Het verhaal van...Lingying

Lingying was zelf taalvrager en inmiddels vrijwilliger bij Theek 5 en het Digi-Taalhuis. Zij ontwikkelde zichzelf met hulp van een taalmaatje en door actief deel te nemen aan activiteiten bij de bibliotheek. Ze vertelt zelf wat dit voor haar heeft betekend.

Het verhaal van...Lingying
"Ik ben een vrouw van middelbare leeftijd uit China en ik heb meer dan 35 jaar in China gewoond. Toen ik de middelbare leeftijd bereikte verhuisde ik naar Nederland. Dat is moeilijk voor mij geweest. Gelukkig heeft Theek 5 me veel geholpen. Sindsdien heb ik mezelf opnieuw uitgevonden, en daar ben ik erg dankbaar voor. 

Groei

Ik heb de afgelopen twee jaar aan veel Theek 5 activiteiten deelgenomen en ben begonnen met het leren van Nederlands met een taalmaatje in het Taalhuis. Later ben ik ook professioneel gegroeid via het Ontwikkelcafé. Ik ontmoette Marlou, Addy, Wanda en Mieke, allemaal warme en zorgzame vrouwen, en met hun hulp ben ik enorm gegroeid. 

Taalhuis

Het taalmaatjessysteem van Taalhuis is een geweldige manier om ons te helpen Nederlands te oefenen en Nederlands te durven spreken. Zodat we kunnen veranderen van geleerd naar actief leren. Vroeger communiceerde ik met mijn familie en vrienden in het Engels omdat ik bang was dat mijn Nederlands niet goed genoeg was. Ik miste de moed en motivatie om te spreken, maar na mijn studie bij Taalmaatjes ben ik eraan gewend geraakt om in het Nederlands te communiceren met de mensen om me heen. Later kreeg ik ook informatie over de taalschool via het taalhuis en nam ik het initiatief om deel te nemen aan B1- en B2-taalcursussen bij andere instellingen. 

Vrijwilliger

Ik ben erg ontroerd door de vrijwilligers van het Taalhuis, bijna allemaal gepensioneerde Nederlandse senioren. Ze zijn zeer bereid om de nieuwe immigranten te helpen, me kennis te laten maken met de vriendelijkheid van Nederland en de warmte van deze samenleving. En ze leren ons ook hoe we beter deel kunnen uitmaken van de Nederlandse samenleving. Ik ben ondertussen ook vrijwilliger van Theek 5, waarvoor ik zeer vereerd ben. Ik ben coördinator van het project Praatpunt Bunthoef.  

Ontwikkelcafé

Het Ontwikkelcafé, is een duurzaam en groeiend project voor zowel allochtonen als autochtone Nederlanders, dat een breed scala aan gebieden bestrijkt. Het project is slechts één keer per maand en de frequentie is relatief laag, maar velen van ons blijven deelnemen aan het project en het project heeft er veel baat bij gehad. Het Ontwikkelcafé nodigt vaak experts uit alle lagen van de bevolking uit om deel te nemen, wat zeer professioneel, deskundig en doelgericht is. Ik bleef deelnemen aan de activiteiten van Ontwikkelcafé, waar ik groeide in mijn carrièrerichting. Ik begon vertrouwen op te bouwen in de loopbaanontwikkeling in Nederland, ik kreeg ook veel informatie over banen. Ik kreeg een professionele ontwikkelingstraining en ik leerde ook over de Nederlandse werkcultuur, waar ik veel profijt van heb gehad. 

Dankbaar

Tot slot wil ik nog zeggen dat mijn groei in Nederland echt begon bij Theek 5, waar ik veel geweldige en vriendelijke mensen heb ontmoet. Voor een vreemdeling van taal en cultuur heeft Theek 5 mij de warmte van thuis gegeven en ik ben de medewerkers van Theek 5 dankbaar voor hun toewijding en hun werk. Zij zijn ons venster op de Nederlandse gemeenschap en hun passie en onbaatzuchtigheid hebben ons in staat gesteld om in Nederland op te groeien. Ik hoop dat meer mensen geholpen worden door Theek 5 om hen te helpen te groeien en een betere toekomst in Nederland te hebben.

Dank aan de medewerkers en vrijwilligers van Theek 5! Laten we samen groeien! 

Met vriendelijke groeten, Lingying"

Ook interesse?

Heb je moeite met de Nederlandse taal en wil je deze verbeteren? Of ken je iemand die hulp kan gebruiken? Praat erover en neem contact op met het (Digi-)Taalhuis! Of loop binnen bij het (Digi-)Taalhuis-spreekuur bij jou in de buurt.

Informatie Digi-Taalhuis