Lees & Beweeg

Scoor zoveel mogelijk boeken met dit leuke nieuwe project voor basisscholen!

Lees & Beweeg

Lees en Beweeg is een nieuw project van Theek 5 voor basisschoolleerlingen in groep 5 en 6. Goed leren lezen is voor opgroeiende kinderen van groot belang. Daarbij helpt het als ze daar plezier aan beleven. Dat is de gedachte achter Lees en Beweeg. Vanaf het nieuwe schooljaar in 2021 zullen er acht Oosterhoutse scholen meedoen om samen zoveel mogelijk boeken te lezen. Zo wordt lezen wel heel erg leuk!

Zestien groepen doen mee met Lees en Beweeg en hebben als doel om zoveel mogelijk boeken te lezen, samen met de klas. Per gelezen boek verdient de klas een sticker en zo houden we bij hoeveel boeken er gelezen worden. Tijdens de 'Rust' in de herstvakantie mogen de leerlingen een toffe flashmob leren die de klas tijdens de spectaculaire afsluiting op 19 november in Sporthal Arkendonk uitgevoerd zal worden. Ook worden hier het aantal gelezen boeken bekend gemaakt en wordt het project lekker sportief afgesloten!

Doe jij mee met de Flashmob?

In de 'Rust' kun je vast de Flashmob oefenen. Op 19 november tijdens de afsluiting van Lees en Beweeg zullen wij met z'n allen deze flashmob gaan doen. Wees voorbereid en oefen alvast je moves samen met je klas

Leesplezier van kinderen vergroten

1 op de 10 Nederlandse kinderen verlaat de basisschool met taal- en leesproblemen. Hier hebben ze hulp bij nodig. Anders staan deze kinderen straks met 1-0 achter als ze naar de middelbare school gaan.

Kansen vergroten
Goed leren lezen is voor opgroeiende kinderen dan ook belangrijk. Ook voor lezen geldt: oefening baart kunst. Kinderen die plezier hebben in lezen, gaan meer lezen, gaan daardoor steeds beter lezen en blijven lezen. Lezen heeft een bewezen positief effect op woordenschat, spelling, begrijpend lezen en schrijven.Maar hoe maak je ze enthousiast over lezen? Daar draait het om in het leesproject Lees en beweegHier vormt lezen en bewegen een gouden combinatie. Onder aanmoediging van een enthousiaste Oosterhoutse sporters, gaan klassen (groep 5 en 6) zoveel mogelijk boeken 'scoren'. Met het vergroten van het leesplezier, vergroten kinderen ook hun kansen op een succesvolle taalontwikkeling en toekomst.

 

Plezier in lezen ( 8-12 jaar)

Kinderen in groep 5 en 6 gaan soms al zelf naar de bieb. Maar je kunt natuurlijk ook samen gaan! In de bibliotheek helpen we jou en je kind graag om boeken te vinden die passen bij zijn of haar leesniveau. Natuurlijk hebben wij niet alleen boeken, maar ook  e-books, luisterboeken, tijdchriften, puzzels, apps en leuke websites. Ook voor kinderen die lezen niet leuk vinden, zijn er speciale boeken zoals De Grijze Jager serie. 

Hoe vind ik geschikte boeken in de bibliotheek?

Voor deze leeftijdcategorie zijn er de B en de J boeken.

B: dit zijn de leesboeken t/m 12 jaar

J: dit zijn de informatieve boeken vanaf 8 jaar

 

Ga naar onze kidscollectie
Plezier in lezen ( 8-12 jaar)

Gratis lidmaatschap tot 18 jaar

Wist je dat je tot 18 jaar gratis lid kunt worden van de bibliotheek? Vraag snel jouw abonnement aan en begin meteen met lezen!
Word ook lid!
Gratis lidmaatschap tot 18 jaar

Zien lezen doet lezen

Kinderen die aangemoedigd worden om te lezen en die ouders hebben die veel voorlezen, maken meer 'leeskilometers'. Daardoor worden ze beter in lezen en lezen ze met meer plezier. Wil je je kind daarbij helpen? Besteed dan elke dag aandacht aan lezen en voorlezen, praat samen over de boeken die je kind leest. Boeken horen bij het dagelijks leven: laat zien dat je zelf leest en ga samen naar de bibliotheek of boekhandel. 

Jeugdbibliotheek

Neem eens een kijkje op de Jeugdbibliotheek. Hier vinden kinderen alles wat de bibliotheek te bieden heeft over (digitaal) lezen b.v. boeken op leeftijd en onderwerp. Er worden e-books en luisterboeken uitgelicht en je krijgt informatie hoe ze te lenen bij de online Bibliotheek. 

Ga naar de jeugdbibliotheek

Ook interessant...

Durf te vragen balie

Durf te vragen balie

Stel al je vragen over (verantwoord) mediagebruik voor je kind(eren) (0-12 jaar)

Dyslexie

Dyslexie

Volg onze cursus Dyslexie onder de knie!

Makkelijk Lezen Plein

Makkelijk Lezen Plein

Speciaal voor kinderen van 8 t/m 13 jaar die moeite hebben met lezen.