Informatiebijeenkomst nieuwe vrijwilligers VoorleesExpress & DoorleesExpress Oosterhout

Tijdens deze bijeenkomsten krijg je informatie over het werken als voorlees vrijwilliger bij de VoorleesExpress Oosterhout.
Informatiebijeenkomst nieuwe vrijwilligers VoorleesExpress & DoorleesExpress Oosterhout
Volwassenen
Oosterhout - Theek 5 Oosterhout Centrum
Ontwikkeling
Gratis

Informatiebijeenkomst nieuwe vrijwilligers VoorleesExpress & DoorleesExpress Oosterhout

VoorleesExpress
De VoorleesExpress is een landelijk initiatief, waarbij kinderen met een taalachterstand wekelijks worden voorgelezen door een enthousiaste vrijwilliger. De VoorleesExpress stimuleert de taalontwikkeling en verrijkt de taalomgeving van kinderen. Samen met de voorlees vrijwilliger wordt de taalomgeving in huis verrijkt en zet het gezin samen stappen naar een betere taalontwikkeling.

Als voorlezer ga je twintig weken langs bij een gezin in de buurt, of je leest voor in de bibliotheek. Je doet dit één keer per week op een vaste middag of avond. De ouders hebben zich vrijwillig aangemeld en zijn gemotiveerd, maar hebben zelf moeite om hun kinderen te stimuleren in de taalontwikkeling. Je gaat het kind/de kinderen voorlezen, maar ook breder kijken op welke manier kinderen thuis meer gestimuleerd worden in taal. Daarbij ben je een coach voor de ouders, en streef je ernaar dat zij zelf blijvend hun kinderen meer stimuleren in de taalontwikkeling. Je zoekt samen naar de mogelijkheden en kansen in dit specifieke gezin. Het kan ook zijn dat een gedeelte van de voorleessessies digitaal plaatsvinden.

DoorleesExpress
De DoorleesExpress is het verlengde van de VoorleesExpress. De DoorleesExpress richt zich op kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar en werkt hetzelfde als de VoorleesExpress. Bij de DoorleesExpress richt je je voornamelijk op het leesplezier van het kind, de boekenvoorkeur en ben je het voorbeeld voor ouders. Je kijkt naar de mogelijkheden binnen het gezin en hoe je hen hierbij kan ondersteunen.

-----

Tijdens deze bijeenkomsten krijg je informatie over het project de VoorleesExpress / DoorleesExpress en over het vrijwilligerswerk. De bijeenkomsten vinden plaats in de bibliotheek van Oosterhout Centrum of online. Bij een online bijeenkomst krijg je vooraf een uitnodiging voor de Teams-meeting.

Agenda

dinsdag 17 oktober 2023

van 13:00 tot 14:00

Oosterhout - Theek 5 Oosterhout Centrum Gratis Nog 10 beschikbaar