Speciaal voor… de kinderopvang

We kunnen niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. Hoe eerder kinderen in aanraking komen met boeken en (voor)lezen, hoe beter dit is voor hun taalontwikkeling. Samen kunnen we ervoor zorgen dat voorlezen nog leuker wordt!

Naar de webshop
Speciaal voor… de kinderopvang

Waarom is voorlezen zo belangrijk?

Kinderen vinden het heerlijk om voorgelezen te worden. Het voedt hun natuurlijke nieuwsgierigheid. Ook blijkt uit onderzoek dat in de periode van nul tot en met zes jaar de basis wordt gelegd voor de taalontwikkeling van een kind. In deze periode kunnen we een goede basis leggen voor het taalniveau op latere leeftijd.

Kinderen die veel voorgelezen worden hebben een grotere woordenschat en een betere taal- en spraakontwikkeling. Ook stimuleert voorlezen sociale vaardigheden en het zelf leren lezen. Kortom, alleen maar voordelen waar kinderen hun hele leven baat bij hebben!

Waarom is voorlezen zo belangrijk?

Waarom is mediaopvoeding zo belangrijk?

Mediaopvoeding is dat deel van de opvoeding dat erop gericht is om kinderen bewust en selectief met het media-aanbod om te laten gaan. Hierbij hoort ook dat kinderen de inhoud van het aanbod kritisch kunnen beschouwen en op waarde weten te schatten.
 
In de praktijk met jonge kinderen in de leeftijd van 0-4 jaar gaat het er bij mediaopvoeding om dat de volwassene verschillende (online en offline) media met elkaar combineert. Denk hierbij aan boekjes lezen, spelen, liedjes zingen, kijken en luisteren. De volwassene gaat samen met het kind aan de slag met deze media. Samen genieten en plezier beleven in een veilige omgeving neemt bij mediaopvoeding voor het jonge kind een prominente plaats in. 

Theek 5 biedt handvatten om verschillende soorten media bewust in te zetten ten gunste van de taal- en algemene ontwikkeling van het jonge kind. Wij voorzien in informatie en antwoorden op vragen die leven binnen jouw instelling, wij denken mee en geven advies op maat. En wij bieden inspiratie over mogelijkheden om met mediaopvoeding aan de slag te gaan.

Webshop Voorschoolse educatie

Bekijk en bestel ons aanbod aan deskundigheidsbevordering en projecten voor voorschoolse instellingen in onze speciale educatie webshop.
Ga naar de webshop
Webshop Voorschoolse educatie

Bijscholing opvang en onderwijs

Bijscholing opvang en onderwijs

Cursussen en opleidingen voor leerkrachten en pedagogisch medewerkers

Leren lezen met BoekStart

Leren lezen met BoekStart

Lees je kindje voor met de boekjes uit het gratis BoekStartkoffertje.

De Nationale Voorleesdagen

De Nationale Voorleesdagen

De Nationale Voorleesdagen 2024 bij Theek 5 gaan weer van start! De voorleesdagen vinden plaats van 24 januari t/m 3 februari 2024. Ontdek hoe leuk voorlezen is!

BoekStart in de kinderopvang

Ouders die net een baby hebben gekregen kunnen in de bibliotheek gratis het BoekStartkoffertje ophalen. Hierin zitten leuke boekjes en handige voorleestips. BoekStart is h√©t leesbevorderingsprogramma voor kinderen van nul tot vier.

Met de landelijke aanpak van Boekstart in de kinderopvang is er een samenwerking tussen de kinderopvang, de bibliotheek en de gemeente. Door te werken met dit programma brengen we jonge kinderen intensief in aanraking met boeken. We werken actief aan het vergroten van het leesplezier en de taalontwikkeling, want kinderen die veel voorgelezen worden, hebben hier hun hele leven profijt van. 

Dit doen we met deskundige specialisten en consulenten, een grote en mooie collectie en met een goede digitale lees- en leeromgeving. Met een sterk voorleesbeleid leggen we een goede basis om naar de basisschool te gaan.

Onze aanpak

Het programma Boekstart in de kinderopvang bestaat uit een aantal bouwstenen. Deze bouwstenen bestaan uit:

  1. Monitoring: Op basis van de resultaten stellen we samen het voorlees- en mediaplan op.
  2. Voorleesplan in combinatie met de training Voorleesco√∂rdinator in de kinderopvang
  3. Stimulerende voorleesomgeving en collectie
  4. Ouderbetrokkenheid
  5. Expertise: Trainingen en workshops voor professionals in de kinderopvang gericht op (voor)lezen, leesbevordering en mediaopvoeding.
  6. Activiteiten.
Onze aanpak

Interesse?

Meer weten over de mogelijkheden voor een samenwerking? Neem contact met ons op!

Stuur een mail naar Team Jeugd