Speciaal voor… primair onderwijs


Samenwerken aan het vergroten van leesplezier en digitale geletterdheid van alle leerlingen met de Bibliotheek op School.

Momenteel zijn wij bezig met het inrichten van de webshop. Daardoor kan het zijn dat niet alle producten goed zichtbaar zijn.

Binnenkort is de webshop gereed en vind je hier het aanbod voor schooljaar 2024-2025. Vanaf 2 september zijn de producten te reserveren.

Naar de webshop
Speciaal voor… primair onderwijs

De Bibliotheek op School

Met de landelijke aanpak van de Bibliotheek op School stimuleren we kinderen en jongeren om meer te lezen. Hierbij werken we samen met het onderwijs en gemeenten en geven we dagelijks aandacht aan leesplezier en digitale geletterdheid.

Theek 5 helpt scholen in het primair onderwijs om doelen te bereiken op het gebied van o.a.:

  • Het vergroten van leesplezier van de leerlingen
  • Het verstandiger omgaan met het internet en sociale media
  • Het verbeteren van de taal- en leesvaardigheden van de leerlingen

Dit doen we met deskundige specialisten en consulenten, een grote en mooie collectie en met een goede digitale lees- en leeromgeving. Met een sterk (voor)leesbeleid leggen we een goede basis waar leerlingen hun hele leven profijt van hebben.
 

Waarom zijn lezen en digitale geletterdheid belangrijk?

Van (voor)lezen gaan werelden open. Werelden vol verhalen uit de eigen cultuur en die van anderen. Werelden vol verrijkende ervaringen die je misschien zelf nooit aan den lijve zult opdoen. Werelden vol mogelijkheden om kennis te vergaren, mee te draaien in de maatschappij en te worden wie en wat je wil zijn.
(Stichting Lezen beleid 2021-2024)
 

Meervoudige geletterdheid

Naast ‘traditionele’ geletterdheid (lezen en schrijven) onderscheiden we digitale (zoeken en navigeren op internet), narratieve (doorzien welke verhalen met welk doel via verschillende media verteld worden) en multimediale geletterdheid (verwerken van tekst in samenhang met beeld en geluid). Jonge lezers moeten zich op al die vlakken bekwamen en leren hoe ze, te midden van de informatieovervloed, hun aandacht kunnen verdelen en efficiënt kunnen inzetten.
(Stichting Lezen beleid 2021-2024)
 

Een pakket op maat

Download onze brochure en bekijk het aanbod van de bibliotheek.

Download de brochure

Webshop Primair onderwijs

Bekijk en bestel ons aanbod aan deskundigheidsbevordering en projecten voor basisscholen in onze speciale educatie webshop.
Ga naar de webshop
Webshop Primair onderwijs

Opbrengstgericht werken met de Bibliotheek op school

De Bibliotheek op school biedt de bouwstenen om de adviezen van leesoffensief en curriculum.nu vorm te geven.
 

Interesse?

Meer weten over de mogelijkheden voor een samenwerking? Neem contact met ons op! We vertellen je graag meer over onze aanpak en mogelijkheden!

Contact

Storytelling - Samen voor leesplezier

De bibliotheek is een plek waar je, naast het lenen van boeken, ook anderen kunt ontmoeten en jezelf kunt ontwikkelen. Het is belangrijk om 'het verhaal van de bibliotheek' te blijven vertellen, want niet iedereen is op de hoogte van wat de bibliotheek allemaal doet. Daarom zijn er zes storytelling-publicaties verschenen, waarin verschillende verhalen en ervaringen aan bod komen.

In het zesde deel van de reeks wordt er ingegaan op de urgentie en aandacht voor (voor)lezen voor jeugd en jongeren op scholen, via de bibliotheek. Hoe belangrijk vinden leesmediaconsulenten, bibliothecarissen en specialisten (voor)lezen? Wat maakt leesplezier implementeren zo lastig? En waar zijn ze nu mee bezig? Je leest het in de publicatie 'Samen voor leesplezier'.

Lees de publicatie
Storytelling - Samen voor leesplezier

Downloads

Aanbod de Bibliotheek op school 2023-2024

Verwante artikelen

Bijscholing opvang en onderwijs

Bijscholing opvang en onderwijs

Cursussen en opleidingen voor leerkrachten en pedagogisch medewerkers

Cultuureducatie voor scholen

Cultuureducatie voor scholen

Begeleiding van scholen bij het vormgeven van hun cultuuronderwijs.

30-1-2024

Start project De Leesclub bij basisschool in Made

Bij basisschool de Stuifhoek in Made is onze leesmediaconsulent Celina dit schooljaar gestart met een nieuw project: De Leesclub.

23-11-2023

Lezing ‘Wie niet leest is gek’ voor leerkrachten groot succes

Hoe maak je booklovers van bookhaters? Dat en meer kwam op inspirerende en humoristische manier voorbij op 22 november in de lezing ‘Wie niet leest is gek’ van Naomi Smits.