Lentetheater: zing en beleef mee met Len en Doré

In de laatste week van april vonden  twee seizoenstheaters plaats bij twee zorglocaties in de kern Geertruidenberg. In samenwerking met Theek 5 Raamsdonksveer zorgde Mijzo voor een middag vol herkenning en gezelligheid.

Op dinsdag 25 april trapte Mijzo Riethorst af om een twintigtal bewoners te verblijden met bekende liedjes en versjes die voorgedragen werden door Len Copal, maker van deze voorstelling. Op vrijdag 29 april was Mijzo Mauritsstaete aan de beurt om hun bewoners het lentetheater te laten aanschouwen. Ook familieleden, kennissen en mensen van de aanleunwoningen schoven aan.

2516

Weer eens iets nieuws

‘Een theater hebben we niet zo vaak over de vloer, dus we vinden dit erg speciaal’, vertelde Diana Eijkhout, activiteitencoördinator van Mijzo Mauritsstaete toen ze het theater opende. Beide voorstellingen vonden plaats in een afgesloten ruimte, maar wél met de deuren open. Bewoners die passeerden konden daardoor ook even een glimp meepakken van de muziek. Len zong hen al zwaaiend even toe. Ook Mireille Raaijmakers, activiteitencoördinator van Mijzo Riethorst was zeer onder de indruk van het theaterstuk: ‘Het komt wel eens voor dat cliënten na een tijdje stil zitten het wel mooi vinden geweest. Nu bleef iedereen het volle uur zitten, dat zegt wel iets over hoe mooi dit was’.

 

Zingen en beleven

Copal heeft veel ervaring met het verzorgen van theatervoorstellingen voor ouderen, met en zonder geheugenproblematiek. Dat was voor Theek 5 meer dan bekend. Het repertoire werd hier dan ook goed op aangepast. Onder begeleiding van prachtig pianospel door Doré van Dijk zijn welbekende nummers van onder andere Wim Sonneveld, Boudewijn de Groot en Jules de Korte de revue gepasseerd. Copal speelt op een grappige wijze in op de belevingswereld van het publiek en er werd vanaf de eerste noot volop meegezongen. 

 

Ja Zuster, Nee Zuster

Het tweede deel werd volledig gewijd aan schrijfster en dichter Annie M.G. Schmidt. Met ‘Ja Zuster, Nee Zuster’ en ‘De Kat van Ome Willem’, zorgde Copal en Van Dijk voor veel interactie, een lach en een traan. Dat laatste voornamelijk door het vele lachen toen twee mensen uit het publiek werden uitgenodigd om Kootje (Piet Römer) en Lukas (Leen Jongewaard) na te spelen door te zitten in een denkbeeldig ‘rijtuigie’.

 

Mensch, durf te leven

Het theater werd afgesloten met een 120 jaar oud lied dat een tekst bevat dat tot op de dag van vandaag nog steeds voelbaar is: Mensch durf te leven, geschreven in 1903 door Dirk Witte. Deze naam zei het publiek niets, maar zodra het pianospel werd ingezet was de herkenning volop aanwezig.

In juni zal het lentetheater ook plaats gaan vinden bij het Hoge Veer Bastion. Zo probeert Theek 5 Raamsdonksveer met haar initiatieven een brug te slaan naar de inwoners van de kern Geertruidenberg.