Dit is de Prentenboek Top 10

Een comité van bibliothecarissen, boekhandelaren en leerkrachten heeft 'Maximiliaan Modderman geeft een feestje' verkozen tot Prentenboek van het Jaar. Daarnaast vormt het boek samen met negen andere prentenboeken de Prentenboek Top 10 van 2023.

Joukje Akveld
Maximiliaan Modderman geeft een feestje

Maximiliaan Modderman geeft een feestje

Maximiliaan Modderman is alleen thuis en organiseert een feest voor zijn speelgoedbeesten. Met taart! Het wordt een wild feest. En een vies feest. Wat zullen mama en papa zeggen als ze thuiskomen? Een uitbundig en herkenbaar verhaal voor alle kinderen die er weleens een puinhoop van maken.

Meer informatie en reserveren
Pieter Gaudesaboos
Een zee van liefde

Een zee van liefde

Een kleine pinguïn doorkruist de oceaan tot bij het huis met de vuurtoren. Hij moet zijn vriend de beer iets belangrijks vertellen.

Zo belangrijk, dat hij aarzelt en liefst terug naar huis wil. Want zodra hij zijn geheim vertelt, verandert alles. Dat weet hij wel zeker.

Meer informatie en reserveren
Marjoke Henrichs
Nee! zei Konijn

Nee! zei Konijn

Nee zeggen was nog nooit zo leuk!

Konijn weet heel goed wat hij wil. En vooral wat hij NIET wil. Aankleden, ontbijten, spelen, in bad – zijn antwoord is steeds hetzelfde: NEE! Tot mama iets voorstelt waar ook Konijn geen NEE! tegen kan zeggen…

Een onweerstaanbaar prentenboek waar elke eigenwijze NEE-zegger heel hard JA! tegen roept.

Meer informatie en reserveren
Susanne Strasser
Kom, we gaan een boek lezen!

Kom, we gaan een boek lezen!

Kom, we gaan een boek lezen!’ roept het kind.
Al snel zit iedereen op de bank: de zebra, de kat, het kind, de hamster en de leeuw.
Ze kunnen beginnen.

‘Wacht!’ hinnikt de zebra. ‘De ooievaar is er nog niet!’
Ha, daar komt hij juist aan.
Zo, nu kunnen ze beginnen. Toch?…

Meer informatie en reserveren
Bette Westera
Brave hond! Stoute kat!

Brave hond! Stoute kat!

In het prentenboek ‘Brave hond! Stoute kat!’ van twee meesters in hun vak, Bette Westera en Mies van Hout, staan 32 kinderversjes en prachtige dierenportretten. Als topillustrator Mies van Hout en Gouden Griffelwinnaar Bette Westera de handen ineenslaan ontstaat er iets prachtigs.

Op elke spread staan er twee dieren tegenover elkaar die soms wel op elkaar lijken, maar die juist hele verschillende karakters hebben. Een spin zit geduldig te wachten in haar web, een bromvlieg zoemt ongeduldig door de kamer. Luiaards hangen sloom te slapen aan een tak, mieren hebben het altijd druk. Dat is de aard van het beestje. En hoe zit dat met jou? Lijk jij het meest op een brave hond of op een stoute kat? Zo biedt dit boek aanknopingspunten om met kinderen interessante gesprekken te voeren, over de aard van dieren én mensen.

Meer informatie en reserveren
Deborah van de Leijgraaf
Kiekeboe!

BORA Kiekeboe!

Hond speelt verstoppertje, kun jij hem vinden? Trek aan de schuifjes en zoek in de woonkamer, de slaapkamer en de tuin – en ontdek nog veel meer verstopte dierenvrienden!
Een vrolijk kartonboek van Nederlandse bodem. Door de dubbele schuifjes zit het boekje vol verrassingen en kunnen peuters er heerlijk lang mee spelen.

Meer informatie en reserveren
Tjibbe Veldkamp
De bijzondere beer

De bijzondere beer

Toen de beer gemaakt werd, was er veel te zien. De beer keek om zich heen en zat scheef. Zo werd hij een bijzondere beer.

‘Jij bent niet goed,’ zei een man van de fabriek. ‘Jou wil niemand hebben.’ Hij gooide de beer weg. Waarom zou hij niet goed zijn, denkt de beer. Hij is toch gewoon een knuffel? Dus gaat hij zelf op pad om iemand te zoeken die hem als knuffel nodig heeft.

De bijzondere beer is het verhaal over anders zijn, en toch heel gewoon. Over vriendschap, liefde en erbij horen. Je gunt iedereen een bijzondere beer, en De bijzondere beer.

Meer informatie en reserveren
Eva Montanari
Wat zegt de kleine krokodil op de crèche?

Wat zegt de kleine krokodil op de crèche?

Triiing, spetter spetter, mjam mjam, vroem, dingdong, wèèèèh, klok klok klok, zzz, plop, smak smak smak, tot morgen!

De kleine krokodil gaat voor het eerst naar de crèche. Dat is best spannend. Gelukkig wordt het een leuke dag, vol vertrouwde én nieuwe geluiden. Aan het eind van de eerste dag op het kinderdagverblijf heeft de kleine krokodil een heerlijke tijd gehad. Klop-klop doet dan de deur. Daar is de grote krokodil al om de kleine krokodil mee naar huis te nemen.

Eva Montanari begon tijdens haar studie al prentenboeken te schrijven en te illustreren. Ze werkt vooral met krijt en potlood. Hierdoor krijgen haar beelden een uniek, ambachtelijk tintje. Haar illustraties komen tot leven in dit stevige kartonboek om voor te lezen.

Meer informatie en reserveren
Steve Small
De eend die niet van water hield

De eend die niet van water hield

In De eend die niet van water hield van Steve Small worden Eend en Kikker dikke vrienden, ook al lijken ze helemaal niet op elkaar.

Eend is niet zoals andere eenden: hij houdt namelijk niet van water. Kikker is juist dol op water. De twee ontmoeten elkaar tijdens een donkere, stormachtige nacht, als Eend een gat in zijn dak ontdekt. Kikker is verdwaald en zoekt zijn familie. De volgende dag gaan de twee meteen op zoek naar de familie van Kikker. Kikkers huis blijkt onvindbaar, maar onderweg vindt het aparte stel wel iets anders waardevols…

In dit prentenboek laat illustrator Steve Small zien dat vriendschap in allerlei vormen en maten voorkomt en dat je helemaal niet op elkaar hoeft te lijken om goede vrienden te worden. Een mooi cadeauboek voor jong en oud, in een vrolijke vertaling van auteur Joukje Akveld.

Meer informatie en reserveren

Meer over de Nationale Voorleesdagen 2023

Prentenboek van het Jaar 2023

Prentenboek van het Jaar 2023

‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje’ van Joukje Akveld en met illustraties van Jan Jutte.

Over de Nationale Voorleesdagen

Over de Nationale Voorleesdagen

De Nationale Voorleesdagen is het grootste boekenfeest voor kinderen van 0 tot 6 jaar. Met lekker voorlezen begint een leven lang leesplezier.

Voorleestips

Voorleestips

Bekijk een aantal tips om voorlezen nog leuker te maken!