Donorregistratie: ja of nee?

Vanaf 1 juli 2020 staat iedereen in Nederland in het nieuwe Donorregister. In deze donorregistratie staat jouw keuze voor het wel of niet doneren van organen en weefsels na overlijden. Op deze pagina vind je meer informatie over het maken en doorgeven van deze keuze. Ook kun je bij de bibliotheek terecht met al je vragen en voor hulp bij het doorgeven van je keuze.

Donorregistratie: ja of nee?

Keuzes donorregistratie

Iedereen in Nederland vanaf 18 jaar staat sinds 1 juli 2020 in het nieuwe Donorregister. Hierin vul je in of je na je overlijden wel of geen organen en weefsels aan een patiënt wil geven.

Voorbeelden van organen zijn nieren of longen, voorbeelden van weefsels zijn huid of bloedvaten. Het is belangrijk dat je nadenkt over jouw keuze en deze invult. Als je geen keuze invult, komt bij jouw naam ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ te staan. Tijdens jouw donorregistratie kun je kiezen uit vier opties:

  • Ja, ik wil donor worden.
  • Nee, ik wil geen donor worden.
  • Keuze: Mijn partner of familie beslist na mijn overlijden.
  • Keuze: Ik wijs één persoon aan die beslist na mijn overlijden.
     

Hulp bij donorregistratie doorgeven

Onze medewerkers in de bibliotheek helpen je graag verder bij je donorregistratie doorgeven. Deze keuze kun je gemakkelijk online doorgeven. Om in te loggen bij het donorregister heb je een DigiD nodig. Heb je deze nog niet of weet je niet hoe dit werkt? Kom dan vooral langs bij de bibliotheek!

Het is echter ook mogelijk om je donorregistratie zonder DigiD in te vullen, te bekijken of te wijzigen. Je kunt namelijk een aanvraag indienen om het papieren formulier per post te ontvangen. Ook hierbij kunnen we je helpen bij de bibliotheek. Kom daarom langs met je vraag! 
 

Bekijk vestigingen en openingstijden

Online informatie over het Donorregister

Het Donorregister biedt verschillende voorlichtingsmaterialen aan. Zo kun je video’s bekijken met uitleg over het donorregister en het registreren ervan. Ook vind je er informatie in verschillende talen, waaronder in het Engels, Spaans, Pools en Arabisch.
 

Lees meer

Orgaandonor registreren: hoe werkt het?

Steffie legt moeilijke dingen makkelijk uit. En zo ook het onderwerp donorregistratie. Bekijk alles over de nieuwe Donorwet in het filmpje ‘Hoe werkt orgaandonatie met Steffie’? 

Het filmpje is te bekijken in het Nederlands, Turks en Arabisch.

 

Bekijk het filmpje
Orgaandonor registreren: hoe werkt het?

Direct contact met iemand van de Donorregistratie?

Wil jij je als orgaandonor registreren? Je bent van harte welkom in de bibliotheek om je vragen te stellen. Als je er zelf niet uitkomt, helpen we je graag verder. Deze hulp is gratis en ook beschikbaar als je geen lid bent van Theek 5. 

Heb je liever direct contact met iemand van de Donorregistratie? Bel dan naar 0900 82166 (zonder extra belkosten). 

Woon je in België?

Voor veel patiënten met chronische, onomkeerbare aandoeningen, is orgaantransplantatie de laatste mogelijke behandeling. Als je doodgaat door hersen- of hartfalen, dan kunnen jouw organen, weefsels en cellen gebruikt worden om levens te redden. Het is belangrijk dat je daar nu al over nadenkt en je registreert als donor.

Ook inwoners van België kunnen hun donorregistratie doorgeven. Je kunt je wilsverklaring dan registreren bij de huisarts, bij het gemeentebestuur of digitaal. Meer hierover lees je op de website van gemeente Baarle-Hertog.

Lees meer

Oefenen met donorregistratie doorgeven

Wil je eerst eens kijken hoe het doorgeven van je keuze via de computer gaat? Dat kan! Oefen via de onderstaande knop met het invullen van het donorregister.
 

Oefen met het donorregister
Oefenen met donorregistratie doorgeven