Kinderen leren lezen

Hoera! Je kind begint met lezen. Op deze pagina vind je handige tips en informatie over hoe je je kind hiermee kunt helpen. Goed leren lezen voor kinderen is natuurlijk belangrijk. Dat lukt het beste als je zoon of dochter ook plezier heeft in lezen.

Kinderen leren lezen

Hoe leren kinderen lezen?

Kinderen leren lezen op verschillende manieren, maar over het algemeen volgen ze een vergelijkbaar traject. Meestal beginnen kinderen met het leren van letters en klanken in groep 3 van de basisschool. Door middel van oefening en herhaling leren ze deze klanken te herkennen en te koppelen aan letters. Hierdoor leren ze de teksten steeds beter te begrijpen. 

Boekjes om te leren lezen 

AVI boeken geven aan voor welk leesniveau een boek is geschreven. Dit begint met start (S) voor startende lezers: dit zijn de perfecte boekjes om te leren lezen. Iedere groep is verdeeld in midden (M) of eind (E).

  • AVI START is voor startende lezers
  • AVI M3 is voor midden groep 3
  • AVI E3 is voor eind groep 3
  • AVI M4 is voor midden groep 4

Kinderen leren lezen met plezier

Om ervoor te zorgen dat kinderen plezier hebben in lezen is het belangrijk dat ze boeken kiezen die aansluiten bij hun interesses en leesniveau. Het voorlezen van verhalen kan ook helpen om kinderen enthousiast te maken voor lezen. Bovendien is het belangrijk dat kinderen de tijd en ruimte krijgen om te lezen op hun eigen tempo en niveau.

In de bibliotheek helpen we jou en je kind graag om boeken te vinden die passen bij hun leesniveau. Kom gerust langs! 

Bepaal het leesniveau van je kind

De vijfvingertest is een goede manier om te bepalen of het niveau van een boek bij jouw kind past:

  1. Steek 5 vingers op.
  2. Lees een bladzijde uit het boek.
  3. Doe een vinger naar beneden voor elk woord wat hij of zij niet snapt.

Heb je na het lezen van de bladzijde nog niet alle vingers naar beneden? Dan hebben jullie een passend boek gekozen. Zijn alle vingers wél naar beneden? Dan staan er te veel woorden in die je kind nog niet begrijpt of kan lezen. Kies in dit geval een ander boek uit.  Veel leesplezier!
 

Bepaal het leesniveau van je kind

Word gratis lid van Theek 5

Wist je dat je tot 18 jaar gratis lid kunt worden van de bibliotheek? Vraag samen met je ouder(s) of begeleider(s) jouw abonnement aan en begin meteen met lezen!

Word ook lid
Word gratis lid van Theek 5

Peuter leren lezen

Kinderen die regelmatig worden voorgelezen, hebben daar later profijt van. Je kunt al beginnen met voorlezen vanaf een aantal maanden. Vraag een gratis BoekStartkoffertje aan om hiermee te beginnen. In dit gratis koffertje vind je twee geschikte boekjes voor je baby. Ook bevat deze koffer een hoop informatie over het belang van voorlezen én kun je je kind gratis lid maken van de bibliotheek. Handig!

Kleuter leren lezen

Een kleuter leren lezen begint vaak met het uitspreken van letters. Bijvoorbeeld de ‘P van papa’ en ‘M van mama’. Laat je peuter of kleuter deze woorden en letters hardop uitspreken en herhalen. Maak hiervoor gebruik van alfabetkaarten om de letters te herkennen en benoemen. Ook educatieve apps en spelletjes helpen om de interesse van het kind te behouden.

 

Ook interessant...

Kinderen

Kinderen

Het aanbod voor onze jonge bezoekers.

Kidscollectie

Kidscollectie

Vind hier de mooiste boeken voor kinderen en jongeren.

10 Gi-ga-groene digitips

10 Gi-ga-groene digitips

Theek 5 geeft je tien leuke tips over leuke apps en websites voor kinderen met het thema 'Gi-ga-groen'.