'Maximiliaan Modderman geeft een feestje' is het Prentenboek van het Jaar 2023In 2023 staat het prentenboek 'Maximiliaan Modderman geeft een feestje' van Joukje Akveld en met illustraties van Jan Jutte centraal tijdens de Nationale Voorleesdagen. Het boek is verkozen door een comité van bibliothecarissen, boekhandelaren en leerkrachten.

Maximiliaan Modderman geeft een feest voor zijn speelgoedbeesten. 
Het wordt een wild feest. Een vies feest. 
Heel herkenbaar voor een heleboel peuters en kleuters.

De jury over het 
prentenboek van het jaar 2023:

“De prenten in dit boek zijn een feest om naar te kijken 
en zowel het verhaal als de illustraties zitten vol humor. 
Dit maakt Maximiliaan Modderman geeft een feestje 
aantrekkelijk voor kinderen én voorlezers.”

Het verhaal

Maximiliaan Modderman zit met zijn speelgoedbeesten in de tuin aan tafel. Hij wil een feestje met zijn vriendjes en met taart, want dat hoort bij een feestje. Er is een vriendje dat met een lepel wat taart richting de andere dieren gooit. Het feestje wordt steeds wilder en iedereen wordt vies. Dus gaan ze in een teil met water, ook met hun kleren. Zelfs een boek en ook wat over is van de taart gooit Maximiliaan in het bad. Als vader en moeder thuiskomen zijn ze niet blij met wat ze zien, en moet het bad met alles wat erin zit, ook in bad.

'Maximiliaan Modderman geeft een feestje' is een groot formaat prentenboek van meervoudig Griffel- en Penseelwinnaar Jan Jutte. De vlot geschreven tekst, per spread slechts één zin en soms zelfs alleen een paar woorden, geven de rode draad weer, die uitgewerkt wordt in sfeervolle, dynamische illustraties.

Het thema zal voor peuters en kleuters heel herkenbaar zijn, want wat is leuker om soms een puinhoop te maken, zelfs met eten, ook al reageren volwassenen daar meestal met een reprimande op. Dit is mooi uitgewerkt in de blauwe wolken bovenaan de pagina, die opeens donderwolken worden als de ouders thuiskomen.

Vanaf ca. 3 jaar. 

Meer informatie en reserveren

De auteurs

Joukje Akveld

Joukje Akveld schrijft prentenboeken en non-fictie voor kinderen en volwassenen. Haar boeken zijn onderscheiden met twee Zilveren Griffels, twee nominaties voor de Woutertje Pieterse Prijs en twee Vlag & Wimpels. Daarnaast vertaalt ze prentenboeken en publiceerde ze als journalist onder meer in Vrij Nederland, Trouw, Kidsweek, Het Parool en tijdschrift Lezen. Akvelds boeken zijn vertaald in tien talen.

Joukje Akveld

Jan Jutte

Jan Jutte tekende als kind al veel en is daar nooit meer mee opgehouden. Ondertussen illustreerde hij al tientallen prentenboeken. Zijn werk werd driemaal bekroond met het Gouden Penseel voor het mooist geïllustreerde kinderboek van het jaar en in 2020 kreeg hij een Zilveren Griffel voor de tekst van zijn prentenboek Tijger.

Jan Jutte

Unieke mini-editie verkrijgbaar in de boekhandel

Tijdens de campagne (25 januari t/m 4 februari 2023) is het Prentenboek van het Jaar in een unieke mini-editie verkrijgbaar in de boekhandel voor € 5,75. Daarnaast zullen natuurlijk heel veel kinderen in Nederland uit het prentenboek worden voorgelezen tijdens Het Nationale Voorleesontbijt, het startmoment van De Nationale Voorleesdagen.

Meer over de Nationale Voorleesdagen 2023

De Prentenboek Top 10 van 2023

De Prentenboek Top 10 van 2023

We zetten alle boeken uit de Prentenboek Top 10 van dit jaar voor je op een rij.

Voorleestips

Voorleestips

Bekijk een aantal tips om voorlezen nog leuker te maken!

Over de Nationale Voorleesdagen

Over de Nationale Voorleesdagen

De Nationale Voorleesdagen is het grootste boekenfeest voor kinderen van 0 tot 6 jaar. Met lekker voorlezen begint een leven lang leesplezier.