Dit is de Prentenboek Top 10

Een deskundige jury heeft de leukste voorleesboeken gekozen voor De Prentenboeken Top 10. Eén titel is verkozen tot Prentenboek van het Jaar. Dit jaar is dat Help! Een verrassing!, het kleurrijke prentenboekdebuut van Miriam Bos. Dit boek vormt samen met negen andere prentenboeken de Prentenboek Top 10 van 2024. Ontdek ze alle tien!

Miriam Bos
Help! Een verrassing!

Help! Een verrassing!

Suusje Eekhoorn heeft een verrassing bedacht voor August de Vos. Maar wat zou die verrassing zijn? August is bang dat hij er niets aan vindt. Hij houdt van rust, en Suusje doet juist graag wilde dingen. Komt dat wel goed? 

Het is een humorvol, kleurrijk en liefdevol prentenboek waarin jezelf mogen zijn op een subtiele manier centraal staat. Vanaf ca. 3,5 jaar.

Meer informatie en reserveren
Noelle Smit
Aan zee

Aan zee

Voor kinderen valt er van alles in dit boek herkennen: van het moment dat je vanaf de duinen de zee ziet, het warme zand onder je blote voeten tot het zoeken naar schelpen en krabbetjes. Iedere tekening van dit zonnige kijkboek voor kinderen vanaf 3 jaar doet meteen verlangen naar de strand en zee. Was het maar altijd zomer!

Zilveren Penseel-winnaar Noëlle Smit maakte een zonnig prentenboek over een zomerse stranddag aan de Noordzeekust. 

Meer informatie en reserveren
Peter Arrhenius
's Nachts als jij slaapt wordt er hard gewerkt

's Nachts als jij slaapt wordt er hard gewerkt

''s Nachts als jij slaapt' is een groot formaat, superstevig flappenboek op rijm voor kleuters, van topillustrator Ingela P Arrhenius. Het rijmende verhaaltje gaat over alle belangrijke beroepen die worden uitgeoefend als de meeste mensen al lekker in bed liggen. Perfect om voor te lezen voor het slapengaan, zodat elke peuter kan dromen over de verse broodjes die gebakken worden en de treinen die blijven rijden terwijl zij heerlijk onder de wol liggen.

Auteur en illustrator Ingela P Arrhenius maakt een feest van de eerste boekjes voor je peuter. Haar kleurrijke 'Kiekeboe'-serie en de beroemde 'Waar ben je?'-reeks zijn al jarenlang een groot succes.

Meer informatie en reserveren
Alice Melvin
Het bos van Muis

Het bos van muis

Muis maakt een reis door het bos. Hij wil al zijn bosvrienden opzoeken en onderweg geniet hij van het wisselen van de seizoenen. En misschien, als je goed kijkt, zie je ook de eerste tekenen van de lente, de zomer, de herfst en de winter. Samen met Muis ga je het hele jaar door. Til de flapjes op en kijk binnen bij de huizen van de bosdieren!

Gebruik de reis van Muis om de vogels, insecten, dieren en planten te ontdekken die in harmonie leven met de wisselende jaargetijden. 

 

Meer informatie en reserveren
Pépé Smit
Fred en de (bijna mislukte) verjaardag

Fred en de bijna mislukte verjaardag

Een vrolijk prentenboek over een bijna mislukte verjaardag. Fred het hert komt erachter dat boswachter Anton jarig is. Van Anton begrijpt hij dat er bij een verjaardag taart en cadeautjes horen, maar Anton zit in zijn eentje in zijn boshut. Fred vindt het zielig voor de oude brompot en besluit er iets aan te doen. Met bladvullende illustraties in kleur. 

Pépé Smit volgde haar opleiding aan de Gerrit Rietveld Academie en het Sandberg Instituut. Ze woont en werkt in een boshut. 'Fred en de (bijna mislukte) verjaardag' is een grappig voorleesboek geschikt voor kinderen vanaf ca. 4 jaar.

Meer informatie en reserveren
Jan Paul Schutten
Het verlegen vogeltje

Het verlegen vogeltje

Alle vogels zijn een nestje aan het bouwen, alleen de kleine groenling is te verlegen om het groenlingvrouwtje te vragen. Misschien kunnen de andere vogels hem helpen? Prentenboek met kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 jaar.

Meer informatie en reserveren
Maggie Li
Pit

Pit

Welke reis maakt de kleine pit? Kijk mee wat er allemaal gebeurt, voordat de kleine pit wortel schiet en uitgroeit tot een mooie appelboom. Informatief prentenboek met doorkijkje in de vorm van een pit. Vanaf ca. 3,5 jaar.

Meer informatie en reserveren
Petr Horácek
Beer zoekt een beste vriend

Beer zoekt een beste vriend

Zwarte Beer zoek in het bos naar een vriend. Hij komt Bruine Beer tegen, die ook naar een vriend op zoek is. Ze besluiten elkaar te helpen om een vriend te vinden! Met gekleurde illustraties. Vanaf 4 jaar.

Meer informatie en reserveren
Josh Lacey
Aron en Aardappel

Aron en Aardappel

Aron wil heel graag een huisdier, maar hij krijgt... een aardappel. Wat moet hij daar nu mee? Of kan ook een aardappel een leuk huisdier zijn? Met kleurenillustraties. Vanaf ca. 4 jaar.

Meer informatie en reserveren
Pim Lammers
Ik mis Milo

Ik mis Milo

Na de dood van zijn schildpad Milo is een kleine jongen diep bedroefd. Het gemis voelt hij overal. In zijn hart, in zijn hoofd, in zijn buik.

Van zijn moeder mag hij een ander huisdier uitkiezen. Neem een paard, zegt zijn zus. Of een hond, zegt een vriendin. Of een leeuw, stelt zijn beste vriend voor. Maar hij wil helemaal geen nieuw huisdier! Milo en hij horen bij elkaar. Voor altijd. Hoe kan een ander dier Milo nou ooit vervangen?

Prentenboek over een kleine jongen die treurt om de dood van zijn schildpad Milo. Met gekleurde illustraties. Vanaf 4 jaar.

Meer informatie en reserveren

Meer over de Nationale Voorleesdagen 2024

Over de Nationale Voorleesdagen

Over de Nationale Voorleesdagen

De Nationale Voorleesdagen is het grootste boekenfeest voor kinderen van 0 tot 6 jaar. Met lekker voorlezen begint een leven lang leesplezier.

Fijne prentenboeken om voor te lezen

Fijne prentenboeken om voor te lezen

Met lekker voorlezen begint een leven lang leesplezier. Maar welk boek kies je? Onze collega's hebben een paar prentenboeken voor je op een rij gezet.

Voorleestips

Voorleestips

Bekijk een aantal tips om voorlezen nog leuker te maken!