
Valpreventie
De buurtsportcoaches organiseren valpreventie. Dit betekent het voorkomen dat iemand valt. Een val veroorzaakt veel pijn en verdriet bij een oudere. Het zorgt er vaak voor dat de kwaliteit van leven minder wordt. Kom langs en test je valrisico op de Smart Floor.
Valpreventie
Elke 4 minuten belandt er in Nederland een 65-plusser op de spoedeisende hulp na een valongeval. Dit is slechts 10% van het totaal aantal valongevallen van ouderen. De gevolgen van een val zijn enorm, zowel in persoonlijk leed als in maatschappelijke zorgkosten. Een valongeval heeft veel impact op de zelfredzaamheid van ouderen, het langer thuis kunnen wonen en de kwaliteit van leven. In onze gemeente gaan lokale partners, zoals buurtsportcoach en fysiotherapeuten, aan de slag met de valpreventie.
Wat is valpreventie?
Valpreventie betekent het voorkomen dat iemand valt. Een val veroorzaakt veel pijn en verdriet bij een oudere. Het zorgt er vaak voor dat de kwaliteit van leven minder wordt. Dit kan lichamelijk zijn, door kneuzingen of een breuk. Maar het kan ook geestelijk zijn. Ouderen die zijn gevallen, zijn vaak bang om opnieuw te vallen. Die angst zorgt ervoor dat ze bepaalde situaties of activiteiten ontwijken.
Wat is het doel van valpreventie?
Iedereen zo lang mogelijk gezond en zelfstandig houden. Zo kan je blijven genieten van de dingen die belangrijk voor je zijn. Een val kan dit in één klap veranderen, zelfs als je nog gezond en sterk bent. Laat eenvoudig je risico op vallen testen en ontdek wat je kan doen om zo lang mogelijk sterk te blijven staan.
Kom langs en test je valrisico op de Smart Floor
Op de smart Floor meten de buurtsportcoaches of je een lage, verhoogde of grote kans op vallen hebt en met welke snelheid, staplengte en stapfrequentie er wordt gelopen.
Agenda
donderdag 1 mei 2025
van 10:15 tot 12:00