Mediawijsheid

Leer je kind 21e-eeuwse vaardigheden: neem mediawijsheid mee in de opvoeding en het lesaanbod. Dit thema is nu belangrijker dan ooit. Help kinderen veilig en bewust om te gaan met het internet en media. 

Mediawijsheid

Mediawijsheid bij Theek 5

Onze maatschappij wordt steeds digitaler. (Bijna) niemand ontkomt er meer aan om dingen online te regelen. Er wordt dus steeds meer kennis van ons verwacht op digitaal gebied. Onze kinderen zijn daar geen uitzondering in. Daarom hebben we een mooi aanbod samengesteld met workshops, cursussen en lezingen omtrent mediawijsheid, het omgaan met social media en je digitale vaardigheden verbeteren

Mediawijsheid gaat over belangrijke digitale thema’s zoals privacy, het herkennen van nepprofielen en nepnieuws, sterke wachtwoorden en de voor- en nadelen van cookies. Zo leren we onze kinderen vanaf jongs af aan om veilig en bewust om te gaan met het internet en media. Daar hebben ze hun hele leven profijt van!

Mediawijsheid voor kinderen

De mediacoaches van Theek 5 hebben talloze tips onderaan deze pagina toegevoegd met handige websites om mediawijsheid voor kinderen te stimuleren. Daarnaast wordt er ieder jaar, tijdens de Media Ukkie Dagen, aandacht gevraagd voor mediawijsheid in de opvoeding van kinderen 0 t/m 6 jaar. 

Apps voor kinderen

Het kan best een uitdaging zijn om voor je (klein)kinderen een goede app te vinden. Daarom hebben we een overzicht gemaakt van geschikte apps voor kinderen. Ingedeeld op leeftijd, apparaat, onderwerp, educatief, recreatief en prenten- en leesboeken. 
 

Ga naar het overzicht
Apps voor kinderen

Mediawijsheid voor ouders en leerkrachten

Bij Bibliotheek Theek 5 hebben we een uitgebreid aanbod met workshops, cursussen en lezingen rondom het thema mediawijsheid. In onze webshop vind je het aanbod voor leerkrachten van het primair onderwijs. Deze producten, zoals een workshop mediawijsheid op maat, kunnen scholen digitaal aanvragen. 

Kinderen en social media

Kinderen dienen kritisch te leren kijken naar social media en bewust te worden van de negatieve kanten ervan. Social media wijsheid is daarom in deze digitale wereld onmisbaar. Als ouder of opvoeder heb je hier een belangrijke rol in. Raadpleeg daarom handige websites zoals Nederlands Jeugdinstituut of Mediawijsheid

Online webinar 'Like & cancel'

Denise Bontje van Mediasmarties vertelde tijdens de Week van de Mediawijsheid over het online mediagebruik van kinderen van 8 tot 12 jaar. Wat doen ze online en hoe actief zijn ze online? Hoe blijf je als ouder betrokken bij het mediagedrag online, zonder de privacy van kinderen te schenden? Hoe laat je in vertrouwen los, maar blijf je in gesprek met je kind over het gedrag online? Bekijk de webinar hiernaast.

Een webinar over sociaal mediagebruik van kinderen tussen de 8 en 12 jaar.

Weet je hoe je kind zich online gedraagt? Heb je er afspraken over gemaakt? Of vind je het lastig om daarover te beginnen? Welk voorbeeld geef je zelf eigenlijk? Maak jij je daar weleens zorgen over en kun je wel wat tips gebruiken? 

In dit webinar van Denise Bontje geeft ze praktische tips om met kinderen in gesprek te gaan en afspraken te maken over hun online gedrag. 

Meldknop

Is er iets vervelends gebeurd op het internet? Bijvoorbeeld bedreiging, discriminatie, chantage met foto’s of videobeelden, oplichting of stalking? Via deze website kun je hier melding van maken. Je vindt er ook tips, advies en hulp over verschillende situaties. Dit initiatief is van Veilig internetten en wordt ondersteund door de politie. 
 

Ga naar de website

Blogs over mediawijsheid

Kijkt mijn kind naar Squid Game? Beter uitleggen dan verbieden

Kijkt mijn kind naar Squid Game? Beter uitleggen dan verbieden

Carla Bellaard
Carla Bellaard | 1 februari 2022

Hoe ga je in gesprek met kinderen die gewelddadige beelden hebben gezien? Mediacoach Carla vertelt hoe je hiermee omgaat.

Lees de hele blog
Kan mijn kind een nepvideo (deepfake) herkennen?

Kan mijn kind een nepvideo (deepfake) herkennen?

Carla Bellaard
Carla Bellaard | 29 september 2021

Hoe weet je of een video echt of nep is?

Lees de hele blog
Breng je puzzel tot leven!

Breng je puzzel tot leven!

Carla Bellaard
Carla Bellaard | 22 juni 2021

Ook puzzels gaan met hun tijd mee! Ik wil je graag de nieuwe puzzels met AR (augmented reality) tippen. Deze puzzels komen tot leven door het scannen met een gratis app.

Lees de hele blog