Kinderverpleegkundigen in de bibliotheek

,,Wie wil er later misschien in het ziekenhuis gaan werken?”, is de eerste vraag die gesteld werd aan de kinderen. Ongeveer de helft stak hun hand op, de rest wist het nog niet zeker. Op woensdag 25 oktober werd het eerste Kindercollege van dit schooljaar afgetrapt met het thema ‘Kinderverpleegkunde’. Britta Fruijtier en Lot De Steenhuijssen Piters, beiden werkzaam in het Amphia Ziekenhuis, brachten hun beroep tot leven aan kinderen tussen de 7 en 12 jaar met behulp van allerlei medische spullen die nodig zijn op de kraam- en kinderafdeling.

2832

Wat is het Kindercollege?

Denk aan College Tour, bekend van tv, maar dan voor kinderen. Ieder Kindercollege komt een lokale enthousiaste spreker in de bieb vertellen over wat hen in het dagelijks leven bezig houdt. Dat kan een beroep zijn, een hobby, een levenswijze of iets wat hen boeit in de maatschappij. Kinderen nemen op interactieve wijze een kijkje in hun bijzondere wereld en kunnen allerlei vragen stellen om meer te leren over het onderwerp.

Dit keer was het de beurt aan twee verpleegkundigen die in hun werkpak de kinderen verrijkten met een presentatie vol foto’s en video’s. Britta verzorgt en verpleegt zieke kinderen op de kinderafdeling en Lot doet dit op de kraamafdeling. Lot is speciaal opgeleid om te zorgen voor te vroeg geboren baby’s. Dat laatste fascineerde de kinderen enorm. Een aantal kinderen waren zelf ook te vroeg geboren of hebben een broertje of zusje die te vroeg geboren is. Maar wat dat precies inhoudt? Dat werd haarfijn uitgelegd door Britta en Lot.


Waarom in de bieb?

Omdat kinderen, in de huidige maatschappij, op steeds jongere leeftijd keuzes moeten maken over hun beroepskeuzes wil de bibliotheek een steentje bijdragen aan het bieden van extra informatie en inspiratie over verschillende onderwerpen. De slogan van Theek 5: ‘Van, voor en met elkaar’ komt door het uitnodigen van lokale mensen, die hun kennis delen met de jongste bewoners van de gemeente, geheel tot zijn recht. Na afloop van de activiteit kunnen kinderen ook meteen door een brede collectie aan informatieve boeken speuren om thuis verder te kunnen lezen en leren over het onderwerp.

Naast dat de kinderen een beter beeld van het beroep hebben kregen is hen nu ook duidelijker geworden hoe het is als je zelf wellicht ooit op de kinderafdeling komt te liggen. Met een speelruimte en bezoek van onder andere de CliniClowns is het er eigenlijk hartstikke gezellig volgens Britta en Lot. Als afsluiting werd opnieuw gevraagd: Wie wil er later misschien in het ziekenhuis gaan werken? Bijna iedereen stak zijn of haar hand op. Missie geslaagd.


Volgende keer: Elektrische auto’s

Als kinderen later hun rijbewijs willen gaan halen, rijden ze waarschijnlijk in een elektrische auto. Maar wist je dat de elektrische auto, die we nu EV noemen, eigenlijk al meer dan 100 jaar oud is? Waarom moeten we dan nu toch ineens allemaal in een elektrische auto gaan rijden? Hoe moet je tanken, en welke elektrische auto’s zijn er eigenlijk allemaal? De Vereniging Elektrische Rijders geeft op woensdag 22 november, van 14.00 tot 15.00 uur, antwoord op alle vragen tijdens het Kindercollege. En dan kunnen de kinderen natuurlijk ook zelf in een echte EV zitten! Neem een kijkje in de wereld van de elektrische auto. Aanmelden kan via www.theek5.nl/kindercollege.

2833