Kan mijn kind een nepvideo (deepfake) herkennen?

Hoe weet je of een video echt of nep is? Door deepfake technologie wordt dit steeds lastiger te herkennen. Lees in deze blog een aantal handige tips om nepvideo's te herkennen.

Kan mijn kind een nepvideo (deepfake) herkennen?

Je hoort er steeds vaker over: deepfake oftewel nepvideo’s. In deze video’s kun je met behulp van software je hoofd op het lichaam van een bekende acteur plakken of jezelf in een filmpje een leuk liedje laten zingen. Er wordt gebruik gemaakt van kunstmatige intelligentie.

Allemaal vrij onschuldig en vaak humoristisch. Het wordt een punt van aandacht als kinderen deze filmpjes openbaar online gaan delen of dit gaan toepassen met beeldmateriaal van andere kinderen. Dan wordt het toch even tijd voor een gesprekje met je kind over veiligheid en privacy.

Ook is het belangrijk dat je je kind bewust maakt van het feit dat er nepvideo’s bestaan en dat ze niet alles moeten geloven wat ze zien op sociale media, Tik Tok, YouTube etc. 

Met de huidige stand van zaken op technologisch gebied wordt het namelijk wel iets moeilijker om te achterhalen of iets waar is of niet.   

Op het YouTube kanaal Diep Nep kun je jezelf in de maling laten nemen met deekfake filmpjes.

Bekijk de video's van DiepNep

Handige websites

Onderstaande websites zijn een goede basis om met je kind over dit thema een gesprekje aan te gaan.