Tweede Kamerverkiezing

Op 22 november wordt de verkiezing voor de Tweede Kamer gehouden. Bepaal mee! Als je stemt, heb je invloed op wat er de komende jaren gebeurt in Nederland. 

Op deze pagina lees je praktische informatie over deze verkiezing, het uitbrengen van je stem en hoe de bibliotheek je daarbij kan helpen.

1765

Een stembureau bij jou in de buurt, zo gevonden

Er kan op woensdag 22 november gestemd worden. Bekijk op waarismijnstemlokaal.nl welke stembureaus er waar en wanneer geopend zijn. 

Naar waarismijnstemlokaal.nl

Waar kies ik voor bij de Tweede Kamerverkiezing?

Bij de Tweede Kamerverkiezing stem je op iemand die zich verkiesbaar heeft gesteld: een kandidaat. Deze kandidaat is lid van een politieke partij en vertegenwoordigt de ideeën en standpunten van deze partij.

Jij kiest de kandidaat waarvan je vindt dat die jouw stem verdient. In totaal komen na de verkiezing 150 volksvertegenwoordigers in de Tweede Kamer. Zij praten over hoe de overheid dingen moet regelen in ons land. En ze beslissen over nieuwe wetten.

Door te stemmen bij de Tweede Kamerverkiezing heb je invloed op de besluiten van de Tweede Kamer.

Hoe kan de bibliotheek mij helpen?

(Digi)Taalhuis
Vind je het lastig om de verschillende verkiezingsprogramma’s te lezen of te begrijpen? Of heb je hulp nodig bij het stemmen? Kom dan langs bij het spreekuur van het (Digi)Taalhuis. In al onze gemeentes vind je een (Digi)Taalhuis. 

Informatiepunt Digitale Overheid
Je bent ook met al je vragen welkom bij ons Informatiepunt Digitale Overheid. Wij bieden een Informatiepunt aan in 9 vestigingen. Het informatiepunt is ook bereikbaar via e-mail (informatiepunt@theek5.nl) of Whatsapp (06) 21 70 40 56. Stuur ons je vraag en ontvang meer informatie over de Tweede Kamerverkiezing op 22 november 2023.

Thematafels
In onze vestigingen vind je thematafels met informatieve boeken over politiek. Ook kun je hier de Verkiezingskrant in gewone taal vinden. Kom langs. We helpen en informeren je graag!

Waar kan ik informatie vinden in eenvoudige taal?

Stemmen is extra lastig als je niet zo goed kunt lezen. Het is bijvoorbeeld moeilijk om te begrijpen waar de Tweede Kamerverkiezing over gaat, op wie je kunt stemmen, hoe het stemmen werkt en wat de Tweede Kamer doet. Daarom is er de Verkiezingskrant in gewone taal, begrijpelijk voor veel mensen. Je kunt de digitale versie downloaden, maar je kunt de papieren versie ook ophalen bij al onze vestigingen.

Download de verkiezingskrant in gewone taal