam duidelijk waar de klachten van Tessel vandaan komen. 

Het boek leest makkelijk weg. Knap van de schrijfster om de gedachten van een puber zo goed weer te geven. De liedjes en gedichten tussendoor passen mooi bij het verhaal. Lees dit boek zeker als je verliefd bent (geweest) op een docent!
 

Meer informatie en reserveren
Rob van Essen
De goede zoon

Apart boek mét humor

(Niveau 4)

Een dystopische roman die je niet gemakkelijk kunt samenvatten, maar die wel een tof verhaal vertelt. Het boek speelt zich af in een nabije toekomst, maar die wereld ziet er heel anders uit dan onze huidige. Veel werk wordt door robots gedaan en iedereen heeft een basisinkomen. De hoofdpersoon is een schrijver die thrillers zonder plot schrijft. Nadat zijn moeder is overleden, die hij 20 jaar lang bezocht als goede zoon, wordt hij door een oud-collega meegenomen op een bijzondere roadtrip. 

Marjolijn, consulent en specialist jongeren bij Theek 5, vindt het een heel apart boek. Marjolijn raadt dit boek dan ook aan om te lezen voor de lijst. De schrijver neemt je mee naar een bizarre wereld waar hele vreemde dingen gebeuren. Er zit ook veel humor in het boek én een wel heel bijzondere seksscène…

Meer informatie en reserveren
Meg Rosoff
De Godden broers

Een uniek zomerverhaal

(Niveau 4)

De anonieme hoofdpersoon in dit boek doet verslag van de jaarlijkse zomervakantie die het grote gezin zoals iedere zomer doorbrengt in hun vakantiehuisje aan zee, samen met een nichtje van de vader en haar verloofde. Maar dit jaar is er één ding anders: er komen twee jongens logeren. Het gaat om de charmante, aantrekkelijke Kit en zijn onopvallende, teruggetrokken broer Hugo. De broers zijn elkaars tegenpolen en doen heel wat stof opwaaien tijdens de vakantie. Aan de ene kant is het verhaal bijna landerig, er wordt wat gezwommen, gegeten, wijn gedronken, het jongste zusje zit de hele dag tussen de paarden – precies zoals het er in een echte vakantie aan toe zou kunnen gaan. Maar er gebeurt veel meer, onderhuids, wat aan het einde van het boek tot een zinderende climax komt.

Meg Rosoff schrijft heerlijk en het boek is goed vertaald. Wat knap is: je komt er het hele verhaal niet achter of de hoofdpersoon een jongen of een meisje is. Dat kan de lezer dus zelf invullen. Niet het makkelijkste boek, maar zeker de moeite waard om te lezen. Leuk voor jongeren van ongeveer 15 jaar. 
 

Meer informatie en reserveren
Thomas Rosenboom
Publieke werken

Deze historische roman is een meesterwerk

(Niveau 5)

Heb je bij aankomst in Amsterdam via het station weleens gekeken naar het Victoriahotel? Er zitten twee huisjes in de gevel van het hotel. Dit gegeven gebruikte Thomas Roosenboom om een verhaal omheen te schrijven. Deze historische roman is knap in elkaar gezet, mooi van taal en heel meeslepend. Onze collega Marjolijn was op een gegeven moment zelfs geïrriteerd door een van de personages en het is knap als een schrijver dát voor elkaar krijgt!

Meer informatie en reserveren
Anjet Daanje
Het lied van ooievaar en dromedaris

Voor de gevorderde lezer

(Niveau 6)

Een zeer bijzonder bezoek, gebaseerd op het levensverhaal van de Britse schrijfster Emily Brontë. Elk hoofdstuk bestaat uit een ander levensverhaal, dat steeds weer terugkeert naar Eliza May Drayden. Prachtige taal, niet eenvoudig maar ontzettend bijzonder! Misschien kun je een combinatie maken met je Engelse leeslijst? Lees dan Wuthering Heights van Emily Brontë. Dat vinden je docenten vast interessant!

Meer informatie en reserveren

Nog meer boekentips van Theek 5

Bekijk onze andere boekentips