Word vrijwilliger bij ons Praatpunt

Word vrijwilliger bij ons Praatpunt

Maak jij het verschil? Word vrijwilliger in het Digi-Taalhuis!

1 op de 9 mensen (16-65 jaar) in Nederland heeft grote moeite met lezen, schrijven of met digitale vaardigheden waardoor zij onvoldoende mee kunnen doen aan onze samenleving. Om deze doelgroep beter te kunnen bereiken, zijn op meerdere locaties van Theek 5 Digi-Taalhuizen opgezet. Als vrijwilliger kun je het verschil maken in iemands leven! Met een paar uur vrijwilligerswerk per week geef je iemand de kans om zijn of haar basisvaardigheden te verbeteren.

Wat is een Taalhuis?

Een Digi-Taalhuis is dé plek waar iedereen terecht kan die aan de slag wil met basisvaardigheden (Nederlands spreken, lezen, schrijven, rekenen en digitale vaardigheden). Je kunt er informatie krijgen over een passende (digi)taalcursus in de buurt en om er te oefenen. Er vinden regelmatig non-formele taallessen of andere taalactiviteiten plaats. Het Digi-Taalhuis is er ook voor vrijwilligers. Zij kunnen er bijvoorbeeld terecht voor onderwijskundig advies of voor geschikt lesmateriaal voor hun cursist(en).

Wat zijn de werkzaamheden bij het Praatpunt?

Voor anderstaligen kan het Nederlands een moeilijk te leren taal zijn. Het Nederlands oefenen is dan ook heel belangrijk. Hierbij is niet enkel herhalen op papier van belang, maar ook het houden van dagelijkse gesprekken. In het Praatpunt kunnen anderstaligen hun Nederlands oefenen door met elkaar te praten over lokale en alledaagse onderwerpen. Denk hierbij aan eten, televisie, kunst, cultuur, en dergelijke. Samen met nog een vrijwilliger geef je invulling aan dit gesprek zodat er op een informele manier kan worden geoefend aan het beter leren van de Nederlandse taal. Het Praatpunt heeft een laagdrempelige inloop. Deelnemers mogen op elk moment aansluiten en ook kinderen zijn welkom.

Waar en wanneer?

1x per maand op donderdag van 10.00 uur tot 12.00 uur in Activiteitencentrum Slotjes

Wat vragen wij van je?


• Je beheerst de Nederlandse taal goed.
• Je bent geduldig en kunt gemakkelijk communiceren óók met mensen die de Nederlandse taal slechts beperkt beheersen.
• Je bent bereid om deel te nemen aan trainingen en/of webinars waarin je handvatten krijgt voor effectieve en leuke taalontmoetingen.
• Je bent sociaal ingesteld en geïnteresseerd in andere culturen.
• Je bent betrouwbaar. Wij én de deelnemers kunnen op je rekenen.

Wat hebben we je te bieden?


• We ondersteunen en begeleiden je door middel van een introductietraining, workshops en intervisiemomenten.
• Een gratis bibliotheekpas
• Uiteraard krijg je een vrijwilligerscontract en word je op de hoogte gehouden van relevante ontwikkelingen binnen de bibliotheek.

Ben je geïnteresseerd?

Vind je het leuk om: • anderen te helpen? • met de Nederlandse taal bezig te zijn? • in contact te komen met andere culturen? Meld jezelf dan aan! Dit kan door een bericht te sturen aan Lonneke van Eeten via L.vanEeten@theek5.nl o.v.v. Praatpunt Oosterhout. Ben je wel geïnteresseerd maar niet op eerdergenoemd moment of locatie beschikbaar? Maak dit dan zeker ook kenbaar!