Op zaterdag 6 april maakte Frits Spits in De Taalstaat van KRO-NCRV op NPO Radio 1 de winnaar van de Woutertje Pieterse Prijs 2024 bekend: De jongen die van de wereld hield van Tjibbe Veldkamp en Mark Janssen. Lees dit boek bij Theek 5!

2937
Tjibbe Veldkamp
De jongen die van de wereld hield

Over “De jongen die van de wereld hield”

Adem is een ‘mogelijk kind’. Op het moment dat zijn ouders elkaar ontmoeten in een oude Oost-Europese stad, springt er een vonk over en komt hij als geest tot leven. Er bestaan ontelbaar veel mogelijke kinderen en de meeste zullen nooit het levenslicht zien, maar met Adem is er iets bijzonders. Als zijn ouders na hun eerste ontmoeting het contact dreigen te verliezen krijgt Adem een voorschot op het leven. Hij heeft kort de tijd om zijn ouders weer bij elkaar te brengen en zo zijn eigen leven veilig te stellen. Met ontwapenende naïviteit gaat hij op pad. Want één ding weet hij zeker: hij wil leven!

Meer informatie en reserveren

De Woutertje Pieterse Prijs voor het mooiste kinderboek van het afgelopen jaar is toegekend aan Tjibbe Veldkamp en Mark Janssen voor De jongen die van de wereld hield. Volgens de jury is het boek "beeldend als een film", bevat het "geen woord te veel" en is het een klassieker in spé."

Over de Woutertje Pieterse Prijs

De Woutertje Pieterse Prijs is een prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige kinder- of jeugdboek. De jury bekroont sinds 1988 kinderboeken die uitzonderlijk zijn voor wat betreft taal, genre, thema, illustratie, vorm en/of vormgeving. Het doel van de prijs is het bevorderen van de kwaliteit van het Nederlandstalig kinder- en jeugdboek. De jury beoordeelt het volledige aanbod aan kinder- en jeugdboeken dat verscheen in het kalenderjaar voorafgaand aan het jaar van bekroning en nomineert minimaal drie en maximaal zes titels. Een van deze titels wint de Woutertje Pieterse Prijs, bestaande uit een oorkonde en een geldbedrag. De prijs wordt vanaf 2019 mogelijk gemaakt door de Brook Foundation en De Versterking.

Bekendmaking

Juryvoorzitter Rik van de Westelaken maakte de winnaar bekend in een speciale editie van De taalstaat. Ter gelegenheid van de uitreiking van de Woutertje Pieterse Prijs, presenteerde Frits Spits zijn wekelijkse KRO-NCRV programma niet vanuit de Hilversumse NPO Radio 1-studio, maar live vanuit het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Voorleeskampioen Danischa (13 jaar) en veellezer Joep (12 jaar) traden op als zijn co-presentatoren. Gedrieën bespraken zij de zes genomineerde boeken met de betreffende schrijvers en illustratoren. Ook werd het Roverslied vertolkt door Toverberg. Na de bekendmaking bracht Francis Broekhuijsen een ode aan het winnende boek.

Dit jaar bestond de jury uit Rik van de Westelaken, Susan de Loor, Jürgen Peeters, Charlene Schmeltz en Annemarie Terhell.


Ook dit boek lezen?

Wil jij dit boek ook eens lezen? Bij ons kun je het boek lenen en reserveren! Kijk voor deze en andere boeken in onze brede collectie boeken.

Reserveer "De jongen die van de wereld hield"