Case: Leven Lang Ontwikkelen

Dankzij de opleiding fietsenmaker zit ik na een lange zoektocht op mijn plek

Nadat Niels van Ballegoijen (47) klaar was met de LTS had hij verschillende banen. Maar echt bevredigend was het allemaal niet. “Ik kon het wel, maar ik miste het plezier.” Dat heeft hij nu gevonden in zijn huidige baan als fietsenmaker. Een carrièreswitch die hij veel eerder had moeten maken.

1882

“Toen ik van de LTS kwam ging ik aan de slag als loodgieter. Ik had gehoopt op het oude, echte ambachtsvak, maar kwam terecht in nieuwbouwprojecten. Met andere vaklui die recht voor zijn raap waren, door stampten en in weinig tijd moest ik vakwerk leveren. Dat ging niet, ik kon dat tempo niet bijbenen.”

Na zijn korte carrière als loodgieter, pakte Niels van alles aan in de hoop dat zou vinden wat hij zocht. “Nou wil het geluk dat mijn zus intercedente bij een uitzendbureau is waardoor sommige deuren iets makkelijker opengingen. Ik werkte als chauffeur en was een lange periode aan de gang als caravanwasser. Daar had ik het naar mijn zin, maar de tijden werden minder, en er was geen plek meer voor mij.” Al snel vond Niels een baan bij Janus Vaten, een familiebedrijf dat gebruikte vaten recyclet. “Negen jaar heb ik bij Janus Vaten in de productie gezeten en had het enorm naar mijn zin. Alleen het werk werd zwaar. Niet alleen kwam er steeds meer vraag naar vaten, ook het tempo moest omhoog. Mijn taak was onder meer stapelen en het aanrollen van vaten. Zwaar lichamelijk werk dat steeds lastiger werd. Ik dacht: dit ga ik niet nog twintig jaar volhouden.”

Loopbaancoach

Wat nu? “Ja, precies dat dacht ik. Via mijn zus kwam ik in contact met een loopbaancoach, die mij verschillende testen liet doen. En steeds kwam ‘fietsenmaker’ naar bovendrijven.” En opeens werd het Niels duidelijk: dertien jaar geleden fietste hij naar Santiago de Compostela, fietsen was een hobby en de techniek ervan zou hij kunnen leren. “Maar hoe moest ik het aanpakken? Via het UWV kon ik een opleidingstraject volgen.” Het UWV betaalde de opleiding van Niels en onderdeel van zijn traject was deelname aan het programma Walk & Talk dat bibliotheek Theek 5 onder meer in Oosterhout verzorgt.

Zichtbaar op banenmarkt

Addy Haanskorf, informatiemedewerkster van Theek 5 begeleidde Niels. “Walk & Talk is een programma voor mensen die op zoek zijn naar een nieuwe baan. Want wie op zoek is naar een baan of zich wil ontwikkelen, kan soms best wat hulp gebruiken. De bijeenkomsten van Walk & Talk helpen daarbij en werkzoekenden krijgen tips om zichtbaar op de banenmarkt te blijven. Bovendien ontmoeten ze anderen waardoor hun netwerk groter wordt. En niet onbelangrijk: de bijeenkomsten zijn kosteloos bij te wonen.”

Baan als fietsenmaker

Niels heeft veel gehad aan de bijeenkomsten. “Er werd kritisch naar mijn CV gekeken. Ik had een heel ouderwetse CV die er tegenwoordig niet echt zou uitspringen. Door tips heb ik nu een prima CV.” Hij rondde zijn cursus Fietsenmaker af en is sinds vorige maand op proef bij Blue Zone Mobility. Eindelijk is hij op zijn plek en doet hij werk waarvan hij blij wordt. “Ja, het was even zoeken, maar ik ben er. Dankzij het UWV en dankzij de Walk & Talk-bijeenkomsten bij Theek 5.”

Meer weten?

Kijk dan op www.theek5.nl/activiteiten/walktalk-oosterhout
 

Terug naar de overzichtspagina