Vrijwilligersvacature Taaloefengroepen

Vrijwilligersvacature Taaloefengroepen

Maak jij het verschil? Word vrijwilliger in het Digi-Taalhuis!

1 op de 9 mensen (16-65 jaar) in Nederland heeft grote moeite met lezen, schrijven of met digitale vaardigheden waardoor zij onvoldoende mee kunnen doen aan onze samenleving. Om deze doelgroep beter te kunnen bereiken, zijn op meerdere locaties van Theek 5 Digi-Taalhuizen opgezet. Als vrijwilliger kun je het verschil maken in iemands leven! Met een paar uur vrijwilligerswerk per week geef je iemand de kans om zijn of haar basisvaardigheden te verbeteren.

Wat is een Taalhuis?

Een Digi-Taalhuis is dé plek waar iedereen terecht kan die aan de slag wil met basisvaardigheden (Nederlands spreken, lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden). Je kunt er informatie krijgen over een passende (digi)taalcursus in de buurt en om er te oefenen. Er vinden regelmatig non-formele taallessen of andere taalactiviteiten plaats. Het Digi-Taalhuis is er ook voor vrijwilligers. Zij kunnen er bijvoorbeeld terecht voor onderwijskundig advies of voor geschikt lesmateriaal voor hun cursist(en).

Wat zijn de werkzaamheden?

In de bibliotheek begeleid je een groepje van maximaal 6 deelnemers met lezen, schrijven en spreken. Je gaat oefen-kilometers maken met je groepje, waardoor ze hun taal verbeteren en/of onderhouden. De deelnemers zijn vaak anderstalig, maar soms ook van Nederlandse afkomst. Als taalvrijwilliger leer je bijvoorbeeld aan een deelnemer hoe je e-mails schrijft, een bijsluiter leest of een sollicitatiegesprek voert, maar je kan ook samen de krant lezen, een filmpje bekijken of een taalspel spelen. Hiervoor hebben we verschillende oefenmethodes en werkvormen in huis. De voorbereiding van de eerste lessen doe je met hulp van een consulent van de bibliotheek.

Zodra je de slag te pakken hebt, ga je hiermee zelf aan de slag. Mocht je er een keer niet uitkomen? Dan kun je altijd terecht bij deze consulent of bij een docent van Curio die onze taalvrijwilligers mede ondersteunt. Voordat je aan de slag gaat als taalvrijwilliger volg je een training. Je krijgt uitleg over de verschillende taalniveaus en er worden verschillende methodes en lesmaterialen behandeld. Deze training duurt 4 dagdelen (3 uur per keer) en vereist een MBO 4 niveau. Er worden ook ieder jaar meerdere momenten georganiseerd om nieuwe kennis op te doen door workshops (bijv. over een bepaalde lesmethode) en onderlinge intervisie.

Waar en wanneer?

Gemiddeld 2 uur per week, in de bibliotheek.

Wat vragen wij van je?

• Je hebt een vloeiende beheersing van de Nederlandse taal, een open houding, je bent geduldig en kunt gemakkelijk communiceren óók met mensen die de Nederlandse taal slechts beperkt beheersen.
• Je kunt goed overweg met verschillende mensen in een groep.
• Je bent bereid om deel te nemen aan de basistraining voor taalvrijwilligers, met als doel om o.a. goed wegwijs te worden in de verschillende taalniveaus en te leren hoe je laaggeletterde volwassenen beter kunt begeleiden bij het leren lezen en schrijven etc. Deze training duurt 4 dagdelen (3 uur per keer).
• Je bent betrouwbaar. Wij én de deelnemers kunnen op je rekenen.
 

Wat hebben we je te bieden?


• Een plezierige en inspirerende werkomgeving, die helemaal gericht is op kennis, ontmoeting en ontwikkeling
• Basistraining tot taalvrijwilliger van 4 dagdelen
• Verdieping d.m.v. workshops en deskundige begeleiding
• Een vrijwilligersovereenkomst met duidelijke voorwaarden.
• Gratis bibliotheeklidmaatschap

Ben je geïnteresseerd?

Vind je het leuk om:
• Anderen te helpen?
• Met groepjes te werken?
• Met de Nederlandse taal bezig te zijn?
• In contact te komen met andere culturen?
Meld jezelf dan aan!
Dit kan door een bericht te sturen aan Marlou Vrijsen, m.vrijsen@theek5.nl o.v.v. Taaloefengroep Oosterhout. Ben je wel geïnteresseerd maar niet op eerdergenoemd moment of locatie beschikbaar? Maak dit dan zeker ook kenbaar