Gemeenteraads­verkiezingen

Op woensdag 16 maart 2022 zijn de gemeenteraads­verkiezingen. Door je stem uit te brengen, bepaal je mee wat er de komende jaren in jouw gemeente gebeurt.

Op deze pagina lees je praktische informatie over deze verkiezingen, het uitbrengen van je stem en hoe de bibliotheek je daarbij kan helpen.

1765

Een stembureau bij jou in de buurt, zo gevonden

De gemeenteraadsverkiezingen vinden officieel op woensdag 16 maart plaats, maar ook op maandag 14 maart en dinsdag 15 maart kan er in elke gemeente al gestemd worden. Bekijk op waarismijnstemlokaal.nl welke stembureaus op maandag 14 maart en dinsdag 15 maart al open zijn.

Let op: misschien is het stembureau van jouw keuze niet alle dagen open.

Naar waarismijnstemlokaal.nl

Waar kies ik voor bij de gemeenteraadsverkiezingen?

Bij de gemeenteraads­verkiezingen kies je de leden van de gemeenteraad in jouw gemeente. De gemeenteraad beslist over plannen en regels in de gemeente. Bijvoorbeeld over afval, verkeer en woningbouw. De kandidaten met de meeste stemmen komen als raadslid in de gemeenteraad. Door je stem uit te brengen tijdens de gemeenteraads­verkiezingen, bepaal je mee wat er de komende jaren in jouw gemeente gebeurt.

Informatie over partijen en kandidaten waar je op kunt stemmen
Informatie over welke politieke partijen en kandidaten meedoen aan de verkiezing in jouw gemeente, vind je vaak op de website van jouw gemeente. Je ontvangt voor de verkiezing thuis een overzicht met alle kandidaten waarop je kunt stemmen. Ga hieronder naar de website van jouw gemeente voor meer informatie.

Hoe kan de bibliotheek mij helpen?

(Digi)Taalhuis
Vind je het lastig om de verschillende verkiezingsprogramma’s te lezen of te begrijpen? Of heb je hulp nodig bij het stemmen? Kom dan langs bij het spreekuur van het (Digi)Taalhuis. In al onze gemeentes vind je een (Digi)Taalhuis. Onze taalvrijwilligers praten met hun taalmaatjes over het onderwerp gemeenteraadsverkiezingen. Zij gebruiken hiervoor het spel 'Stem je mee!'.

Informatiepunt Digitale Overheid
Je bent ook met al je vragen welkom bij ons Informatiepunt Digitale Overheid in onze vestigingen in Baarle, Dongen, Made, Oosterhout, Rijen of Raamsdonksveer. Daar kun je terecht als de bibliotheek geopend is.

Thematafels
In onze vestigingen in Oosterhout, Baarle, Gilze en Rijen en Dongen vind je thematafels met informatieve boeken over politiek. Ook kun je hier de Verkiezingskrant in gewone taal vinden. Kom langs. We helpen en informeren je graag!

Waar kan ik informatie vinden in eenvoudige taal?

Stemmen is extra lastig als je niet zo goed kunt lezen. Het is bijvoorbeeld moeilijk om te begrijpen waar de gemeenteraadsverkiezingen over gaan, welke partijen er zijn, hoe het stemmen werkt en wat de gemeenteraad doet. Daarom is er de Verkiezingskrant in gewone taal, begrijpelijk voor veel mensen. Je kunt de digitale versie downloaden, maar je kunt de papieren versie ook ophalen bij al onze vestigingen.

Download de verkiezingskrant in gewone taal