Waarom is voorlezen belangrijk?

Kinderen die veel voorgelezen worden hebben een grotere woordenschat en een betere taal- en spraakontwikkeling. Ook stimuleert voorlezen sociale vaardigheden en het zelf leren lezen. Kortom, alleen maar voordelen waar kinderen hun hele leven baat bij hebben! Je leest er op deze pagina meer over.

Waarom is voorlezen belangrijk?

Waarom voorlezen goed is

Kinderen vinden het heerlijk om voorgelezen te worden. Het voedt hun natuurlijke nieuwsgierigheid. Voorlezen is ook goed voor de taalontwikkeling van je kind. Je kind maakt kennis met nieuwe onderwerpen en nieuwe woorden. Ook staat er in boeken vaak beschreven wat iemand denkt en voelt. Die verhalen geven kinderen inzicht in wat zich afspeelt in je hoofd. Boeken helpen om over dit soort onderwerpen te praten. Door verhalen te horen leert je kind ook hoe een verhaal is opgebouwd en zo leert het later zelf verhalen vertellen en informatie uit een verhaal halen. Daarnaast is het vooral ook een gezellig moment samen met je kindje. 

BoekStart

Als een baby ongeveer drie maanden is, krijg je van de gemeente een waardebon voor een gratis koffertje met kinderboekjes. In de bibliotheek kun je het gratis BoekStartkoffertje ophalen met deze bon. In het koffertje vind je leuke boekjes, handige informatie en voorleestips om te beginnen met voorlezen. Kinderen die in hun eerste levensjaar worden voorgelezen hebben een voorsprong op hun taalontwikkeling. Begin dus vandaag nog met voorlezen en beleef samen de mooiste voorleesmomenten!
 

Gratis lidmaatschap tot 18 jaar

Wist je dat je tot 18 jaar gratis lid kunt worden van de bibliotheek? Vraag snel jouw abonnement aan en begin meteen met lezen!
Word ook lid!
Gratis lidmaatschap tot 18 jaar

Voorleestips en activiteiten in de bibliotheek

De bibliotheek helpt je bij het voorlezen. Je kunt er terecht voor boeken, maar ook om te luisteren naar een leuk verhaal. We hebben hieronder de verschillende voorleesactiviteiten voor je op een rij gezet. Houdt jouw kind ervan om voorgelezen te worden? Bezoek dan zeker een van onze activiteiten. Je hoeft hiervoor geen lid te zijn van de bibliotheek.

Voorleespret

Tijdens Voorleespret lezen we in de bibliotheek de leukste kinderboeken voor. Deze activiteit wordt georganiseerd voor kinderen van 2 tot 4 jaar. Ook als kinderen zelf al kunnen lezen, genieten zij ervan om voorgelezen te worden. Met iedere keer een ander thema en volop gelegenheid om ervaringen met elkaar uit te wisselen.

Mini-Theek

Voor onze jongste bezoekers van 0 tot 2 jaar én hun (groot)ouders organiseren we in een aantal vestigingen de Mini-Theek. Beleef samen met je kindje plezier door spelletjes, liedjes en boekjes te ontdekken. Plezier gegarandeerd! Als bonus leert je kindje ook nog eens heel veel nieuwe woorden kennen. Je komt in contact met andere ouders en opvoeders, waarmee je ervaringen kunt uitwisselen. Uiteraard ontvang je ook voorleestips van onze medewerkers. 

Spreekuur BoekStartcoach

Iedere woensdag, tussen 11.00 en 12.00 uur, vind je een BoekStartcoach in onze vestiging in Dongen. Je kunt hier terecht met al je vragen over voorlezen, maar ook om boeken- en voorlees tips te krijgen. Je hoeft je hiervoor niet aan te melden.

Interactief voorlezen tips: bekijk onze Boekenbabbels

In onze Boekenbabbels vertellen we je over een leuk prentenboek voor baby’s en dreumesen. Daarnaast staan onze Boekenbabbels vol met tips om interactief voor te lezen. Bijvoorbeeld door leuke doe-opdrachten of een knutselproject. Hartstikke leuk!

Bekijk meer leuke filmpjes