Het verhaal van...Ruud

Ruud is taalvrager bij het Taalhuis in Dongen en volgde DigiTaal-lessen bij het ROC. Hierdoor is een wereld voor hem opengegaan. Lees hoe hij van digibeet naar digiweter ging via de DigiTaal-lessen in Dongen.

Het verhaal van...Ruud
Ruud was altijd goed met z’n handen. Hij is timmerman van beroep geworden. Heeft later in de groenvoorziening gewerkt en werkt nu bij de technische dienst in een verzorgingstehuis. Lezen deed Ruud niet veel en toen hij van school kwam was er nog geen computer. “Later zat ik vaak maar te kloten met dat apparaat,” vertelt Ruud. “Op mijn werk moest ik wel eens met de computer werken en had ik regelmatig hulp nodig. Totdat iemand die ik kende mij het Taalhuis tipte. Via het Taalhuis ben ik gestart met DigiTaal lessen bij het ROC, daardoor is er een wereld voor me opengegaan.”

Computerlessen bij het ROC

Ruud gaat verder: “Een beetje internetten en mailen dat lukte wel, maar bestanden aanmaken, downloaden, een bestand toevoegen  of een USB-stick gebruiken? Dat vond ik erg lastig. Meestal  moest ik iemand vragen om mij te helpen. Hierdoor ben je afhankelijk van anderen en daar houd ik helemaal niet van. Het is fijn als je het zelf kunt. Bij de computerles zit je met volwassenen bij elkaar. Niemand lacht elkaar uit, je helpt elkaar en zit in hetzelfde schuitje. We leren  op ons eigen niveau. Stapje voor stapje. Onze docent  Miriam legt alles simpel uit. Een fijne docente.”

Ook beter leren lezen bij het ROC

“Ik was vroeger altijd creatief bezig.  Dingen bedenken, ontwerpen en maken. Ik was niet iemand die veel in de boeken zat”, zegt Ruud. “Dat ik minder goed kon lezen, maakte het lastig om formulieren in te vullen. Ik had regelmatig hulp nodig. Mensen hielpen me wel, maar ik vond dat niet prettig. De DigiTaallessen bij het ROC zijn dan ook een verrijking. Ik leer naast computeren  steeds beter lezen en ben ook meer gaan lezen. Van dunne boeken naar dikke pillen. Op reis gaan en alles om je heen vergeten.”

“Wonderbaarlijk dat ik al zoveel geleerd heb”

Anderhalf jaar geleden is Ruud begonnen met de lessen. “Wonderbaarlijk dat ik zo veel geleerd heb. Het grootste verschil is dat ik me nu een digiweter voel, in plaats van een digibeet: ik ken de termen en weet wat ik moet doen, ook als er iets fout gaat. Ook ontdek ik steeds meer de mogelijkheden van  de computer.  Ik heb er plezier in. Kennis is macht.  Nu kan ik zelf bepalen hoe ik iets wil doen op de computer én kan ik anderen helpen. Dat is echt kicken!”

Ruud: “Ik praat regelmatig met  collega’s en dan hoor ik argumenten waarom je het niet zou doen; dat vindt mijn man niet nodig, dat zal ik wel niet kunnen, daar heb jij of ik  toch niks aan. Ik snap dat het lastig is om de eerste stap te nemen, maar het gaat om je toekomst. Een van mijn collega’s heb ik al weten te enthousiasmeren. Hij zit nu ook op de les en leert het stapje voor stapje. Het is niet altijd  even makkelijk, maar oefening baart kunst.  Gewoon doen en niet teveel naar anderen luisteren, geloof in jezelf!”

Kom langs bij het Taalhuis

Vind je net als Ruud werken met de computer lastig? En wil je hier beter in worden? Of ken je iemand die hulp kan gebruiken? Praat erover en neem contact op met het (Digi-)Taalhuis! Of loop binnen bij een (Digi-)Taalhuis-spreekuur in de buurt.