Een BoekStartkoffertje daar word je toch blij van!

 

 

Een BoekStartkoffertje daar word je toch blij van!

Wanneer je een mama of papa geworden bent van een lief, klein jongetje of meisje, dan herken je zeker mijn ervaring van het eerste jaar: je wordt overspoeld door post en reclame in de bus. Er zijn vele aanbieders van prachtige kleertjes, handige spulletjes en er is van alles over voeding te lezen. In het begin was mijn enthousiasme groot over al die hebbedingetjes die ik zomaar op mijn deurmat vond. Maar op een gegeven moment was ik er ook wel een beetje klaar mee. Toch is er één item die ik met de post ontving, waar ik ontzettend blij van werd. Daar vertel ik je in deze blog graag meer over en hopelijk word je net zo enthousiast als ik.

 

De oranje bon met het beertje

Wat belandde er dan op mijn deurmat, zul je je nu wel afvragen. Dat ga ik je vertellen: een oranje bon met een beertje er op getekend en met grote letters stond er Waardebon op de voorzijde. Ik mocht naar de bibliotheek in mijn woonplaats gaan en daar een koffertje ophalen met gratis boekjes er in voor mijn zoontje. Nu ben ik zelf een enorme boekenliefhebber, maar dat ik in de bieb terecht kon voor babyboekjes was mij niet bekend. Dus ging ik al snel met mijn zoontje in de kinderwagen op weg naar de bibliotheek. Het koffertje dat ik kon ophalen hoorde bij het BoekStart programma, dat destijds nog niet zo lang bestond. Geen wonder dat ik hier nog nooit van gehoord had… Bij het koffertje kreeg ik ook gelijk een lidmaatschapspasje op naam van mijn zoontje, zodat we nog vele andere kinderboeken konden gaan lezen thuis.

 

De Zebra en de pinguin gingen overal mee naartoe

Die eerste maanden voldeden de boekjes uit het koffertje prima. Het knisperboekje met de zebra en pinguïn ging overal mee naar toe. Maar na een tijdje had ik zelf wel zin om eens wat anders voor te gaan lezen. Daar gingen we dus weer, op weg naar de bieb. Ik had in het begin wat tijd nodig om te ontdekken welke boeken ik zelf leuk vond om voor te lezen. Gelukkig had de bieb allerlei kussentjes op de vloer liggen voor baby’s, zodat ik mijn kind even uit de kinderwagen kon halen. Hij keek zijn ogen uit, helemaal verwonderd door alle kleuren en de andere kinderen om hem heen.

 

Een echt walhalla

Van baby groeiden we samen door naar de dreumes leeftijd en eenmaal zo groot dat hij kon lopen, werd de bibliotheek pas echt een feestje om naar toe te gaan. Is jouw kindje nog niet zo ver, bereid je dan maar voor, want als je kindje eenmaal zelf boekjes kan gaan uitzoeken dan is de jeugdafdeling van de bieb een walhalla. Wij trokken er altijd zeker een half uur voor uit om boekjes uit te zoeken, alvast een boekje voor te lezen en een puzzeltje te maken. En dat is altijd zo gebleven. Inmiddels is mijn zoon geen klein kind meer, maar een knul van tien jaar oud. Maar de liefde voor boeken en de bibliotheek voelt hij ook: hij noemt zichzelf een echt leesbeest.

Dus ben je een papa of mama van een baby of dreumes, dan raad ik je aan om écht dat BoekStart-koffertje op te gaan halen. Je geeft je kindje een prachtig cadeau: boeken voor zijn of haar hele leven. En het koffertje zelf? Daar is bij ons heel veel mee gespeeld totdat het uit elkaar viel. Net als het tweede BoekStartkoffertje dat we voor onze dochter hadden opgehaald!

Marjorie Dircksens 
Specialist Educatie 0-4