Vrijwilligersvacature Taalmaatje Baarle

Word Taalmaatje in de Bibliotheek van Baarle en help mensen oefenen met Nederlands. 

Vrijwilligersvacature Taalmaatje Baarle

Bibliotheek Theek 5 is een organisatie met 11 vestigingen in de gemeenten Oosterhout, Gilze en Rijen, Baarle-Nassau/Baarle-Hertog, Dongen, Drimmelen en Geertruidenberg. Het werkgebied telt ruim 164.000 inwoners. Theek 5 is een broedplaats voor kennis en talent. Wij stellen alles in het werk om de inwoners van ons werkgebied in staat te stellen hun kennis te vergroten en talenten te ontwikkelen, zodat zij actief mee kunnen doen in de samenleving. Dat doen wij allang niet meer uitsluitend door het uitlenen van boeken.

Wij zijn een laagdrempelige, veilige plek waar mensen elkaar ontmoeten, waar zij informatie, kennis en verhalen delen en creëren en waar zij werken aan de ontwikkeling van hun vaardigheden op het gebied van lezen, taal en digitaal. Wij werken samen met allerlei lokale en gemeentelijke partners. Natuurlijk vanuit onze 11 vestigingen, maar ook op andere plekken, dichtbij de inwoners, zoals op scholen en in wijkcentra.

Heb je veel interesse in de Nederlandse taal en vind je het leuk om anderstaligen hierbij te helpen? 

Theek 5 Baarle is op zoek naar
Taalvrijwilligers

1 op de 9 mensen in Nederland is laaggeletterd. Zij kunnen onvoldoende lezen, schrijven en rekenen of hebben onvoldoende digitale vaardigheden om mee te kunnen doen aan onze samenleving. Als taalvrijwilliger kun je het verschil maken in iemands leven. Met 1 à 2 uur vrijwilligerswerk per week geef je iemand de kans om zijn of haar taalvaardigheid te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld gaan om taallessen aan mensen met een andere moedertaal (NT2),maar ook om mensen met Nederlands als moedertaal (NT1) die moeite hebben met lezen en schrijven.

De functie

Als vrijwillig Taalmaatje heb je individueel contact met de deelnemer. Je besteed aandacht aan de vier deelvaardigheden van het Nederlands. Samen wordt er Nederlands gesproken, geluisterd, geschreven en gelezen. Alledaagse onderwerpen staan centraal, maar het kan ook zo zijn dat je meer nadruk legt op een bepaalde deelvaardigheid. Bijvoorbeeld om een inwoner te helpen bij de uitvoering van zijn/haar werk.

Doelstelling

 • Het vergroten van de kennis van het Nederlands
 • Uitbreiding van de woordenschat
 • Het overwinnen van spreekangst, betere kans op contacten met anderen
 • Wederzijdse kennismaking en begrip van cultuur en leefwijze

Wat verwachten wij van jou?

 • Je bent enthousiast om met anderen de taal te oefenen
 • Je bent bereid om een training taalvrijwilliger te volgen (een voorwaarde: 5 dagdelen)
 • Je bent sociaal en communicatief vaardig
 • Je hebt wekelijks een uurtje 2 de tijd
 • Je hebt respect voor elkaar en andere culturen

Wat bieden wij jou?

De bibliotheek heeft grote waardering voor vrijwilligers. Voordat je aan de slag gaat als taalvrijwilliger, bieden we je gratis een korte training van 5 dagdelen (verzorgd door het ROC) waarin je leert hoe je een deelnemer begeleidt. Je doet vrijwilligerswerk bij een professionele organisatie. We leggen daarom onze afspraken vast in een vrijwilligersovereenkomst.

 • Gratis training van 5 dagdelen (3 uur per dagdeel, deze training is verplicht)
 • Verdieping d.m.v. workshops en begeleiding van de bibliotheek
 • Gratis bibliotheeklidmaatschap

Beschikbaarheid

In overleg 1.5 à 2 uur per week. De locatie waar je de taalleerder helpt is in Theek5 (gevestigd in cultuurcentrum Baarle).

Interesse?

Heb je interesse? Meld je dan aan bij Irina Peeters via (06) 402 70 057 of mail naar i.peeters@theek5.nl en/of dorpsverbinder Eveline Beemster van onder meer Vrijwilligerspunt Baarle via (06) 451 606 23 of mail naar evelinebeemster@contourdetwern.nl.

Stuur een mail naar Irina