Europese Verkiezingen

Van 6 tot en met 9 juni 2024 zullen miljoenen Europeanen bij de Europese verkiezingen de toekomst van de Europese democratie helpen vormgeven.

Het is een unieke gelegenheid waarop iedereen over de toekomst van de Europese Unie kan meebeslissen. Dé kans om je mening te geven over belangrijke onderwerpen.

Op deze pagina lees je praktische informatie over deze verkiezingen, het uitbrengen van je stem en hoe de bibliotheek je daarbij kan helpen.

1765

Wat zijn de Europese Verkiezingen?

Tijdens de Europese verkiezingen kiezen de burgers van de landen van de Europese Unie hun vertegenwoordigers als leden van het Europees Parlement (EP-leden).  Maar wat houdt het Europees Parlement eigenlijk in? En waar stem ik tijdens deze verkiezingen eigenlijk voor? Je leest er alles over op de website van de Europese Verkiezingen.

Lees meer over de Europese Verkiezingen

Waar kan ik in mijn gemeente stemmen?

Lees meer over hoe het stemmen werkt in de verschillende gemeenten en waar de verschillende stemlokalen zijn.

Hoe kan de bibliotheek mij helpen?

(Digi)Taalhuis
Vind je het lastig om de verschillende verkiezingsprogramma’s te lezen of te begrijpen? Of heb je hulp nodig bij het stemmen? Kom dan langs bij het spreekuur van het (Digi)Taalhuis. In al onze gemeentes vind je een (Digi)Taalhuis. 

Informatiepunt Digitale Overheid
Je bent ook met al je vragen welkom bij ons Informatiepunt Digitale Overheid. Kom langs tijdens één van de spreekuren of stuur een e-mail (informatiepunt@theek5.nl) of Whatsapp (06) 21 70 40 56. Stuur ons je vraag en ontvang meer informatie over de verkiezingen.

Thematafels
In onze vestigingen vind je thematafels met informatieve boeken over politiek. Ook kun je hier de Verkiezingskrant in gewone taal vinden. Kom langs. We helpen en informeren je graag!

Waar kan ik informatie vinden in eenvoudige taal?

Stemmen is extra lastig als je niet zo goed kunt lezen. Het is bijvoorbeeld moeilijk om te begrijpen waar de verkiezingen over gaan, op wie je kunt stemmen en hoe het stemmen werkt. Daarom is er de Verkiezingskrant in gewone taal, begrijpelijk voor veel mensen. Je kunt de digitale versie downloaden, maar je kunt de papieren versie ook ophalen bij al onze vestigingen.

Download de verkiezingskrant in gewone taal