Kijkt mijn kind naar Squid Game? Beter uitleggen dan verbieden

Kijkt mijn kind naar Squid Game? Beter uitleggen dan verbieden

Squid Game is ook in Nederland zeer populair. Het is een Zuid-Koreaanse gewelddadige serie die te zien is op Netflix. Squid Game is schadelijk voor kinderen onder de 16 jaar, waarschuwt Kijkwijzer. Toch komen veel kinderen in aanraking met de serie, bijvoorbeeld via berichten op TikTok of Instagram. De serie kan zo ‘overslaan’ naar het echte leven. Kinderen op de basisschool zouden de spelletjes van de serie naspelen, waarna de verliezers worden geslagen.  

Dat veel (jonge) kinderen de serie kennen blijkt uit de video van het Jeugdjournaal. Hierin legt Tiffany van Stormbroek, van Kijkwijzer, uit waarom het niet goed is dat jonge kinderen de serie zien.

Hoe kun je als ouder en opvoeder hiermee omgaan? En hoe ga je in gesprek met kinderen die (beelden van) de serie hebben gezien? Netwerk Mediawijsheid zet een aantal tips van netwerkpartners voor je onder elkaar.

Tips en informatie over (de gevaren van) Squid Game

Samen met je kind onderzoeken

Zo schrijft Klaartje Schüngel, van SocialmediaIMPACT, over het belang van praten met je kind. ‘Het blijft belangrijk om met je kind te praten over zijn interesses op social media en samen te onderzoeken wat er te beleven valt. De leuke, maar ook de minder leuke dingen’, schrijft Klaartje. ‘Ook helpt het als je kind weet wat het kan doen bij het zien van schokkende beelden. Laat merken dat je kind altijd bij jou terecht kan met vragen, twijfels of problemen.’

Beter uitleggen dan verbieden

‘Heeft een kind de serie, een aflevering of bepaalde beelden al gezien? Dan kun je er het beste met ze over praten’, stelt Nicam. ‘Wat hebben ze nou gezien en wat vonden ze daarvan? Zien ze het als echt of als nep? Hiermee kun je wellicht wat van de angst die er leeft wegnemen.’

Bekijk video's over nepnieuws, informatie en beeldvorming

Tips om zelf aan de slag te gaan als ouder of opvoeder

Wil je, als ouder, onderwijzer of opvoedprofessional, zelf in gesprek gaan over Squid Game? Dan kunnen de volgende tools en pagina’s je handvatten bieden.