Lezend de zomer door

Lezen is leuk en belangrijk. Hoe stimuleer en help je hierbij als ouder/begeleider? En hoe zorg je dat je kind blijft lezen in de zomervakantie? En misschien nog wel het belangrijkste: hoe zorg je voor plezier in lezen?

Lezend de zomer door

Wie leest leert de wereld!

Het maakt een groot verschil in het leven van kinderen en jongeren of ze lezen of niet. Want lezen is noodzakelijk voor leren, zeker het leren op school. Wie goed leest en verhalende en informatieve teksten begrijpt, kan kennis opdoen en zich ontwikkelen. Gaat het alleen om kennis? Nee, verhalen en gedichten helpen je kind en tiener ook om zich beter in te leven en om meer begrip te hebben voor anderen. Zo komen zij beter mee in de samenleving.

Ook voor lezen geldt: oefening baart kunst. Kinderen die plezier hebben in lezen, gaan meer lezen, gaan daardoor steeds beter lezen en blijven lezen. Lezen heeft een bewezen positief effect op woordenschat, spelling, begrijpend lezen en schrijven.

Ga naar onze kidscollectie
Wie leest leert de wereld!

Hoe vind ik passende boeken voor mijn kind?

Vind een passend boek aan de hand van deze tiplijsten. Deze boekentips zijn samengesteld voor een bepaald type kind. Denk bijvoorbeeld aan kinderen die niet graag lezen of kinderen die juist heel nieuwsgierig zijn naar de wereld.

In de bibliotheek helpen we jou en je kind graag om boeken te vinden die passen bij zijn of haar leesniveau. Natuurlijk hebben wij niet alleen boeken, maar ook e-books, luisterboeken, tijdschriften, puzzels, leuke websites en apps voor kinderen. Ontdek onze collectie online of breng een bezoek aan de bibliotheek! 

   
Ga naar leerzame apps voor kinderen

Zelf lezen 6-8 jaar

Voor de 6-8 jarigen zijn er naast voorleesboeken, boekjes om zelf te lezen. Dit zijn deels leesvaardigheidboekjes.Een bekende indeling zijn de AVI-niveaus. AVI geeft aan welk voor leesniveau een boek is geschreven. AVI begint met start (S) voor startende lezers. Iedere groep is verdeeld in midden (M) of eind (E).

 • AVI START is voor startende lezers
 • AVI M3 is voor midden groep 3
 • AVI E3 is voor eind groep 3
 • AVI M4 is voor midden groep 4

Dit maakt het mogelijk het leren lezen op elk kind af te stemmen. Naarmate de kinderen ouder worden, komen er steeds meer realistische verhalen. Kinderen in deze leeftijd ontdekken wat ze leuk vinden om te lezen. Deze groep ontdekt ook het minder bekende aanbod van de bieb: games, DVD’s of tijdschriften zoals de Donald Duck.

Indeling in de bibliotheek

E: dit zijn de eerste leesboekjes

A: dit zijn de leesboeken voor kinderen die al kunnen lezen

AJ:  dit zijn de informatieve boeken voor kinderen tot 8 jaar

Zelf lezen 6-8 jaar

Plezier in lezen 8-12 jaar

Kinderen gaan vanaf deze leeftijd soms al zelf naar de bieb. De meeste kinderen krijgen plezier in het lezen. ok voor kinderen die lezen niet leuk vinden, zijn er speciale boeken zoals De Grijze Jager serie. Voor deze leeftijdcategorie zijn er de B boeken. Wat opvalt, is dat op deze leeftijd boekenseries populair zijn - met helden die in verschillende boeken meerdere avonturen beleven. In deze fase wordt lezen vaak verruild voor gamen en internetten. Kinderen van 7-9 jaar lezen gemiddeld 5 tot 6 boeken per maand, maar kinderen van 10-12 jaar lezen gemiddeld 3 tot 4 boeken per maand. Hierdoor gaat deze laatste groep minder naar de bieb dan vroeger. 

Indeling in de bibliotheek

B: dit zijn de leesboeken t/m 12 jaar

J: dit zijn de informatieve boeken vanaf 8 jaar

Plezier in lezen 8-12 jaar

Doe de vijfvinger test

De vijfvingertest is een goede manier om te bepalen of het niveau van een boek bij jouw kind past:

 1. Steek 5 vingers op.
 2. Lees een bladzijde uit het boek.
 3. Doe een vinger naar beneden voor elk woord wat hij of zij niet snapt.
 4. Heb je na het lezen van de bladzijde nog niet alle vingers naar beneden? Jullie kozen een passend boek, lezen maar!
Doe de vijfvinger test

Zien lezen doet lezen

Kinderen die aangemoedigd worden om te lezen en die ouders hebben die veel voorlezen, maken meer 'leeskilometers'. Daardoor worden ze beter in lezen en lezen ze met meer plezier. Wil je je kind daarbij helpen? Besteed dan elke dag aandacht aan lezen en voorlezen, praat samen over de boeken die je kind leest. Boeken horen bij het dagelijks leven: laat zien dat je zelf leest en ga samen naar de bibliotheek of boekhandel. 

Jeugdbibliotheek

Neem eens een kijkje op de Jeugdbibliotheek. Hier vinden kinderen alles wat de bibliotheek te bieden heeft over (digitaal) lezen b.v. boeken op leeftijd en onderwerp. Er worden e-books en luisterboeken uitgelicht en je krijgt informatie hoe ze te lenen bij de online Bibliotheek. 

Ga naar de Jeugdbibliotheek

Gratis lidmaatschap tot 18 jaar

Van 0 tot 18 jaar is het lenen van jeugdboeken en -tijdschriften, e-books, luisterboeken, puzzels, dvd's en strips helemaal gratis!

Abonnement Belangrijk​​​​​​

 • 15 materialen per pas
 • Geen boetes en leengeld
 • Uitleentermijn van 4 weken (dvd’s en toptitels 2 weken)
 • Gratis reserveren (maximaal 10 tegelijkertijd per pas)
 • Extra: gratis toegang tot luisterboeken* en Vakantiebieb

* 10 E-books en 10 luisterboeken tegelijkertijd met een leentermijn van 3 weken.

Alle jeugdtitels non-fictie en fictie (t/m D-boeken). Alle Lezen voor de lijst-titels. Alle oorspronkelijk Nederlandstalige romans van uitgeverij De Bezige Bij, Singel Uitgeverijen (Arbeiderspers, Querido, Nijgh & Van Ditmar), Uitgeverij Cossee, Uitgeverij De Kring, Uitgeverij Van Oorschot (Carrera, Hollands Diep, Moon, House of books, Horizon), Overamstel Uitgevers en Koninklijke Bibliotheek.

Sluit met 1 klik dit abonnement af

Kinderpodcasts

De Waanzinnige Podcast Een podcast voor en door kinderen over hun lievelingsboeken
Leesbeesten & Luistervinken, waarin kinderen bekende kinderboekenschrijvers interviewen.
Kinderpodcasts, hier vind je het meest actuele overzicht van podcasts voor (en door) kinderen.

Lees hier meer

Educatieve apps voor kinderen

Educatieve apps voor kinderen

Een handig overzicht van leuke en educatieve apps voor kinderen. 

Dyslexie

Dyslexie

Volg onze cursus Dyslexie onder de knie!

Makkelijk Lezen Plein

Makkelijk Lezen Plein

Speciaal voor kinderen van 8 t/m 13 jaar die moeite hebben met lezen.

Kinderen leren lezen

Kinderen leren lezen

Met deze tips leert je kind lezen!

Moeite met lezen

Moeite met lezen

Moeite met lezen? Bekijk hier ons speciale aanbod!