Wil ik mijn organen doneren, ja of nee?

Vanaf 1 juli 2020 staat iedereen in Nederland in het nieuwe Donorregister. Op deze pagina vind je meer informatie over het maken en doorgeven van deze keuze.

Wil ik mijn organen doneren, ja of nee?

Hulp bij donorregister invullen in de bibliotheek

Op 1 juli 2020 is de nieuwe donorwet ingegaan. Iedereen in Nederland vanaf 18 jaar staat nu in het nieuwe Donorregister. Hierin vul je in of je na je overlijden wel of geen organen en weefsels aan een patiënt wil geven. 

Voorbeelden van organen zijn nieren of longen, voorbeelden van weefsels zijn huid of bloedvaten. Het is belangrijk dat je nadenkt over jouw keuze en deze invult. Als je geen keuze invult, komt bij jouw naam ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ te staan. 

Wil je hier meer over weten of heb je hulp nodig bij het registreren? Kom dan naar de bibliotheek. Onze medewerkers helpen je graag verder.

Online informatie over het Donorregister

Bekijk hier extra informatie over organen doneren en je keuze doorgeven in het Donorregister. Beschikbaar in verschillende talen. 

Lees meer

Hoe werkt donorregistratie?

Bekijk alles over de nieuwe Donorwet in het filmpje Hoe werkt orgaandonatie met Steffi? 

Het filmpje is te bekijken in het Nederlands, Turks en Arabisch.

 

Bekijk hiet het filmpje van de overheid
Hoe werkt donorregistratie?

Direct contact met iemand van de Donorregistratie?

Je bent welkom in de bibliotheek om je vragen te stellen. Als je er zelf niet uitkomt, helpen we je graag verder. Deze hulp is gratis en ook beschikbaar als je geen lid bent van Theek 5. 

Heb je liever direct contact met iemand van de Donorregistratie? Bel dan naar 0900 82166 (zonder extra belkosten). 

Woon je in België?

Voor veel patiënten met chronische, onomkeerbare aandoeningen, is orgaantransplantatie de laatste mogelijke behandeling. Als je doodgaat door hersen- of hartfalen, dan kunnen jouw organen, weefsels en cellen gebruikt worden om levens te redden. Het is belangrijk dat je daar nu al over nadenkt en je registreert als donor.

Lees meer

Oefenen met invullen

Wil je eerst eens kijken hoe het doorgeven van je keuze via de computer gaat? Hier kun je oefenen met het invullen van het donorregister.

Oefen met het donorregister
Oefenen met invullen