De Nationale Voorleesdagen

De Nationale Voorleesdagen is een jaarlijkse campagne om het voorlezen aan kinderen (0-6 jaar) die zelf nog niet kunnen lezen te stimuleren. Want voorlezen is gezellig, ontspannend én belangrijk voor een goede leesontwikkeling. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel en bezorgt ze veel plezier.

De Nationale Voorleesdagen werden dit jaar van 26 januari t/m 5 februari georganiseerd. In 2023 vinden ze weer plaats van 25 januari t/m 4 februari.

De Nationale Voorleesdagen

Voorlezen is gezellig, ontspannend én belangrijk voor een goede leesontwikkeling

Kinderen presteren aanzienlijk beter op school wanneer ze veel boeken lezen. Want taal in boeken is beeldend en zorgvuldig gekozen. Dat helpt kinderen bij het ontwikkelen van taalgevoel en een uitgebreide woordenschat. Allesbepalend bij het voorlezen is: praten met elkaar. Een verhaal krijgt meer betekenis als je met je kindje praat over wat jullie zien en lezen; zo breng je het verhaal tot leven.

Voorlezen is gezellig, ontspannend én belangrijk voor een goede leesontwikkeling

Voorleespret Online: voorlezen uit Muk

Tijdens Voorleespret Online is er voorgelezen uit het boek Muk. Muk is een dalmatiër pup: je weet wel, zo’n gestippelde.

Het boek wordt voorgelezen met gebaren door Wapperkids. Door het gebruik van gebaren zul je merken dat je kindje meegenomen wordt in het verhaal. Bekijk de video, beweeg mee met Wapperkids en geniet samen van dit online voorleesmomentje!

Prentenboek van het jaar 2022

De Nationale Voorleesdagen waren in 2022 van 26 januari t/m 5 februari 2022. Het Prentenboek van dit jaar is Maar eerst ving ik een monster, geschreven door Tjibbe Veldkamp en geïllustreerd door Kees de Boervan (Uitgeverij Lemniscaat). Dit boek stond centraal tijdens de Nationale Voorleesdagen. 

Het prentenboek Maar eerst ving ik een monster is een prentenboek om voor te lezen aan de oudere kleuters. In dit boek wordt op humoristische wijze met de rolverdeling ouder-kind gespeeld.

Prentenboek van het jaar 2022

Online magazine

In een online magazine hebben we allerlei informatie voor je op een rij gezet. Je vindt in deze uitgave informatie over de winnaar van het Prentenboek van het jaar; Maar eerst ving ik een monster. Daarnaast ook leuke doe- en voorleestips voor thuis. Ook de andere prentenboeken uit de Prentenboeken Top 10 komen aan bod.

Bekijk het inspiratiemagazine

Gratis lidmaatschap tot 18 jaar

Wist je dat je tot 18 jaar gratis lid kunt worden van de bibliotheek? Vraag snel jouw abonnement aan en begin meteen met lezen!
Word ook lid!
Gratis lidmaatschap tot 18 jaar

Prentenboek Top 10

Een comité van Nederlandse jeugdbibliothecarissen koos het Prentenboek van het Jaar 2022. Samen met de winnaar Maar eerst ving ik een monster zijn er nog negen andere prentenboeken gekozen, die samen de Prentenboek Top 10 vormen:

Alles over voorlezen

Alles over voorlezen

Alles wat je moet weten over voorlezen.

VoorleesExpress

VoorleesExpress

Vrijwilligers komen aan huis voorlezen!

Voorleespret

Voorleespret

Kom genieten van een voorleesverhaal!