Nieuwe LEES-app voor jongeren

In september is de LEES-app gelanceerd, speciaal voor vmbo-leerlingen en mbo-studenten. Via deze app krijgen deze jongeren een jaar lang gratis toegang tot 100 e-books en luisterboeken die speciaal voor hen zijn geselecteerd. Doel van de app is om het leesplezier onder jongeren te stimuleren en hen bekender te maken met de mogelijkheid om digitaal te lezen en luisteren via de online Bibliotheek.

2776

Wat is de LEES-app?

LEES-app geeft je toegang tot een digitale collectie van e-books en luisterboeken. De boeken zijn direct te downloaden om vervolgens te lezen of te beluisteren in de app. Je hoeft alleen je e-mailadres in te vullen en een wachtwoord aan te maken.

Deze LEES-app download je gemakkelijk via de Apple Store of Google Play Store. Je hoeft hiervoor geen lid te zijn van de bibliotheek.

Nieuwe verhalen 

Speciaal voor de app hebben twee schrijvers, Joost Oomen en Khalid Boudou, nieuwe verhalen geschreven. Oomen schreef Hoog Catharijne en Boudou Snel geld. Boudou, oud-docent Nederlands in het middelbaar onderwijs, werkte graag mee aan de LEES-app. Boudou: ‘Lezen is een manier om uit je eigen bubbel te raken en je wereld groter te maken, maar niet alle jongeren weten de weg te vinden naar de boekenwereld. Daarom is deze app een geweldig initiatief. Je hebt altijd en overal toegang tot een grote leeswereld en je mag kiezen wat je wilt lezen. Dat bevordert het leesplezier.’

2774

Pilot voor een jaar

De lancering van de LEES-app vond plaats aan de vooravond van de Boekenweek van Jongeren (15 t/m 24 september). De LEES-app wordt gelanceerd als pilot en is gedurende 1 jaar (tot september 2024) actief. Op deze manier kunnen de titels in de app gratis worden aangeboden en kan er worden onderzocht tot welk leesgedrag de app aanzet. Tijdens de pilotperiode zullen de leesconsulenten tezamen met vmbo- en mbo-docenten de app actief onder de aandacht brengen.

Belang van lezen

Dat het verstandig is om lezen onder 12 tot 18-jarigen te stimuleren, blijkt uit het feit dat Nederlandse jongeren op het gebied van leesvaardigheid het laagst scoren van alle leeftijdsgenoten die hier binnen 15 EU-landen op gemonitord worden. Een kwart van hen dreigt zelfs laaggeletterd te blijven. Maar lezen is onder deze doelgroep niet zo populair.

Veertig procent van de Nederlandse 12 tot 19-jarigen die voor een zojuist verschenen onderzoek van KVB Boekwerk werden bevraagd, noemt lezen saai. Zesentwintig procent zegt niet goed wegwijs te kunnen worden in het grote aanbod. Om die reden is scherp gekeken naar de samenstelling van de ruim 100 gratis titels in de LEES-app. Het aanbod boeken bestaat loopt uiteen van sportbiografieën tot spannende thrillers en van boeken van komieken tot young adult- romans.

Maak een gratis account aan en download de app