De meest aangrijpende oorlogsverhalen en boeken over vrijheid

Oorlog en vrijheid zijn onderwerpen waar veel verhalen over te vinden zijn. Zowel waargebeurd als fictie. En voor zowel jong als oud. Het grote aanbod boeken over deze onderwerpen maakt dat je wellicht door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom hebben onze collega's een aantal aangrijpende oorlogsverhalen en boeken over vrijheid en/of oorlog voor je geselecteerd.

De meest aangrijpende oorlogsverhalen en boeken over vrijheid
Martine Letterie
Ze kwamen ons halen

Eerste kinderboek over Kamp Amersfoort, gebaseerd op een waargebeurd verhaal

Onze leesconsulent Celina tipt dit eerste kinderboek over Kamp Amersfoort, gebaseerd op een waargebeurd verhaal van een bijzondere familie die actief was in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het boek vertelt, door de ogen van veertienjarige Henk, het verhaal van de familie Rijper. Diep in de nacht wordt er aangeklopt bij Henk en zijn familie. Landwachters dringen het huis binnen en arresteren Henk, zijn ouders en broers en zussen. Van de drie oudste jongens ontbreekt al snel ieder spoor. Wat is er met hen gebeurd? Zien ze elkaar ooit nog terug?

Martine Letterie (Amsterdam, 1958) is een alom bekende Nederlandse schrijver en jeugdauteur. Ze won eerder de prestigieuze Zilveren Griffel.

Met achterin het boek historische zwart-witfoto's van de familie Rijper en Kamp Amersfoort. Voor lezers vanaf ca. 11 jaar. 

 

Meer informatie en reserveren
Maggie Shipstead
De grote cirkel

“Is dit nou waargebeurd of verzonnen?”

De tweeling Marian en Jamie Graves heeft een bijzondere start van hun leven, nadat ze gered worden bij een scheepsramp begin 20e eeuw. Ze groeien vrij en onbezorgd op bij hun oom Wallace. Marian ziet op jonge leeftijd twee stuntpiloten en beseft dan dat dát precies is wat zij zou willen. Ze stelt alles in het werk om piloot te worden. Hoewel ze totaal onafhankelijk en zelfstandig wil zijn, lukt het haar alleen met behulp van een rijke rancher om haar doel te bereiken; ze wordt piloot.

Maar dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit. Hoe kan zij hierin een rol spelen? Haar broer Jamie ontwikkelt zich, net als zijn oom, tot een beroemde kunstenaar. Ook van hem wordt een rol verwacht in de oorlog; een visueel verslag vastleggen met papier en kwast. En dan is er ook nog het verhaal van een actrice in Hollywood in de 21e eeuw, die de rol van Marian speelt in een film over haar leven. Op knappe wijze zijn de verhalen met elkaar verweven en als het boek uit is, vraag je je als lezer af: is dit nou waargebeurd of verzonnen? Een echte aanrader!

Meer informatie en reserveren
Alex Boogers
Wij zijn van diamant

Een groots opgezette familiekroniek

William, een student filosofie, heeft hard gewerkt om te sparen voor een reis naar Amerika. Hij komt terecht in Seattle, om even een pauze te nemen van zijn studie. Zijn oudere broer Markus reist hem achterna. Hij wordt dood gevonden onderaan een waterval in een park in Seattle. Het is onduidelijk wat er gebeurd is, maar Will mag met het lichaam van zijn broer terugreizen naar Nederland. Markus heeft een dagboek achtergelaten voor zijn broer. Het is het dagboek van de Joodse familievriend Jacob Lovitz, die bevriend was met hun opa, en die in het dagboek verslag doet van zijn leven (en dat van zijn familie) tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Een veelomvattend verhaal met veel geschiedenis en soms zware onderwerpen, maar in een vlotte stijl geschreven waardoor je door de bladzijden heen vliegt. Zeker het lezen waard!

Meer informatie en reserveren
Roxane van Iperen
't Hooge Nest

Onwaarschijnlijk bizar, maar waargebeurd verhaal

Sommige verhalen zijn zo onwaarschijnlijk bizar, dat ze wel verzonnen moeten zijn. Dat idee krijg je zeker bij het lezen van ’t Hooge Nest. Maar het tegendeel blijkt waar; dit verhaal van de Joodse zusjes Brilleslijper is waargebeurd.

De auteur ontdekt bij de verbouwing van haar huis in Naarden bladmuziek, verzetskrantjes, kaarsstompjes in verborgen ruimtes. Nieuwsgierig geworden naar de vorige bewoners van haar nieuwe huis, gaat ze op onderzoek uit. En dan ontdekt ze dat haar huis een bolwerk was van Joods verzet, midden in het Gooi waar veel NSB’ers woonden…

Onze collega Marjolijn, regiomanager van Theek 5 Dongen en ABG-gemeenten, heeft het boek nu twee keer gelezen. En het blijft fascinerend. Het is toegankelijk geschreven, en het roept (in elk geval bij onze collega Marjolijn) veel emotie op. Een interessant vervolg is Brieven aan ’t Hooge Nest, waarin een selectie van de vele reacties op de roman is gebundeld.

Tip: in onze collectie vind je 't Hooge Nest ook als Grote Letter Boek én in makkelijke taal.

Meer informatie en reserveren
Arend van Dam
In oorlog

Verhalenbundel over de geschiedenis van oorlog voeren

In oorlog is een verhalenbundel over de geschiedenis van het oorlog voeren. Van de oorlog in Akkadië (2200 voor Chr.) tot aan nu. Een must voor iedere schoolbibliotheek.

Berichten over oorlog brengen vaak een schok teweeg - ook bij kinderen. Arend van Dam vroeg zich af of kennis over oorlogen uit de geschiedenis kinderen kan helpen om te begrijpen wat er om hen heen gebeurt. In 33 verhalen vertelt hij over Thoetmosis in Egypte, keizer Qin in China en Hannibal die over de Alpen trok met een leger olifanten. Het boek legt kinderen uit hoe tactiek en strategie een oorlog bepalen en laat zien hoe uitvindingen als de stijgbeugel, het buskruit, het vliegtuig en kernenergie de manier van oorlog voeren beïnvloedden. 

Spannend en verhalend geschreven. Met fraaie duidelijke tekeningen in kleur en zwart-wit. Vanaf ca. 9 jaar. 

Arend van Dam (Maassluis, 1953) is een zeer bekende Nederlandse (jeugd)auteur. Hij won eerder de prestigieuze Zilveren Griffel.

Meer informatie en reserveren
Anna Woltz
De tunnel

Een mooi jeugdboek dat de grote onderwerpen niet schuwt

“We zijn met z’n drieën nu. We waren met z’n vieren, maar één van ons gaat dood. Dat kun je maar beter weten. Nu al, voordat ik begin.” Zo begint deze prachtige jeugdroman. 

De veertienjarige Ella is de verteller van dit boek, voor jongeren vanaf 12 jaar. Ze vertelt over haar belevenissen en die van drie andere jongeren die ze leert kennen in de tunnels van de Londense metro in september 1940. De stad wordt avond na avond gebombardeerd, en het is soms vechten voor een slaapplaats in de tunnels. Voor deze vier tieners is de oorlog het decor van hun verhaal vol onzekerheid, verdriet en verliefdheid. Een mooi jeugdboek dat de grote onderwerpen niet schuwt; oorlog, dood, verdriet, maar ook verliefdheid en geluk.

Meer informatie en reserveren

Bekijk ook...

Fijne prentenboeken om voor te lezen

Fijne prentenboeken om voor te lezen

Met lekker voorlezen begint een leven lang leesplezier. Maar welk boek kies je? Onze collega's hebben een paar prentenboeken voor je op een rij gezet.

6 thrillers die je moet lezen

6 thrillers die je moet lezen

Boekentips voor iedereen die houdt van thrillers. Onze thriller experts selecteerden 6 spannende en pakkende boeken. Doe inspiratie op!

Boekentips voor jongeren

Boekentips voor jongeren

Onze collega's hebben een aantal boeken voor lezers tussen 12 en 18 jaar voor jou op een rij gezet. Bekijk ze hier!