Lees meer over het project De Leesclub. Bij basisschool de Stuifhoek in Made is onze leesmediaconsulent Celina dit schooljaar gestart  met deze creatieve manier om kinderen kennis te laten maken met (boeken) lezen en schrijven.

2970

De Leesclub

Met De Leesclub gaan de kinderen op allerlei manieren in de klas aan de slag met boeken. Ze ontdekken nieuwe titels en boekengenres. Aan de hand van allerlei werkvormen worden ze uitgedaagd om met een andere blik naar boeken en lezen te kijken.

Werkvormen

In de groepen 1, 2 en 3 hebben we ‘1,2,3…weet jij welk boek ik zie?’ gedaan. Hierbij wordt een boek op basis van de kaft omschreven en dan besproken waar het boek over gaat en verder afloopt. Er waren ook groepen waarbij de hoofdpersoon van hun lievelingsboek centraal stond. Ze mochten de hoofdpersoon vervolgens tekenen en een pagina van het vriendenboekje namens hun hoofdpersoon invullen. Wanneer er geen illustraties over de hoofdpersoon in het boek staan worden de kinderen extra uitgedaagd. Hoe ziet de hoofdpersoon er in jou beleving uit? Leuk om ook de verschillende tussen de leerlingen hierin te zien.

In de hogere groepen gingen ze onder andere aan de slag met 'boekensushi'. In de kring krijgen ze een paar minuten de tijd om uit een (nieuw) boek te lezen. Dit boek wordt vervolgens doorgegeven aan de degene naast je. En je krijgt zelf een nieuw doorgegeven om in te lezen. Dit gaat zo een aantal keer door. Zo maken kinderen kennis met nieuwe boeken.

Deze werkvormen bieden inspiratie voor kinderen om andere (soort) boeken te lezen dan ze al kennen. En om de keuze van boeken in de bieb gemakkelijker te maken.

Wanneer weer? 

Zowel de leerlingen als de leerkrachten stelden na afloop vragen wanneer we weer iets leuks komen doen met boeken in de klas. Dán weet je als leesconsulent dat het een succes was! 

Dit smaakt zeker naar meer!