Ton Biemans wint Cultuurprijs Oosterhout

Op zondag 12 mei werden in Stadstuin De Schelp de winnaars van de Oosterhoutse Cultuurprijs bekendgemaakt. Deze prijs wordt elk jaar uitgereikt aan Oosterhouters die op cultureel gebied iets hebben betekend of gaan betekenen voor Oosterhout. 

Ton Biemans wint Cultuurprijs Oosterhout

Ton Biemans wint de Oosterhoutse Cultuurprijs

Ieder jaar wordt de Cultuurprijs uitgereikt aan Oosterhouters die op cultureel gebied iets hebben betekend of gaan betekenen voor Oosterhout. Ton Biemans heeft de Cultuurprijs 2023 van de Gemeente Oosterhout gewonnen. De Stimuleringsprijs gaat dit keer naar Stichting De Verweesde Toren. Uit handen van Wethouder van Cultuur Willem-Jan van der Zanden en voorzitter Vakjury Cultuurprijs Theo Peeters, ontvingen de winnaars hun prijzen.

Cultuurprijs (Oeuvreprijs)

De Cultuurprijs, waarin sprake is van een oeuvre, kende dit jaar maar liefst 4 genomineerden. De winnaar bleef tot het laatste moment geheim. De Dansfabriek van Tamara Snoeren, musicalvereniging Con Brio, Stichting Centrum voor Circuskunst en schrijver, toneelspeler en regisseur Ton Biemans waren deze keer genomineerd. Ton Biemans is door de jury verkozen tot winnaar! Hij was vorig jaar ook al genomineerd, toen ging de prijs naar het Zoldertejater. Met een knipoog sprak hij met hulp van zijn speech van vorig jaar, het publiek toe in Stadstuin De Schelp, waar de uitreiking plaatsvond. Hij bedankte zijn ouders, school, organisaties, diverse markante Oosterhouters en iedereen met wie hij ooit heeft mogen samenwerken. Hij besloot met het zingen van een lied uit het Kleine Revuetje uit januari.

Stimuleringsprijs

Dit jaar was het de beurt aan Stichting De Verweesde Toren die de stimuleringsprijs in ontvangst mocht nemen. De Stimuleringsprijs is voor het erkennen en stimuleren van cultureel talent. Er waren 3 genomineerden voor deze prijs. Deze waren al wel van tevoren bekendgemaakt. 

Juryoordeel

Ook dit jaar was de jury weer aangenaam verrast door het aantal inzendingen en cultureel talent waarover de gemeente Oosterhout beschikt. Een enorme klus om uit dit talent weer te moeten kiezen. 

“Ton Biemans stond aan de wieg van veel amateurtheaterproducties. Zowel als schrijver, speler en regisseur. Eindeloos is hij in de weer om jong talent binnen te halen en het beste uit de spelers naar boven te halen. Zodat jong en oud van elkaar kunnen leren. Als geen ander weet hij het ‘’wij-gevoel’’ te creëren. Maar ook om het publiek te verrassen en te laten proeven aan onbekende stukken. Steeds opnieuw heeft hij blijk van een grote betrokkenheid bij de Oosterhoutse samenleving en in het bijzonder de Oosterhoutse cultuur. Hij is betrokken bij talloze culturele initiatieven in onze gemeente." Aldus de het samenvattende juryoordeel van de winnaar van de cultuurprijs van dit jaar.

En voor de stimuleringsprijs oordeelde de jury: “De jury onderschrijft het belang van de waarde van cultureel erfgoed in Oosterhout. De stichting De verweesde toren heeft een belangrijke eerste stap gezet door middel van het opstarten van onderzoek en het organiseren van verschillende evenementen rondom de ruine. De jury is benieuwd naar de volgende stappen die gezet gaan worden.”

Kijk voor meer informatie over de jaarlijkse Oosterhoutse Cultuurprijs en Stimuleringsprijs op Cultuurprijs Oosterhout (theek5.nl)

In de media

Lees meer over de uitreiking en winnaars van de Cultuurprijs Oosterhout in de media:

BN De Stem: Ton Biemans wint Oosterhoutse Cultuurprijs, Stimuleringsprijs voor stichting De Verweesde Toren | Oosterhout | bndestem.nl

Oosterhout Nieuws:  Ton Biemans wint de Oosterhoutse Cultuurprijs 2023 - Oosterhout (nieuws.nl)

Meer informatie Cultuurprijs Oosterhout