Het verhaal van...René

René is deelnemer van het Taalhuis in Baarle-Nassau en moest, net als veel anderen, een drempel over om zich aan te melden bij het Taalhuis voor hulp. Lees zijn verhaal en wat het (Digi-)Taalhuis voor mensen kan betekenen.

Het verhaal van...René
Het is een gezellige drukte bij de Cultuurcentrum in Baarle-Nassau. De cursisten lopen binnen voor de gratis lessen ‘Brede Vaardigheden’ van ROC Tilburg. Al moesten sommige cursisten wel een drempel over om zich aan te melden. Het is niet altijd makkelijk om te vertellen dat je moeite hebt met lezen, schrijven of het werken op de computer. Met hulp van Juun de Boer van het Taalhuis hebben ze toch de stap genomen. René is een van de cursisten, hij vertelt zijn verhaal.

Boekhouding is geen hobby

Zo lang als hij zich kan herinneren heeft René moeite met lezen en schrijven. Hij stottert en daardoor gaat het ook met het lezen en schrijven minder goed. Hij heeft spraakles gevolgd maar het contact met andere mensen was lastig. René: “Ik was terughoudend in het contact omdat ik veel stotterde.” René is boer, en heeft samen met zijn jongste broer een melkveebedrijf. “Het werk vind ik erg leuk en dat gaat ook prima. De boekhouding is een ander verhaal. Die deed mijn vader eerst en nu mijn jongste broer. Dat is mijn grootste hobby niet, zeker niet.”

Zelf dingen opzoeken

René: “Als ik moeite heb met een brief of digitale dingen kan ik altijd bij mijn broers en zussen terecht voor hulp. Maar ik wil graag van sommige dingen op de hoogte blijven. Ik wil zelf dingen kunnen opzoeken. Dingen die me interesseren zoals wat er in de buurt te doen is.” 

Snel resultaat

De stap om de cursus te volgen levert vaak snel resultaat op. René: “Het lukt nu al wel om dingen op te zoeken. Ik ben een paar maanden geleden gestart met de lessen ‘Brede Basisvaardigheden’, iedere donderdag van 13.00 tot 16.00 uur in Baarle-Nassau. Voordat ik met de lessen begon lukte dit minder goed. Dat geeft me een fijn gevoel.”

Voorbeelden dagelijks leven

In de lessen komen veel voorbeelden aan bod uit het dagelijks leven. Bijvoorbeeld uitleg over de verschillende mogelijkheden van een smartphone. Met steeds meer apps op je telefoon is het handig om te weten hoe dit werkt. Er is ook aandacht voor het goed schrijven van teksten op de laptop. 

Zinvol om de cursus te volgen

René is blij dat hij de lessen volgt. René: “Het is niet dat ik dagelijks achter de laptop zit, zeker niet, maar een paar keer in de week toch wel. Het is nu ook leuker om op de laptop te zitten. Ik ben handiger in bepaalde dingen opzoeken en dat is fijn! Ik ben blij met hoe het nu gaat.” René raadt andere mensen zeker aan om de cursus te gaan volgen. René: “Als je er moeite mee hebt dan is het heel zinvol om eens een cursus te volgen. Je steekt het er altijd wel iets van op! Het heeft mij zeker geholpen.”

Ook interesse?

Heb je moeite met basisvaardigheden en wil je deze verbeteren? Of ken je iemand die hulp kan gebruiken? Praat erover en neem contact op met het (Digi-)Taalhuis! Of loop binnen bij het (Digi-)Taalhuis-spreekuur bij jou in de buurt.