De Nationale Voorleesdagen

De Nationale Voorleesdagen is een jaarlijkse campagne om het voorlezen aan kinderen (0-6 jaar) die zelf nog niet kunnen lezen te stimuleren. Want voorlezen is gezellig, ontspannend én belangrijk voor een goede leesontwikkeling.

Voorlezen is gezellig, ontspannend én belangrijk voor een goede leesontwikkeling

Kinderen presteren aanzienlijk beter op school wanneer ze veel boeken lezen. Want taal in boeken is beeldend en zorgvuldig gekozen. Dat helpt kinderen bij het ontwikkelen van taalgevoel en een uitgebreide woordenschat. Allesbepalend bij het voorlezen is: praten met elkaar.  Een verhaal krijgt meer betekenis als je met je kindje praat over wat jullie zien en lezen; zo breng je het verhaal tot leven.

Voorlezen is gezellig, ontspannend én belangrijk voor een goede leesontwikkeling

Nationale Voorleesdagen 2021

De Nationale Voorleesdagen waren van 20 tot 30 januari 2021. Het Prentenboek van het jaar 2021 is Coco kan het! Van Loes Riphagen (Uitgeverij Gottmer). Dit boek stond centraal tijdens de Nationale Voorleesdagen. 

Coco kan het! is een prentenboek vooral om voor te lezen aan peuters en kleuters. De illustraties zijn sfeervol getekend waarop speciale details te vinden zijn, zoals een insect in een boom.

Nationale Voorleesdagen 2021

Online magazine

In een online magazine hebben we allerlei informatie voor je op een rij gezet. Je vind in deze uitgave een animatie en liedjes van de winnaar van het Prentenboek van het jaar; Coco kan het! Maar ook leuke doe- en voorleestips voor thuis.

In verschillende filmpjes vertellen de consulenten Jeugd van Theek 5 je meer over de verschillende boeken uit de Prentenboeken Top 10.

Bekijk het inspiratiemagazine

Prentenboek Top 10

Een comité van Nederlandse jeugdbibliothecarissen koos het Prentenboek van het Jaar 2021. Samen met de winnaar Coco kan het! zijn er nog negen andere prentenboeken gekozen, die samen de Prentenboek Top 10 vormen:

Alles over voorlezen

Alles wat je moet weten over voorlezen.

VoorleesExpress

Vrijwilligers komen aan huis voorlezen!

Voorleespret

Kom genieten van een voorleesverhaal!