Boekentips voor Kinderboekenweek 2023

Het thema van de Kinderboekenweek 2023 is “Bij mij thuis”. Bij iedereen is het thuis anders. Benieuwd naar de leukste verhalen over dit thema? Lees dan snel verder!

Boekentips voor Kinderboekenweek 2023
Marlies Slegers
Help, we hebben een dierentuin!

Wat te doen als je een dierentuin 'wint'

Sem en zijn opa zijn in de dierentuin. Net als ze naar huis willen gaan, vindt er een loterij plaats. Sem heeft het winnende lot in handen! Zijn prijs is een grote verrassing en zal de volgende dag thuis worden bezorgd? Wat Sem en zijn opa dan nog niet weten, is dat de dierentuin op het punt van sluiten staat. En de eigenaar moet zo snel mogelijk van alle dieren af. Vooral van de grote, wilde beesten? Wat moeten Sem en zijn familie doen als er de volgende dag een reusachtige krokodil in de tuin wordt afgeleverd?

Leesconsulent Celina las dit boek zelf voor aan haar zoon van 11 jaar en hij (en zijzelf ook) vonden het een ontzettend leuk boek. Het sluit mooi aan bij de belevingswereld van kinderen, het gaat over dieren, bevat veel humor en is ook een beetje spannend. Vind je het net zoals hen een leuk boek, dan is er ook een deel 2 en deel 3. 

Voor leerkrachten is dit een ideaal boek om voor te lezen in de klas, kinderen vinden dit gegarandeerd een leuk boek! Voor kinderen v.a. ongeveer 8 jaar.

Meer informatie en reserveren
Edward van de Vendel
Misjka

Ontroerend kinderboek over de liefde voor een huisdier en de vlucht uit een oorlogsgebied

Als Roya met haar ouders en broers eindelijk een huis krijgt in Nederland, vindt ze dat daar ook een huisdier bij hoort. Het wordt een schattig dwergkonijntje, en ze noemt het Misjka. De hele familie is dol op hem. Roya begint aan Misjka te vertellen over de vlucht uit haar land. Maar ze beseft dat ze daar zelf lang niet alles meer van weet. Ook de andere familieleden vertellen hun verhalen. En dan, op een dag, is Misjka opeens verdwenen.

Dit ontroerende verhaal over de liefde voor een huisdier en de vlucht van een gezin uit een oorlogsgebied is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Het is geschikt om voor te lezen en om zelf te lezen vanaf 8 jaar. Annet Schaap maakte er prachtige illustraties bij in kleur. Het boek is bekroond met de Gouden Griffel 2023.

Meer informatie en reserveren
Marlies Slegers
Het is hier (g)een hotel Dl. 2

Het tweede deel in de serie van Marlies Slegers "Help, we hebben een dierentuin"

Het leven van Sem en zijn familie staat volledig op z'n kop sinds ze onverwachts eigenaar zijn geworden van een dierentuin. En het ziet ernaar uit dat het in hun dierentuin nog een stuk gezelliger gaat worden… Het tehuis waar meneer Pretorius woont heeft een flinke ­lekkage en het is er veel te heet. De bewoners hebben dus tijdelijk ander onderdak nodig. Maar waar moeten ze naartoe? Dan komt meneer Pretorius met het plan om hen te huisvesten in de dierentuin – er staan immers veel verblijven leeg en het is er een stuk koeler. Zo verandert de dierentuin in een echte mensentuin. Dit brengt Sem op een goed idee voor zijn schoolproject…

Het is hier (g)een hotel! is het tweede deel in de grappige nieuwe ­serie van Marlies Slegers. Met alledaagse thema's en allerlei personages. Iedereen krijgt een eigen taak toebedeeld in de dierentuin. Ook actuele thema's als klimaatverandering en hoe we dit kunnen tegengaan, komen aan bod. Leuk voor kinderen vanaf 7 jaar.

Meer informatie en reserveren
Mohana van den Kroonenberg
Dodo

Een boek voor de geoefende lezer; over geloven in elkaar en in jezelf

Het verhaal gaat over brugklasser Dorian. Dorian stottert, maar op de basisschool maakte niemand er een probleem van. Daar kon hij bovendien rekenen op de steun van zijn beste vriend Ramses. In de brugklas verandert dit. Al bij de voorstelronde gaat het mis. Dorian komt niet uit zijn woorden waardoor hij van zijn naam ‘Do-do’ maakt. Alsof dat niet al erg genoeg is, doet Ramses helemaal niets om hem te helpen! Nu ze ineens ‘brugsmurfen’ zijn groeien de twee beste vrienden steeds verder uit elkaar. Als hij tijdens een schooluitje oog in oog komt te staan met een opgezette dodo in een museum, trekt hij zichzelf terug in een wereld waarin de dodo tot leven komt en alles goed is.

Dodo is een verhaal over vriendschap en de kracht van fantasie, over geloven in elkaar en in jezelf en dat iedereen is zoals hij is, ook jij. Het boek ‘Dodo’ staat op de 16e plaats in de Grote vriendelijke top 100. Voor geoefende lezers vanaf ongeveer 11 jaar.

Een leuke tip voor leerkrachten: De Grote vriendelijke podcast (https://www.degrotevriendelijkepodcast.nl/ ). Dit is een ontzettend leuke podcast voor volwassenen over jeugdliteratuur.

Meer informatie en reserveren

Meer over de Kinderboekenweek 2023

Activiteiten Kinderboekenweek 2023

Activiteiten Kinderboekenweek 2023

Kijk wat er allemaal te doen is bij de bibliotheek bij jou in de buurt en meld je aan.