Word vrijwilliger bij het project Voor jou en je kind

 

 

Word vrijwilliger bij het project Voor jou en je kind

Maak jij het verschil? Word vrijwilliger in het Digi-Taalhuis!

1 op de 9 mensen (16-65 jaar) in Nederland heeft grote moeite met lezen, schrijven of met digitale vaardigheden waardoor zij onvoldoende mee kunnen doen aan onze samenleving. Om deze doelgroep beter te kunnen bereiken, zijn op meerdere locaties van Theek 5 Digi-Taalhuizen opgezet. Als vrijwilliger kun je het verschil maken in iemands leven! Met een paar uur vrijwilligerswerk per week geef je iemand de kans om zijn of haar basisvaardigheden te verbeteren.

Wat is een Taalhuis?

Een Digi-Taalhuis is dé plek waar iedereen terecht kan die aan de slag wil met basisvaardigheden (Nederlands spreken, lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden). Je kunt er informatie krijgen over een passende (digi)taalcursus in de buurt en om er te oefenen. Er vinden regelmatig non-formele taallessen of andere taalactiviteiten plaats. Het Digi-Taalhuis is er ook voor vrijwilligers. Zij kunnen er bijvoorbeeld terecht voor onderwijskundig advies of voor geschikt lesmateriaal voor hun cursist(en).

Wat zijn de werkzaamheden?

Kinderen in taalarme gezinnen lopen een groter risico om op te groeien tot laaggeletterde volwassenen. Ouders hebben een belangrijke rol in de taalontwikkeling van hun kind. Zij zijn zich daar niet altijd van bewust. De cursus Voor jou en je kind! biedt ouders daarom een steun in de rug bij het stimuleren van de taal- en schoolontwikkeling van hun kind en het onderhouden van contact met de school of opvang. Tijdens de cursus leren ouders de taalvaardigheid van hun kind te stimuleren, bijvoorbeeld door te oefenen met taalspelletjes of het stellen van vragen.

Zowel ouders met een Nederlandstalige achtergrond als ouders met een anderstalige achtergrond kunnen deelnemen. Het is belangrijk dat ouders zich mondeling kunnen redden in de Nederlandse taal. De cursus Voor jou en je kind! wordt gegeven door een getrainde vrijwilliger. Iets voor jou?

Je kunt de cursus geven als je de Voor jou en je kind! training hebt gevolgd. Deze wordt aangeboden door de bibliotheek. De training duurt 4 dagdelen (3 uur per keer) en vereist een MBO 4 niveau.

.

Waar en wanneer?

Vanaf oktober, Gemiddeld 2 uur per week, op de basisschool waar we mee samenwerken.

Wat vragen wij van je?

• Je hebt een vloeiende beheersing van de Nederlandse taal, een open houding, je bent geduldig en kunt gemakkelijk communiceren óók met mensen die de Nederlandse taal slechts beperkt beheersen.
• Je kunt goed overweg met verschillende mensen in een groep.
• Je bent bereid om deel te nemen aan de training voor Jou en je kind,
• Je bent betrouwbaar. Wij én de deelnemers kunnen op je rekenen.

Wat hebben we je te bieden?

• Een plezierige en inspirerende werkomgeving, die helemaal gericht is op kennis, ontmoeting en ontwikkeling
• De training Voor jou en je kind!
• Een vrijwilligersovereenkomst met duidelijke voorwaarden.
• Gratis bibliotheeklidmaatschap Ben je geïnteresseerd?

Vind je het leuk om:


• ouders van kinderen in de leeftijd van 2-12 jaar te helpen?
• Met groepjes te werken?
• Met de Nederlandse taal bezig te zijn?
Meld jezelf dan aan! Dit kan door een bericht te sturen aan L.vanEeten@theek5.nl o.v.v. Voor jou en je Kind! Oosterhout. Ben je wel geïnteresseerd maar niet op eerdergenoemd moment of locatie beschikbaar? Maak dit dan zeker ook kenbaar