Waarom is voorlezen belangrijk?

Kinderen die veel voorgelezen worden hebben een grotere woordenschat en een betere taal- en spraakontwikkeling. Ook stimuleert voorlezen sociale vaardigheden en het zelf leren lezen. Kortom, alleen maar voordelen waar kinderen hun hele leven baat bij hebben! Je leest er op deze pagina meer over.

Waarom is voorlezen belangrijk?

Waarom voorlezen goed is

Kinderen vinden het heerlijk om voorgelezen te worden. Het voedt hun natuurlijke nieuwsgierigheid. Ook blijkt uit onderzoek dat nul tot en met zes jaar dé periode is om een goede basis te leggen voor het taalniveau op latere leeftijd. Daarnaast is het ook een gezellig en intiem moment samen met je kindje. 

BoekStart

Hebben jullie net een nieuw kindje mogen verwelkomen? Gefeliciteerd! In de bibliotheek kun je het gratis BoekStartkoffertje ophalen. Hierin vind je twee leuke boekjes, handige informatie en voorlees tips om te beginnen met voorlezen. Je kunt baby's namelijk al vanaf de geboorte voorlezen en de spraak- en taalontwikkeling stimuleren.
 

Gratis lidmaatschap tot 18 jaar

Wist je dat je tot 18 jaar gratis lid kunt worden van de bibliotheek? Vraag snel jouw abonnement aan en begin meteen met lezen!
Word ook lid!
Gratis lidmaatschap tot 18 jaar

Voorlees tips en activiteiten in de bibliotheek

Je kunt bij Bibliotheek Theek 5 terecht voor tips bij voorlezen, maar ook om te luisteren naar een leuk verhaal. We hebben hieronder de verschillende voorleesactiviteiten voor je opgesomd. Houdt jouw kind ervan om voorgelezen te worden? Bezoek dan zeker een van onze activiteiten.

Voorleespret

Tijdens Voorleespret lezen we in de bibliotheek de leukste kinderboeken voor. Deze activiteit wordt georganiseerd voor kinderen van 0 tot 4 jaar, maar ook voor kinderen van 4 tot 8 jaar. Ook als kinderen zelf al kunnen lezen, genieten zij ervan om voorgelezen te worden. Is je kindje moe of leert hij of zij net rondkruipen? Dat is geen probleem! En lekker praktisch: er is ruimte om te voeden en je buggy te stallen. Je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek.

Mini-Theek

Voor onze jongste bezoekers van 0 tot 2 jaar én hun (groot)ouders organiseren we in een aantal vestigingen de Mini-Theek. Beleef samen met je kindje plezier door spelletjes, liedjes en boekjes te ontdekken. Plezier gegarandeerd! Als bonus leert je kindje ook nog eens heel veel nieuwe woorden kennen. Je komt in contact met andere ouders en opvoeders, waarmee je onder het genot van koffie of thee ervaringen kunt uitwisselen. Uiteraard ontvang je ook voorleestips van onze medewerkers. Ook deze activiteit is gratis te bezoeken. Hiervoor hoef je geen lid te zijn van de bibliotheek.

Spreekuur BoekStartcoach

Iedere woensdag, tussen 11.00 en 12.00 uur, vind je een BoekStartcoach in onze vestiging in Dongen. Je kunt hier terecht met al je vragen over voorlezen, maar ook om boeken- en voorlees tips te krijgen. Je hoeft je hiervoor niet aan te melden.

Digitale Voorleestas 

Lees mee vanuit onze Digitale Voorleestas met prentenboeken en doe-, zing-, speel- en praatopdrachtjes. Samen lezen was nog nooit zo leuk! In deze Voorleestas vind je werkbladen met links naar digitale prentenboeken of filmpjes hiervan. Ga actief aan de slag met je kind aan de hand van een mooi prentenboek. Om gebruik te maken van een Digitale Voorleestas dien je in te loggen met het pasnummer van de kleine. Heeft je kind nog geen lidmaatschap bij de bibliotheek? Vraag deze dan gratis aan (t/m 18 jaar)!

Interactief voorlezen tips: bekijk onze Boekenbabbels

In onze Boekenbabbels vertellen we je over een leuk prentenboek voor baby’s en dreumesen. Daarnaast staan onze Boekenbabbels vol met tips om interactief voor te lezen. Bijvoorbeeld door leuke doe-opdrachten of een knutselproject. Hartstikke leuk!

Bekijk meer leuke filmpjes