De VoorleesExpress

Mooie verhalen voorlezen aan kinderen bij gezinnen met een taalachterstand thuis.

Waarom is voorlezen zo belangrijk?

Kinderen vinden het heerlijk om voorgelezen te worden. Het voedt hun natuurlijke nieuwsgierigheid. Ook blijkt uit onderzoek dat nul tot en met zes jaar dé periode is om een goede basis te leggen voor het taalniveau op latere leeftijd.

Kinderen die veel voorgelezen worden hebben een grotere woordenschat en een betere taal- en spraakontwikkeling. Ook stimuleert voorlezen sociale vaardigheden en het zelf leren lezen. Kortom, alleen maar voordelen waar kinderen hun hele leven baat bij hebben!

Wat is de VoorleesExpress?

De VoorleesExpress is een landelijk initiatief, waarbij kinderen met een taalachterstand wekelijks thuis worden voorgelezen door een enthousiaste vrijwilliger. De VoorleesExpress stimuleert de taalontwikkeling en verrijkt de taalomgeving van kinderen. Samen met de voorlees vrijwilliger wordt de taalomgeving in huis verrijkt en zet het gezin samen stappen naar een betere taalontwikkeling.

VoorleesExpress vrijwilliger worden

Als voorlezer ga je 20 weken langs bij een gezin in de buurt. Je doet dit één keer per week op een vaste middag of avond. De ouders hebben zich vrijwillig aangemeld en zijn gemotiveerd, maar hebben zelf moeite om hun kinderen te stimuleren in de taalontwikkeling. Je gaat het kind/de kinderen voorlezen, maar ook breder kijken op welke manier kinderen thuis meer gestimuleerd worden in taal.

Ook ben je een coach voor de ouders en streef je ernaar dat zij zelf blijvend hun kinderen meer stimuleren in de taalontwikkeling. Je zoekt samen naar de mogelijkheden en kansen in dit specifieke gezin.

Meer informatie?

Kom naar één van onze informatiebijeenkomsten of mail naar voorleesexpress@theek5.nl.

Wil je je aanmelden als vrijwilliger?

Dat kan hier:

Word VoorleesExpress vrijwilliger

Vrijwilliger aan het woord