Passend Lezen

Onze speciale collectie voor mensen met een leesbeperking. Bijvoorbeeld braille, gesproken boeken en Superboek.  

Passend Lezen

Bibliotheekservice Passend lezen

Passend lezen is bedoeld voor mensen die aangepaste lectuur nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat je blind, slechtziend of dyslectisch bent. De kosten van een Passend lezen lidmaatschap bedragen € 30 per jaar. Voor kinderen tot 18 jaar is het lidmaatschap gratis. Om het lidmaatschap af te sluiten heb je een Verklaring Leesbeperking nodig. 

En wat helemaal fijn is: als je een lidmaatschap hebt bij een Openbare Bibliotheek zoals Theek 5, is je lidmaatschap voor de dienst Passend Lezen via de Openbare Bibliotheek gratis! Uiteraard betaal je dan wel het lidmaatschap van Theek 5. 

Hoe werkt het?

Voor Theek 5-leden is het gebruikmaken van de gesproken boeken kosteloos en heel makkelijk. Ga naar Passend Lezen en log in met jouw Bibliotheekaccount. Zet de titels die je wil lezen op je digitale boekenplankje. Je kunt maximaal 15 titels tegelijk lenen. Je mag deze zo lang lenen als je wil. 

Je kunt gesproken boeken beluisteren via streaming. Hiervoor gebruik je de online player die je op de website van Passend Lezen vindt. Ook kun je de boeken beluisteren via de Passend Lezen-app.

Gesproken boeken

Passend lezen heeft een collectie van 80.000 gesproken DAISY boeken, exclusief voor iedereen met een leesbeperking. DAISY staat voor Digital Accessible Information System en is een internationale standaard voor digitale audioboeken. Om te lezen, heb je geen letters nodig. Een goed verhaal speelt zich immers af in je eigen fantasie. De collectie wordt maandelijks uitgebreid. Je kunt de boeken afspelen op een pc, tablet of smartphone. 

Verschil gesproken boeken en luisterboeken

Veel boeken zijn tegenwoordig verkrijgbaar als luisterboek. Hoewel een gesproken boek en een luisterboek veel op elkaar lijken, zijn ze niet helemaal hetzelfde. Gesproken boeken zijn afgestemd op de wensen en behoeften van mensen met een leesbeperking. Zo worden de boeken op een rustig tempo ingesproken zonder erg veel intonatie. Ook kun je door een gesproken boek navigeren om bijvoorbeeld naar een volgend hoofdstuk te gaan. 

Overig aanbod

Naast de 80.000 gesproken boeken, bestaat de collectie Passend Lezen ook uit braille boeken, kranten en tijdschriften, karaokelezen, Superboek en bezorgen we boeken bij je thuis.  

 

Klik hier om je aan te melden 

Ook interessant...

Makkelijk Lezen Plein

Makkelijk Lezen Plein

Speciaal voor kinderen van 8 t/m 13 jaar die moeite hebben met lezen.

Moeite met lezen

Moeite met lezen

Moeite met lezen? Bekijk hier ons speciale aanbod!

Bibliotheek aan huis

Bibliotheek aan huis

Je boeken thuisbezorgd.

Luisterpunt voor mensen die in België wonen

Bestel boeken via Mijn Luisterpunt, lees ze meteen via de Anderslezen app. Je vraagt eenvoudig Daisy-boeken aan via Mijn Luisterpunt. Als je als Daisy-online-lezer in de catalogus van Luisterpunt naast de titel op de knop aanvragen klikt, verschijnt het boek meteen op je online boekenplank in Anderslezen. 

Ga naar Mijn Luisterpunt