Online lezing Erna Chabon: Artemisia

Zij was een van de bekendste, meest belangrijke kunstenaars van de Italiaanse 17de eeuwse barok. Zo bekend, dat alleen haar voornaam voldoende was en dat nu nog is: Artemisia.
Volwassenen
Online

Online lezing Erna Chabon: Artemisia

Na grote presentaties in onder meer Rome, New York, Milaan en Londen wordt nu voor het eerst ook in Nederland een tentoonstelling gewijd aan het werk van barokkunstenaar Artemisia Gentileschi. Zij was een van de bekendste, meest belangrijke kunstenaars van de Italiaanse 17de eeuwse barok. Zo bekend, dat alleen haar voornaam voldoende was en dat nu nog is: Artemisia.

Als vrouw manifesteerde zij zich in een mannenwereld, zonder zich te conformeren. Daarom wordt zij in latere tijden een symbool van de strijd tegen het patriarchaat.

Artemisia’s geldproblemen, verkrachting, het breken met haar vader en zijn kunstenaarspraktijk, het moederschap en verlies van haar kinderen, haar internationale opdrachtgevers en reputatie in een door mannen gedomineerde wereld, de culturele netwerken… al deze biografische aspecten maken een bijzondere lezing over haar mogelijk.

Erna Charbon-van Heck
Erna Charbon-van Heck is al heel wat jaren bezig met kunst. Als kunsthistorica/docent kunstgeschiedenis is zij gespecialiseerd in het ontwikkelen en geven van cursussen, lezingen, museumexcursies en rondleidingen. Tijdens haar studie in Utrecht specialiseerde zij zich in de Symboliek van de 17e eeuw, maar in de loop der jaren heeft zij zich tevens verdiept in diverse andere kunsthistorische periodes en onderwerpen. Sinds 2003 werkt zij in het Van Abbemuseum als rondleidster/cicerone.

Aanmelden
Wij organiseren deze activiteit in samenwerking met Bibliotheek Eindhoven.
Koop hier je ticket »

Agenda

maandag 18 oktober 2021

van 20:00 tot 21:30

Online